• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 - 28 липня

Продовження воєнного стану та мобілізації; зміни до ПКУ через запровадження клубу білого бізнесу; нові правила ліцензування підакцизних товарів; урядовий проєкт податкових змін №11416 (аналіз від редакції ДК), а також оновлення форм звітності №1-ВП та №1-ОП

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 - 28 липня

Воєнний стан та мобілізацію продовжено до 10 листопада 2024 року

23 липня Президент В. Зеленський зареєстрував у ВРУ, а нардепи цього ж дня підтримали два законопроєкти:

  • №11433 «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні»;
  • №11434 «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації».

Ними передбачено продовження воєнного стану та загальної мобілізації з 05:30 12 серпня 2024 року ще на 90 діб (тобто до 05:30 10 листопада 2024 року).

 

Податкові зміни за законопроєктом №11416: до чого готуватися?

Нагадаємо, що 18 липня Уряд ухвалив законопроєкти про збільшення витрат держбюджету на оборону на 500 млрд грн та про внесення змін до ПКУ задля цього. Коротко про основні зміни ми вже розповідали тут, а минулого тижня розглядали детальніше окремі новації. А саме:

  • В який строк потрібно буде сплачувати ВЗ фізособам-«єдинникам» та юрособам? Що буде зі звітуванням щодо ВЗ до ДПС? Хто має сплачувати ВЗ до бюджету? Читайте у цій статті від редакції.
  • Як зросте податкове навантаження на фізосіб-«єдинників» та працівників? У цій статті.
  • Як планують змінити правила оподаткування ПДВ міжнародних посилок? За законопроєктом №11416 планують запровадити сплату ПДВ з усіх відправлень з-поза меж України, крім відправлень від фізичних осіб фізичним особам, сумарна фактурна вартість яких не перевищує 45 євро.
  • Яким буде авансовий платіж з податку на прибуток для АЗС? Запропоновано запровадити авансовий платіж з податку на прибуток для АЗС, місячний розмір якого становитиме 4000 гривень на 1 куб. метр резервуарів для пального, які розміщені на такій АЗС.

Як наголосив Міністр фінансів С. Марченко, в умовах війни військовий збір повинні сплачувати всі. Міжнародний досвід показує, що країни, які своєчасно ухвалюють складні рішення, виграють війни. На його погляд, податки разом із внутрішніми запозиченнями стають вирішальним джерелом фінансування воєнних дій.

Тим часом, за позицією бізнесу, урядовий законопроєкт №11416 містить підвищення ставок оподаткування, запровадження нових податків, а також ускладнення умов податкового звітування, але він не містить жодних положень, які б підвищували ефективність роботи ДПС.

А аналітичні центри закликають владу провести обговорення альтернатив та визначити для подальшої реалізації найменш шкідливі для економіки норми. Можливим раціональним рішенням пошуку додаткових надходжень могло б бути підвищення ставки ПДВ на 4-5%.

 

З 1 серпня діятимуть зміни до ПКУ через запровадження клубу білого бізнесу

24 липня Зеленський підписав Закон №3813 про особливості податкового адміністрування під час війни для платників з високим рівнем добровільного дотримання норм ПКУ. 25 липня його було опубліковано в «Голосі України», а набере чинність він вже з 1 серпня.

Ним, зокрема, запроваджується термін «комплаєнс (управління податковими ризиками)» та Перелік платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану.

Крім того, за словами Д. Гетманцева, КМУ прийнято постанову про реалізацію експериментального проєкту щодо функціонування системи управління податковими ризиками (комплаєнс-ризиками) в ДПС. Що це таке? І як це відобразиться на платнику податків? Читайте тут.

 

Оновлено форми №1-ВП та №1-ОП про обсяги виробництва та обігу підакцизних товарів

Мінфін наказом від 18.06.2024 №296 (зареєстрований у Міністерстві юстиції 04.07.2024 №1011/42356) затвердив нові:

  • форму №1-ВП «Звіт про обсяги виробництва та обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах» та Порядок її заповнення;
  • форму №1-ОП «Звіт про обсяги обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах» та Порядок її заповнення ;
  • Коди, одиниці виміру та види продукції/товару.

 

Наближається граничний день для подання пояснень щодо заблокованих ПН та сплати податків

Нагадуємо, що цей вівторок, 30 липня, є граничним терміном сплати податкових зобов’язань за червень та для «єдинників» ІV групи за II квартал 2024 року. Але ті, хто поки що не має можливості сплатити податки та підтвердили це, зможуть сплатити після закінчення війни.

Крім того, для ПН та РК, дата складання яких припадає на період дії ВС (з 24.02.2022) та реєстрацію яких зупинено, відлік строку у 365 к.д. для подання пояснення почався з 01.08.2023. Але 30.07.2024 цей строк закінчується навіть для тих, в кого він був максимальним.

