• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №18(27) | 22.10.2018 р.

Двадцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №18(27) | 22.10.2018 р.

Це – вже вісімнадцятий з початку року (і двадцять сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхньої діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло більше двох тижнів і нам є про що розповісти.

 

Цього разу:

  • розповімо, хто найбільше з роботодавців ризикує потрапити під комплексні перевірки;
  • проінформуємо про появу проекту плану комплексних перевірок на 2019 рік;
  • з’ясуємо, чим загрожуватиме неправильне зазначення назви посади у трудовій книжці;
  • нагадаємо, скільки доведеться сплатити штрафу за неподання форми №20-ОПП;
  • повідомимо про випадки візитів на перевірки з праці шахраїв замість ДФС та Держпраці;
  • …а також поговоримо про жовтневе оновлення плану-графіка податкових перевірок.

Гарного вам читання!

***

 

Зустрічайте! Оновлений план-графік планових перевірок ДФСУ на 2018 рік (станом на жовтень)
10 жовтня ДФСУ в черговий раз оприлюднила оновлений план-графік планових перевірок ДФСУ на 2018 рік (станом на 10.10.2018 р.).

Як завжди, спочатку внесено зміни лише до двох перших розділів плану-графіка:

  • Розділу І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб».
     
  • Розділу ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна тут.

Розділ ІІІ «Документальні перевірки платників податків - фізичних осіб» (станом на 14.09.2018 р.) (завантажити) та Розділ ІV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати ПДФО, військового збору та ЄСВ» з урахуванням коригування (станом на 14.09.2018 р.) (завантажити) поки що залишено без змін.

Згідно з оновленим планом-графіком у 2018 році відбудеться 8634 планові податкові перевірки. Це на 40 перевірок більше, ніж у плані-графіку за вересень.
 

Хто найбільше ризикує потрапити під комплексні перевірки?
За інформацією ДФС, найбільш ризиковими сферами діяльності щодо використання неоформленої зайнятості є:

  1. будівництво,
  2. охоронна діяльність,
  3. сільське господарство,
  4. лісове господарство,
  5. рибне господарства,
  6. громадське харчування,
  7. сфера послуг, у т.ч. з перевезень вантажів та пасажирів.

Тож саме до роботодавців цих сфер діяльності перш за все завітають ДФС та Держпраці на комплексні перевірки. Про це ми зазначили ось тут. А про те, які штрафи може накласти ДФС при виявленні неоформлених працівників, читайте тут.

Обережно! На перевірки з праці можуть прийти й шахраї
8 жовтня з’явилися повідомлення від регіональних відділень ДФС та Держпраці з попередженням про візити на такі перевірки псевдоконтролерів.

Що робити у таких випадках?

По-перше, у разі (нібито) податкових перевірок, звернутися до Антикорупційного сервісу ДФСУ «Пульс» за телефоном 0-800-501-007 (напрямок 4) та до правоохоронних органів.

По-друге, під час інспекційних відвідувань:

  • вимагати у осіб, які прийшли для здійснення перевірки, пред’явити службові посвідчення і направлення на проведення перевірки конкретного роботодавця. Інформацію про службові посвідчення можна отримати за посиланням (зверніть увагу,  це посилання веде на офіційну сторінку Держпраці, тож вона може вантажитись як завгодно довго і , зрештою, не завантажитись взагалі);
     
  • переписати дані службових посвідчень;
     
  •  у разі відмови надати документи необхідно викликати поліцію для з’ясування їхніх повноважень.

Повідомлення за формою №20-ОПП: відповідальність за неподання
Тернопільські податківці вказали, що платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, податківців за основним місцем обліку.

Тому за несвоєчасне неподання або подання з помилками форми №20-ОПП буде накладатися штраф на самозайнятих осіб у розмірі 170 гривеньна юросіб - 510 гривень.

Неусунення таких порушень або ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 гривеньна юридичних осіб - 1020 гривень.

Чи прийдуть до вас з перевіркою у 2019 році?
Дізнатися про це можна вже тепер з оприлюднених на Інспекційному порталі проектів:

Тож перевірте, чи немає там раптом вас чи ваших контрагентів. Зробити це можна легко і в один клік за допомогою онлайн-сервісу VKURSI. Для цього введіть код ЄДРПОУ або назву компанії в поле пошуку. А тоді в досьє перегляньте розділ «Плани-графіки перевірок на 2019 рік».

Зверніть увагу: до 15 листопада 2018 року (дати затвердження остаточного плану комплексних перевірок-2019, про це тут) є ще можливість відмовитися від проведення таких перевірок, подавши письмову заяву до ДРСУ.

Крім того, якщо ви помітили у проекті плану помилки щодо суб’єкта господарювання, кода ЄДРПОУ, адреси, ступеня ризику, тривалості перевірки тощо, слід звернутися до відповідного органу держнагляду для їх виправлення.

За неправильну назву посади в трудовій книжці – штраф 3723 грн
Держпраці у листі від 24.09.2018 р. №4501/4/4.3-зв-18 наголосила, що при проведенні інспекційних відвідувань (невиїзних інспектувань) інспектор праці може дослідити питання щодо внесення до трудової книжки відомості про роботу.

Та чи буде штраф за неправильне зазначення назви посади? На думку Держпраці, до роботодавця буде застосовано штраф як за порушення інших вимог трудового законодавства в розмірі мінімальної заробітної плати (у 2018 році – 3723 грн).

Проте зауважте, скільком би працівникам не було зазначено неправильну назву посади, штраф за ці порушення єдиний – одна мінімальна зарплата, яка буде встановлена на момент виявлення порушення.

***

Зверніть увагу! 

8 листопада редакція проведе вебінар «Відповідальність посадових осіб: що загрожує директору і бухгалтеру».

Лектор – Олександр Смирнов, податковий адвокат, керівник юридичного центру «Смирнов та Партнери».

Ми розповімо, за що найчастіше притягають до відповідальності головного бухгалтера та керівника і за яких умов? Визначимося, яка зона відповідальності засновника. Поговоримо, чи можуть притягнути до відповідальності після звільнення з посади.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 490 грн.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»