• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14 - 20 жовтня

Закон про підвищення податків досі не підписано: які наслідки? Кабмін оновив Порядок блокування реєстрації ПН та РК та змінив Положення про ДПС. Проєкт комплексних перевірок на 2025 рік та перелік статзвітів, які можна буде подавати в е-вигляді наступного року

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14 - 20 жовтня

Президент поки що не підписав Закон про підвищення податків: які наслідки?

Ми раніше писали, що нардепи з різних партій подали декілька проєктів постанов ВРУ про скасування голосування у ІІ читанні за законопроєкт №11416-д.

У понеділок, 14 жовтня, ВРУ розглянула та не підтримала всі ці 13 проєктів постанов, а 15 жовтня Голова ВРУ підписав закон і передав на підпис Президентові.

Але станом на 18 жовтня Закон так і не підписано. Які наслідки для платників податків?

По-перше, наразі діє тільки одна ставка ВЗ - 1,5%. Тобто при виплаті лікарняних, відпусткових та авансу, а також інших доходів фізосіб слід застосовувати тільки діючу ставку.

По-друге, ВЗ для ФОПів-«єдинників» та юросіб-«єдинників» ІІІ групи за Законом запроваджується з 1 жовтня. Норми, яка передбачала можливість несвоєчасної сплати ВЗ за жовтень ФОПами, в Законі немає. Відповідно через непідписання досі Закону при сплаті ВЗ за жовтень фізосіб-«єдинників» І, ІІ та ІV груп після 18 жовтня (цей день за календарем ДПС є останнім днем для сплати авансу з ЄП і відповідно буде таким і для ВЗ) виникатиме несвоєчасна сплата. Що буде за таку несвоєчасну сплату, покажуть час та дії ДПС.

Наразі чекаємо детального роз’яснення від ДПС та Мінфіну стосовно практичного застосування норм Закону щодо початку дії нової ставки ВЗ та порядку сплати ВЗ «єдинниками».

Тим часом Гетманцев пояснив, що Верховна Рада була змушена підвищити податки заднім числом через «виключність обставин». І хоча він знає, що це порушення правил, вважає таке підвищення конституційним.

А от бізнес виступив проти прийнятого Закону, оскільки його положення покладають основний податковий тягар на мікробізнес та офіційні заробітні плати громадян, а значні схеми ухилення від оподаткування залишаються поза увагою.

 

Знайомимося з проєктом плану комплексних перевірок на 2025 рік

17 жовтня на сайті ДРС з’явилася інформація про появу проєкту плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2025 рік.

Ознайомитись з проєктом плану можна за посиланням inspections.gov.ua (але на час війни він закритий для СГ, працює тільки для контролерів). Тому ознайомитися з ним можна у форматі .xlsx за посиланням.

 

Кабмін оновив Порядок блокування реєстрації ПН та РК

18 жовтня Уряд вніс зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Зроблено це з метою забезпечення реалізації положень Закону №3706-ІХ.

Зокрема, Порядок доповнено новими нормами, що визначають ознаки безумовної реєстрації ПН/РК, у яких відображено операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, та уточнено механізм проведення автоматизованого моніторингу для таких операцій.

Зауважимо, що доки не буде впроваджено самого режиму експортного забезпечення, ці норми Порядку не діятимуть на практиці.

У відповідність до Закону №3706 Кабмін також привів Положення про ДПСУ. Зокрема, закріплено повноваження ДПС здійснювати комплаєнс та передбачено право отримувати від Нацбанку інформацію щодо дотримання граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

 

Нові звіти №1-ВП та №1-ОП: алгоритм заповнення від ДПС

ДПС навела детальний алгоритм заповнення нових звітів за ф. №1-ВП та №1-ОП. Зокрема, зазначила, що дублювання інформації у цих звітах через надходження продукції від інших СГ з метою оптової діяльності не відбувається. А подати уточнені звіти у разі необхідності можна до кінця місяця за звітним, за який допущені помилки. Як виправляти допущені помилки, також читайте у цьому роз’ясненні.

Окремо податківці розповіли про порядок округлення показників при заповненні звітів №1-ВП та №1-ОП. Так, до внесення змін до цифрового поля граф для зазначення обсягів продукції у е-формах звітів №1-ВП та №1-ОП у чинних е-формах цифрове поле передбачає відображення 2-х знаків після коми або цілого числа.

