• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2 - 8 вересня

Нові форми ПН/РК та декларації з ПДВ, ВРУ не підтримала підвищення податків з 1 жовтня, е-формат нового повідомлення про прийняття на роботу, а ще - запрацювали закони про збільшення акцизу на пальне та звітування замість дозволу на ведення госпдіяльності

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2 - 8 вересня

ВРУ не підтримала підвищення податків з 1 жовтня

3 вересня ВРУ провалила голосування за основу за законопроєкт №11416-д зі змінами до ПКУ щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Його відправлено на повторне І читання.

Нагадаємо, що ним передбачено підвищення ставки ВЗ з 1,5% до 5% для всіх доходів фізосіб; ВЗ для ФОПів І та ІІ груп у 10% від МЗП, а для ФОПів ІІІ групи – у розмірі 1% від доходу, з 2025 року - щомісячну єдину звітність.

 

Затверджено нові форми ПН/РК, а також декларації з ПДВ разом з додатками

Наказом від 09.08.2024 №400 Мінфін затвердив нові редакції форм ПН й РК до неї та декларації з ПДВ з додатками. Також оновлено форму уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ. Про це ми писали тут.

Так, при складанні ПН на експорт потрібно буде зазначати дату та номер експортного контракту та митної декларації. Що ще змінилося у формах і з якої дати їх потрібно застосовувати, читайте у цій статті.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. З 5 вересня діє оновлений Порядок оформлення і подання скарг платниками податків. Нагадаємо, що зміни стосуються взаємодії з контролюючим органом у режимі відеоконференції з метою надання усних пояснень.
  2. Зміниться форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку. Проєктом наказу Мінфіну форма Розрахунку та додаток ВП до рядків 17-20, 22-22.1 приводяться у відповідність до положень законів №3587, №3706 із доповненням їх додатковими показниками та інформацією, яка відображається платниками дивідендів на державну частку.
  3. Здійснюється розсилка фейкових е-листів від псевдоподатківців. ДПСУ просить звернути увагу, що від псевдоподатківців надходять листи та повідомлення на електронні адреси з вимогою зв’язатися за певним номером телефону застосунками Telegram, WhatsApp, який не належить податківцям.

 

Три свіжі податкові роз’яснення

  1. Де в декларації з ПДВ відображаються операції з ліквідації ОЗ при нарахуванні ПЗ з ПДВ на таку операцію? У разі якщо ОЗ ліквідуються за самостійним рішенням платника податку, то така операція вважається постачанням цих основних засобів. Обсяг такої операції та нарахована сума ПДВ за нею відображаються у рядку 1.1 декларації з ПДВ.
  2. Як розраховується строк для подання пояснень щодо заблокованих РК до ПН? Відлік строку для подання платником ПДВ повідомлення про надання пояснення та копій документів у разі зупинення реєстрації РК до ПН починається за датою складання податкової накладної, до якої складено такий РК.
  3. Скільки ПН та РК було заблоковано у липні 2024 року? ДПС повідомила, що у липні у 23 тис. платників ПДВ було заблоковано 262 тис. податкових накладних / розрахунків коригування на загальну суму ПДВ 4,5 млрд грн.

 

Два важливі закони, які набрали чинності

  1. Замість дозволу на ведення госпдіяльності – звітування. 2 вересня набрав чинності Закон №3689, яким передбачено, що у період воєнного (надзвичайного) стану право суб’єкта господарювання на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності може набуватися на підставі безоплатного подання до відповідних дозвільних органів декларації про провадження господарської діяльності без отримання документів дозвільного характеру, крім видів господарської діяльності, що визначаються КМУ.
  2. Збільшення акцизних ставок на пальне. 1 вересня запрацював Закон №3878, а відповідно й нові, збільшені ставки акцизного податку на пальне. Також розширено можливості зберігання пального для генераторів. Більше про новації читайте у статті від редакції, а також роз’ясненні ДПС.

 

До уваги роботодавців!

  1. Увага! З'явився е-формат нового повідомлення про прийняття на роботу. У Реєстрі е-форм податкових документів на сайті ДПС розміщено оновлені форми повідомлення про прийняття на роботу (для юросіб – J3001004, для фізосіб – F3001004).
  2. Індексація новоприйнятого працівника у 2024 році. Як нараховувати індексацію новоприйнятому працівнику, якщо його було прийнято на роботу посеред місяця? Як бути з індексацією, якщо працівника прийнято у 2024 році на вже існуючу посаду або на нову посаду? Читайте у статті від редакції.
  3. Чи донараховувати декретні за додаткові дні звільненій працівниці? У разі надання роботодавцю листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами або формування е-лікарняного на порталі ПФУ терміном 14 к. дн., що припали на період після звільнення, допомога по вагітності та пологах не надається.
  4. Чи потрібно звітувати про заброньованих працівників через Дію? За роз'ясненням Мінекономіки, під час бронювання працівників через портал Дія витягів з наказу Мінекономіки не видають. Тому й до звіту про кількість заброньованих такі працівники не мають потрапляти.

 

З 29 серпня діє оновлене Положення про касові операції: що змінилося для бізнесу?

Ми вже розповідали, що з 29 серпня діють зміни до Порядку ведення касових операцій у національній валюті в Україні з метою приведення його у відповідність до актуальних вимог законодавства України та нормативно-правових актів регулятора.

Зміни переважно стосуються розширення кола фінустанов, яким дозволяється видавати готівку СГ та проводити інкасацію. Але є зміни і для СГ, – вони стосуються правил збору готівки для її здавання. Докладніше – у статті від редакції.

 

Інші новини

  1. Укрпошта вже не приймає посилки від ФОПів з переказом післяплати готівкою. З 30 серпня 2024 року згідно з законодавством Укрпошта припиняє приймати для пересилання відправлення з переказом післяплати готівкою, якщо відправниками є ФОПи.
  2. Шаг – замість копійки: Нацбанк ініціює зміну назви розмінної монети «копійка» на «шаг» для відновлення історичної справедливості та посилення національних традицій у грошовому обігу України.
  3. Мінʼюст створив сервіс для подання повідомлень СПФМ про розбіжності щодо даних про бенефіціарів. На сайті Мінʼюсту створено рубрику «Повідомлення держателя Єдиного державного реєстру про виявлення розбіжностей СПФМ». У ній розміщено сертифікат шифрування та адресу електронної пошти.
  4. Економічне бронювання може запрацювати вже цього року. За словами Д. Гетманцева, економічне бронювання від мобілізації можуть запровадити в Україні вже у 2024 році, однак це дуже складне питання, і тому воно так довго обговорюється.
  5. Знову оновлено Перелік ТОТ та територій бойових дій. Цього разу зміни внесено щодо Донецької, Запорізької та Харківської областей.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»