• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19 - 25 лютого

Оновлений Порядок заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ; як оподатковувати негрошові доходи ВЗ; порядок надання без оплати оплачуваних відпусток; влада розмірковує над новими податками на армію; а у Мінцифрі не бачать сенсу існування податкової служби

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19 - 25 лютого

Три важливі зміни, які запрацювали з 16 лютого

По-перше, зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Їх потрібно буде враховувати при поданні єдиної звітності за ІІ квартал 2024 року.

По-друге, підкориговано Порядок повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів. Що саме змінилося, – читайте тут.

По-третє, оновлено Декларацію з податку на прибуток. Зміни стосуються суб’єктів, які здійснюють організацію та проведення азартних ігор. Зокрема, у формі декларації та додатку ВП викладено у новій редакції рядки 11-13, 15. За роз’ясненням ДПС, платники податку на прибуток матимуть змогу подати декларацію за оновленою формою починаючи зі звітного періоду – півріччя 2024 року.

 

ДПС визначилася! Оподатковувати негрошові доходи ВЗ потрібно з використанням натурального коефіцієнта

Раніше ми наводили детальний аналіз ІПК від 02.11.2023 №3900/ІПК/99-00-24-03-03-06, в якій йшлося про нове бачення щодо правил оподаткування військовим збором негрошових доходів. Тоді зауважували, що у «ЗІР» ще містилося попереднє роз’яснення, зміст якого був протилежним: ВЗ мав утримуватися з об’єкта оподаткування ПДФО, тобто без застосування натурального коефіцієнта.

А от 19 лютого 2024 року податківці виклали у новій редакції це роз’яснення. На думку ДПСУ, з 3 вересня 2022 року у разі нарахування (надання) податковим агентом доходів у негрошовій формі такі доходи включаються до загального місячного доходу фізособи і оподатковуються ВЗ з урахуванням натуркоефіцієнта.

 

ДПС нагадала про змінені строки зберігання деяких бухгалтерських і фіндокументів

10 лютого набрав чинності наказ Мін’юсту від 04.01.2024 №40/5, яким було внесено зміни до Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів. Як відомо, цей Перелік визначає строки зберігання відповідних документів.

За роз'ясненням ДПС, змінилися строки зберігання окремих конкретних документів, які стосуються фінансово-господарської діяльності. Зокрема, такий строк було збільшено з 1 або 3 років до 5.

 

Що ще цікавого розповіли податківці?

  1. Як перевірити в Е-кабінеті реквізити для сплати податків та ЄСВ? У меню «Стан розрахунків з бюджетом» Е-кабінету відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію стосовно кожного виду платежу, зокрема бюджетний рахунок на поточну дату.
  2. Коли ліміт каси та строки здавання готівки можна переглянути? Установлений ліміт каси та строки здавання готівкової виручки можуть переглядатися за наявності відповідних обставин. Ними є зміни в надходженнях/видатках готівки, внутрішнього трудового розпорядку/графіків змінності тощо.
  3. Коли суд стає на бік ДПС щодо штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН під час війни? Якщо позивач склав ПН у період з 14.02.2022 по 15.08.2022, але зареєстрував в ЄРПН у період з 03.08.2022 по 02.09.2022 (тобто пізніше 15 липня 2022 року), то штрафи ДПС є правомірними.
  4. Як в Е-кабінеті фізособа-«загальник» може вести облік доходів і витрат? Меню «Облік доходів і витрат» приватної частини Електронного кабінету надає можливість фізособі-«загальнику» вести облік доходів та витрат. Як саме це зробити, – читайте тут.
  5. За яких умов юрособи можуть бути платниками ЄП четвертої групи? До платників ЄП 4 групи належать юрособи незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній рік дорівнює або перевищує 75%. Але є винятки, про які - тут.

 

29 лютого закінчується строк подання деяких звітів до ДПС

Нагадуємо, що 29 лютого (цього четверга) закінчується строк подання деяких звітів до ДПС. А саме:

  • декларації з податку на прибуток за 2023 рік (про заповнення декларації читайте у цій статті);
  • фінансової звітності за 2023 рік платниками податку на прибуток (довідник від редакції на цю тему за посиланням);
  • розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку за 2023 рік;
  • звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за 2023 рік (про його заповнення читайте тут);
  • декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця за 2023 рік платниками, віднесеними до I та II груп (про нюанси звітування читайте в аналітиці від редакції);
  • звіту про контрольовані іноземні компанії за 2022 та 2023 звітні роки та звіту про контрольовані іноземні компанії за скороченою формою за 2023 рік (про це - тут).

 

Тим часом у Мінцифрі не бачать сенсу існування податкової служби

Голова Мінцифри Михайло Федоров надав інтерв’ю, у якому він, зокрема, заявив, що не бачить сенсу в існуванні Державної податкової служби.

«Запуск E-Residency приведе нас до цієї картинки. Там ми тестуємо модель транзакційних податків. Наприклад, я не бачу сенсу в існуванні Податкової. Податок повинен бути транзакційний. Тобто відразу списуватися, без тисячі людей, накладних тощо», - сказав посадовець.

 

Влада розмірковує над запровадженням нових податків для фінансування армії

Кабмін та представники профільних комітетів ВРУ обговорюють план збільшення доходів бюджету на 0,5% від ВВП, який Україна має презентувати в межах програми з Міжнародним валютним фондом. Цей план передбачає запровадження низки нових податків.