 

Ще три свіжі роз’яснення ДПС

  1. Хто зі СГ з 1 січня 2025 року має встановити платіжні термінали? ДПС нагадує, що з 2025 року платіжні термінали (POS-термінали) будуть необхідні торговцям у населених пунктах з населенням менше ніж 5 тис. жителів (крім «єдинників» І групи, торговців з торговими автоматами, виїзної торгівлі, продажу власної продукції).
  2. Які реквізити слід зазначати у платіжці у разі перерахування коштів з поточного рахунка платника на СЕА ПДВ? У разі перерахування коштів з поточного рахунка платника на електронний рахунок у СЕА ПДВ у полі «Призначення платежу» друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу у довільній формі.
  3. Який опис (номенклатуру) має зазначити продавець у графі 2 ПН при реалізації раніше придбаних товарів/послуг? На всіх етапах постачання товарів/послуг до кінцевого споживача, у тому числі імпортованих чи підакцизних товарів, у графі 2 розділу Б ПН продавець повинен зазначати дані, які відповідають документам, що підтверджують їх придбання таким продавцем.

 

Індексація зарплати у жовтні: хто та в якому розмірі буде нараховувати?

Нагадуємо, що у жовтні індексувати зарплату працівникам, у яких базовим місяцем є грудень 2023 року або січень та лютий 2024 року потрібно буде за розмірами серпня. А ті, кому збільшували оклади у березні та квітні 2024, мають провести першу індексацію. Докладніше читайте у статті від редакції.

 

Не забудьте подати Держпраці заяви про медогляди на 2025 рік до 1 грудня!

Роботодавці повинні подати Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду у 2025 році.

  • Яких медоглядів це стосується?
  • Як роботодавцю організувати медогляд?
  • Чи діють окремі правила через війну?

Читайте у цій статті від редакції.

 

Ще три роз’яснення для роботодавців

  1. Повідомлення про зміни у трудових відносинах: чи можливо скасувати подання? Наразі не передбачено внесення змін, скасування або видалення поданих страхувальником засобами вебпорталу Пенсійного фонду повідомлень про зміни у трудових відносинах щодо працівників при бронюванні.
  2. Чи може уповноважена особа вносити дані про зміни у трудових відносинах на е-портал ПФУ? Страхувальник в особистому кабінеті в меню «Користувачі кабінету страхувальника» може залучати до роботи уповноважених фахівців, яким надається право перегляду, впорядкування, доповнення чи внесення даних стосовно трудових відносин працівників.
  3. Чи може жінка працювати під час відпустки для догляду за дитиною? Якщо жінка виявила бажання працювати під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та при цьому не має наміру переривати зазначену відпустку, то вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

 

Інвентаризація на підприємстві: що треба знати?

Для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства, установи та організації зобов’язані проводити інвентаризацію активів і зобов’язань, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан і оцінка. У цій статті нагадаємо, що потрібно зробити перед її проведенням.

В окремій статті розглянемо основні особливості інвентаризації запасів перед складанням річної фінансової звітності. А про нюанси інвентаризації ОЗ, нематеріальних активів (НМА) та незавершених капітальних інвестицій, яку проводять перед складанням річної фінансової звітності, читайте тут.

 

Які статзвіти можна буде подавати в електронному вигляді у 2025 році?

Держстат затвердив перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які респонденти можуть подавати в електронному вигляді у 2025 році. Наразі він налічує 30 звітів (19 статистичних та 11 фінансових). Але цей Перелік може доповнюватися.

Крім того, Уряд вже затвердив план державних статистичних спостережень на 2025 рік, що містить описи 90 державних статистичних спостережень (7 з яких є експериментальними).

 

Інші новини

  1. З 17 жовтня діють зміни до Переліку ТОТ та територій бойових дій. Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають у ТО. 17 жовтня набрали чинності зміни, внесені Наказом №293.
  2. Мінфін вніс зміни до НП(С)БО 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність». Приведено у відповідність до вимог МСФЗ 5 відображення у бухобліку госпоперацій, пов’язаних з необоротними активами, утримуваними для продажу, та групою активів, що належить до вибуття в результаті операції продажу, а також припиненою діяльністю.
  3. Бізнес почав скаржитися на труднощі у бронюванні. За умов, коли економічне бронювання ще не прийняте, а бронювання за статусом критичності поставлене на паузу, компанії фактично позбавлені можливості кадрового планування.
  4. З листопада НБУ вилучатиме з обігу старі банкноти номіналом 50 та 200 грн. З 1 листопада Нацбанк розпочне поступову заміну банкнот номіналами 50 та 200 грн зразків 2003 – 2007 років (тобто старого зразка) на банкноти аналогічних номіналів сучасного покоління (зразка 2014 року та наступних років випуску).
  5. Довідки про чисельність працюючих осіб з інвалідністю: новий сервіс на порталі е-послуг ПФУ. Для отримання дозволу на право користування пільгами з оподаткування підприємства та організації, які заснували громадські організації осіб з інвалідністю, повинні мати довідку. З 1 жовтня її можна отримати на порталі е-послуг ПФУ.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»