• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №19(49) | 31.10.2019 р.

Сорок дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №19(49) | 31.10.2019 р.

Це – дев’ятнадцятий в цьому році (і сорок дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • проінформуємо, що у 2020 році буде перенесено тільки один робочий день;
  • поговоримо про правила нарахування зарплати, ПСП та відображення в звітності новоприйнятого працівника;
  • нагадаємо, коли ДПС може провести фактичну перевірку з питань працевлаштування;
  • дізнаємося, чи потрібно виплачувати добові у разі відправлення працівника на підвищення кваліфікації;
  • розповімо, як будемо вести облік працівників у разі скасування трудових книжок;
  • визначимося, як потрібно буде індексувати зарплату у листопаді 2019 року;
  • наголосимо, що Мінсоцполітики планує заохочувати роботодавців сплачувати ЄСВ

Гарного вам читання!

***

 

У 2020 році буде перенесено тільки один робочий день: рішення Уряду
23 жовтня на черговому засіданні Уряд прийняв розпорядження №995-р щодо перенесення у 2020 році робочого дня з понеділка 6 січня на суботу 11 січня. Таким чином, у січні наступного року в громадян буде 4 вихідних.

Таке рішення було прийнято з метою раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування у 2020 році 7 січня Різдва Христового.

Зауважимо, що регламент роботи системи електронних платежів Нацбанку та банківської системи у зв’язку з перенесенням робочих днів у 2020 році ще не оприлюднювався. Про це повідомимо окремо.

 

Індексація зарплати у жовтні та листопаді 2019 року
Мінсоцполітики надало традиційне роз’яснення щодо розрахунку індексації на жовтень та листопад 2019 року.

Так, хоч індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у вересні становив 100,7%, через дефляцію червня-серпня він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у листопаді індексувати зарплату будемо знову на рівні липня-жовтня.

Зверніть увагу! Ті роботодавці, хто востаннє підвищував оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у жовтні на рівні липня-вересня 2019 року за коефіцієнтом 3,1% (62,22 грн). А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно буде проводити індексації.

 

Як Мінсоцполітики планує заохочувати роботодавців сплачувати ЄСВ?
У Мінсоцполітики вивчають можливість стимулювання сплати ЄСВ через введення механізму списання фінансових санкцій для підприємств, які підвищили заробітну плату і які оплатили заборгованість з ЄСВ. Про це повідомила заступник міністра Наталія Ненюченко.

«У міністерстві триває робота щодо законодавчих ініціатив, які націлені на стимулювання сплати єдиного внеску через введення механізму списання фінансових санкцій для підприємств, які підвищили заробітну плату і оплатили заборгованість по єдиному внеску», – сказала вона під час тристороннього круглого столу «Майбутнє пенсійної системи в Україні».

 

Життя без трудових книжок: як вестиметься облік?
21 жовтня на сайті СПО профспілок було оприлюднено для обговорення законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі». Його автором є Мінсоцполітики.

У проекті зазначено, що під час укладення трудового договору громадянин буде зобов'язаний подати (за оновленою ст. 24 КЗпП):

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу,
  • трудову книжку (у разі її наявності),
  • заяву про прийняття на основне місце роботи або за сумісництвом;
  • у випадках, передбачених законодавством, – документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

Облік трудової діяльності працівника здійснюватиметься в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб. Проте облік може здійснюватися і з використанням трудової книжки, якщо це передбачено колективним договором.

Інформація з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру щодо періодів навчання осіб в закладах вищої освіти, а також здобутої ними освіти, набутого стажу надаватиметься роботодавцям за згодою застрахованої особи, у встановленому ПФУ порядку.

Запис про проходження стажування вноситиметься до реєстру застрахованих осіб Держреєстру також в порядку, встановленому ПФУ за погодженням з Мінсоцполітики.

 

Коли ДПС може провести фактичну перевірку з питань працевлаштування?
Дніпропетровські податківці зауважили, що у разі наявності та/або отримання інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати зарплати без сплати податків до бюджету, ДПС має право на проведення фактичної перевірки.

Така перевірка буде направлена на з’ясування дотримання роботодавцем законодавства в частині укладення трудового договору, офіційного оформлення трудових відносин з працівниками.

При цьому фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
На що слід звернути увагу бухгалтеру в місяці прийняття працівника на роботу? Як нарахувати ЄСВ? Чи застосовувати ПСП? Як нарахувати індексацію? Як дотримуватися гарантій щодо виплати мінімальної заробітної плати? Що з відпускними та лікарняними? Про це ми писали тут.

Мінсоцполітики видало нове роз’яснення щодо права працівників на отримання добових під час проходження курсів підвищення кваліфікації. Судячи з роз’яснення, можливість отримати добові за весь період навчання (якщо він триватиме кілька місяців) буде далеко не у всіх. Докладніше про це ми розповіли ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»