Так, у межах виконання програми МВФ Уряд планує запровадити додаткове оподаткування у вигляді:

  • 0,1% військового збору з прибутку підприємств та доходів ФОПів,
  • 1,5% – від вартості дорогоцінних металів,
  • 30% – від вартості ювелірних виробів,
  • 10% – від вартості рухомого майна.

Також прораховуються можливості додаткового оподаткування операцій з нерухомістю та запровадження додаткового податку на деякі інші операції.

 

Як неоплачувані відпустки впливають на щорічні з 24 грудня 2023 року?

Про те, що з 24 грудня 2023 року змінився порядок надання відпусток, ми докладно розповідали в нашій статті за посиланням. Але сама можливість роботодавця надавати оплачувані відпустки в межах 24 календарних днів, і то лише щодо щорічної основної відпустки, а інші – надавати без збереження зарплати, викликала чимало запитань. Тому Мінекономіки видало лист від 28.01.2024 №4706-05/6893-09, який ми прокоментували тут. Зокрема, Міністерство наполягає, що нові правила стосуються тільки відпусток, на які працівник отримав право з 24.12.2023.

 

Застосування ПСП на дітей до зарплати працівників у 2024 році: кому та в якому розмірі?

Докладно про всі зміни в нарахуванні та оподаткуванні зарплати у 2024 році ми розповідали тут. Також окремо наводили розміри податкової соціальної пільги (ПСП) ось тут.

У новій статті ми розповіли про правила застосування ПСП у 2024 році для тих працівників, які мають дітей. Зокрема:

  • Коли може застосовуватися ПСП на дітей?
  • Які документи потрібно надати разом із заявою для її застосування?
  • Як розраховується граничний розмір доходу для ПСП на дітей?

 

Зміни у квотах із працевлаштування осіб з інвалідністю: що передбачає законопроєкт?

За повідомленням Мінсоцполітики, законопроєкт №5344-д передбачає вибір для роботодавців: або працевлаштування осіб з інвалідністю або сплатити цільовий внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Нагадаємо, що цей проєкт вже прийнято у першому читанні та Комітет ВРУ рекомендує ухвалити його в цілому.

 

Ще п’ять цікавих роз’яснень для роботодавців

  1. Як обчислювати лікарняні демобілізованому працівнику? ПФУ роз’яснив у новому листі, що чинним законодавством не передбачено збереження роботодавцем середньої заробітної плати на період мобілізації працівника. Але цей період є поважною причиною та виключається з розрахункового для оплати лікарняних.
  2. Коли відпустка для догляду за дитиною не надається? Про це розповіла Держпраці. Зокрема, бабуся, яка офіційно працює на роботі, не має права на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, якщо батьки дитини є підприємцями ІІІ групи.
  3. В яких випадках заборонено звільняти військовослужбовця? Не допускається звільнення військовослужбовця за ініціативою роботодавця у випадках змін в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, скорочення чисельності або штату працівників.
  4. Коли роботодавець під час війни може відмовити працівнику у наданні відпустки? За нагадуванням від Держпраці, у період війни роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім декретної та відпустки для догляду за дитиною до 3 років), якщо він залучений до робіт на об’єктах критичної інфраструктури.
  5. У відрядження - у вихідний день. Як оплачувати години роботи у вихідний день водію, який перебуває у відрядженні? Як враховувати таку оплату в розрахунку оплати відрядження наступного місяця? Читайте тут.

 

Інші новини

  1. НБУ планує змінити правила щодо банківської таємниці. За проєктом постанови НБУ, пропонується доповнити перелік інформації, що становить банківську таємницю та розкривається банками за запитами уповноважених державних органів.
  2. Які показники середньої зарплати встановлено для обчислення пенсії за 2023 рік? ПФУ оприлюднив показники середньої заробітної плати, з якої сплатили страхові внески та яку враховують для обчислення пенсії за 2023 рік.
  3. Як на порталі е-послуг ПФУ можна перевірити подані заяви-розрахунки? Функціонал пункту меню «Заяви-розрахунки» особистого кабінету страхувальника дає можливість пошуку та перегляду заяв-розрахунків згідно з відповідними критеріями.
  4. Рада підтримала запровадження електронних аграрних розписок. ВРУ прийняла у другому читанні законопроєкт №9266 про електронні аграрні розписки. Він запроваджує, поряд із традиційними паперовими розписками, новий фінансовий інструмент кредитування.
  5. Мінфін підкоригує Положення про реєстрацію фізичних осіб у ДРФО. Зміни є косметичними і пов'язані з приведенням Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків у відповідність до законів від 01.12.2022 №2801-IX та від 07.02.2023 №2918-IX.

Програми міжнародного рівня для бухгалтерів

Отримайте безкоштовний доступ на рік до всіх курсів Бухгалтерської Global-Академії у пакетах «СуперПрофесіонал» та «Преміум».

Вам будуть доступні такі програми: «Бухгалтер в США 2.0», «Фінансова англійська», «QUICKBOOKS з 0 до роботи за кордоном», «МСФЗ», «GAAP: стандарти бухобліку США», «Бухгалтер в Німеччині», «Бухгалтер в Польщі». А також Ви зможете отримати диплом АССА DipIFR.

Працювати в міжнародній компанії та заробляти в рази більше – цілком реально, якщо добре підготуватися. А з цим ми Вам уже допоможемо!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»