 

Три свіжі роз’яснення ДПС

  1. Нюанси подання «пустої» декларації з ЄП «єдинниками» ІІІ групи. Щоквартальне відображення факту неперевищення встановленого обсягу доходу у податковій декларації є показником, який підлягає декларуванню суб’єктом господарювання як платником єдиного податку.
  2. Протягом операційного дня не отримано квитанції про приймання/неприймання або зупинення ПН/РК: які дії? Якщо протягом операційного дня не надіслано квитанції про приймання або неприймання, або зупинення реєстрації ПН та РК, вони вважаються зареєстрованими в ЄРПН. Але податківці радять у таких випадках звертатися до них для з’ясування деталей.
  3. Як повернути помилково сплачений ЄСВ через Е-кабінет? Заяву можна подати в електронному кабінеті платника через «Листування з ДПС» (заяву та платіжний документ сканують одним файлом у форматі pdf).

 

Бронювання працівників: що нового?

  1. Чому не вдається забронювати фахівця через «Дію»? У Мінцифри відповіли на найпоширеніші запитання від роботодавців, які не можуть забронювати фахівців в електронному вигляді через сервіс на порталі «Дія». Наразі сервіс доступний для критичних підприємств та для компаній, що забезпечують армію.
  2. Що думають військові про впровадження економічного бронювання? На їхню думку, економічне бронювання має бути запроваджено лише на один рік без права продовження. Тобто одну особу можна забронювати максимум один раз і не довше ніж на рік.
  3. Чи потрібно заброньованим проходити ВЛК? У Мінцифри відповіли, що йти до ТЦК заброньованому співробітнику не потрібно. Він пройшов усі перевірки, у нього інформація про бронювання відображається у «Резерв+». До того ж за чинним законодавством заброньованим не потрібно проходити ВЛК.

 

Відпустки під час війни: що потрібно знати?

Редакція «Дебет-Кредит» підготувала для вас цикл статей щодо особливостей надання різних видів відпусток під час війни. А саме:

  1. Щорічна відпустка якої тривалості надається під час війни? Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, які відраховуються з дня укладення трудового договору. Більше – у цій статті.
  2. Неоплачувані відпустки під час війни. Чинне законодавство надало роботодавцям та працівникам значно більше прав з надання відпусток без оплати, ніж це було у мирний час. Але як їх правильно оформити? Читайте тут.
  3. Додаткові відпустки на дітей по-воєнному: кому і як їх зараз надають? Додаткові відпустки на дітей належать до соціальних відпусток, проте надають їх за календарний рік. Та чи надають їх зараз, під час воєнного стану – читайте в аналітиці.

 

Нюанси індексації зарплати

  1. Увага! У серпні вперше потрібно буде індексувати зарплату. Нагадуємо, що ті роботодавці, які не підвищували посадові оклади працівникам з грудня 2023 року, а також ті, які збільшували їх у січні та лютому 2024 року, у серпні 2024 року повинні будуть вперше нарахувати індексацію.
  2. Працівник на півставки: як нарахувати індексацію? Порядком №1078 встановлено спеціальні правила для розрахунку індексації зарплати сумісників та тих, хто не відпрацьовує місячну норму робочого часу. Про це треба пам'ятати, коли індексується зарплати таких працівників.
  3. Базовий місяць і зміна зарплати: нюанси індексації. Роботодавці звикли вважати, що місяць, у якому змінюється оплата праці працівника, стає новим базовим місяцем. Але насправді так буває не щоразу! Саме про це поговоримо у цій статті.

 

І насамкінець – три новини щодо перевірок

По-перше, Мінфін затвердив Положення про здійснення фінансового моніторингу суб'єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Міністерство фінансів України.

По-друге, за позицією Верховного Суду, якщо податковий орган надсилає запит про надання документів щодо кількох підприємств, то й перевіряти мають саме операції з ними. Докладніше про це – у статті.

По-третє, Мінекономіки уточнило переліки питань, що перевіряються під час заходів держнагляду у сфері праці. Внесено зміни до додатків до форми Акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу держнагляду (контролю) щодо додержання вимог законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, праці тощо.

 

Інші новини

  1. Нацбанк зберіг розмір облікової ставки на рівні 13%. Відповідна постанова почала діяти з 26 липня 2024 року. Докладніше про це – у новині.
  2. Знову оновлено Перелік ТОТ та територій бойових дій. Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні. У липні зміни внесено щодо Донецької та Харківської областей.
  3. Нові правила ліцензування підакцизних товарів. 24 липня Президент підписав Закон №3817, яким спрощується процедура отримання ліцензій для підакцизних товарів та запроваджується е-форма ліцензій на підакцизні товари. 26 липня закон офіційно опубліковано.
  4. З 1 серпня НБУ вилучатиме з обігу «старі» банкноти номіналом 500 грн. Національний банк розпочинає вилучати з обігу банкноти номіналом 500 гривень зразків 2003–2007 років (тобто старого зразка) з метою поступової їх заміни на банкноти сучасного покоління (зразка 2014 року та наступних років випуску).
  5. 5000 літрів палива для генераторів можна буде зберігати без дозвільних документів (але не всім). За словами Д. Гетманцева, прийнятий ВРУ законопроєкт №11256-2 вносить зміни до ПКУ в частині збільшення обсягів палива, яке можна зберігати на одному об’єкті для обслуговування генераторів СГ на прифронтових територіях.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»