• Посилання скопійовано

Звільнений працівник має право вимагати компенсацію за невикористану відпустку

Колишній працівник має повне право вимагати грошову компенсацію за всі не використані ним дні щорічної відпустки. Про це UBR.UA розповів юрист ЮФ «Глобал Адвокат» Ігор Яковець.

За його словами, відповідно до ст. 83 КЗпП у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також за невикористані дні додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.
«При цьому зауважу, що закон не прив'язує до компенсації за невикористану відпустку підстави, за якими був звільнений працівник, і кількість не використаних ним відпусток. Ця норма в обов'язковому порядку зазначає, що працедавець зобов'язаний виплатити таку компенсацію за всі не використані ним відпустки», — пояснив експерт.
Таким чином, за словами юриста, у разі якщо підприємство в день звільнення не здійснило всіх розрахунків з працівником, таку бездіяльність можна кваліфікувати як порушення трудового законодавства України з боку працедавця. Працівник має право звернутися до судових органів для захисту порушених прав з усіма наслідками, що звідси випливають.
Як раніше повідомлялося, тривалість наданих працівникові щорічної і додаткових відпусток не повинна бути меншою за 24 к.д.
Забороняється не надавати щорічні відпустки повної тривалості протягом 2-х років підряд, а також не надавати їх протягом робочого року особам віком до 18 років і працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами або з особливим характером праці.

Джерело: UBR

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»