• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №06(120) | 12.04.2023 р.

Це – шостий цього року (сто двадцятий загалом і двадцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №06(120) | 12.04.2023 р.

Це – шостий цього року (сто двадцятий  загалом і двадцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:

 

  • повідомимо, що вже діють  критерії від Мінфіну щодо визначення важливими підприємств для бронювання військових;
  • зазначимо, що ВРУ підтримала у І читанні врегулювання праці домашніх працівників;
  • дізнаємося, які кадрові документи необхідно вести під час війни та де їх зберігати;
  • зауважимо, що Держстат затвердив нові звіти з праці за формою №1-ПВ;
  • зʼясуємо, чи повинен працівник надавати військово-облікові документи роботодавцю.

Гарного вам читання!

 

***

Як визначатимуть важливі підприємства для бронювання військових: критерії від Мінфіну
Мінфін наказом від 16.03.2023 р. №137  затвердив Критерії, за якими Міністерство фінансів України визначає підприємства, установи й організації, які мають важливе значення для національної економіки.

Так, підприємства, установи, організації визначатимуться такими, що мають важливе значення для галузей національної економіки, якщо вони відповідатимуть хоча б одному з таких критеріїв:

● здійснення відповідно до законів реалізації державної політики, за формування якої відповідає Мінфін;

● здійснення діяльності у сфері бухгалтерського обліку та аудиту, у якій формування та реалізацію державної політики забезпечує Мінфін;

● виконання робіт та надання послуг для Мінфіну на підставі договорів (угод, меморандумів, контрактів), укладених на строк не менше шести місяців;

● надання послуг, які забезпечують потреби підприємств, установ, організацій, які перебувають у сфері управління Мінфіну або щодо яких Мінфін здійснює функції з управління корпоративними правами, що належать державі у їхніх статутних капіталах, чи здійснює контроль за їхньою діяльністю, у разі якщо відсутність таких послуг призведе до порушення стабільного функціонування таких підприємств, установ, організацій;

● перебування у сфері управління Мінфіну або Мінфін здійснює функції з управління корпоративними правами, що належать державі у їхніх статутних капіталах, чи здійснює контроль за їхньою діяльністю.

Про це ми писали тут.

 

ВРУ підтримала у І читанні врегулювання праці домашніх працівників
10 квітня ВРУ прийнято за основу законопроєкт №5695. Його розроблено з метою врегулювання питання зайнятості та офіційного працевлаштування домашніх працівників, забезпечення їхнього соціального захисту, імплементації у національне законодавство положень Конвенції Міжнародної організації праці №189 про домашніх працівників, зниження рівня незадекларованої праці.

Проєктом Закону передбачено доповнення КЗпП новою главою ХІ-А «Регулювання праці домашніх працівників». Вона складається з шести нових статей, якими визначаються поняття домашньої праці та домашніх працівників, закріплюється правовий статус домашніх працівників та особливості його правового регулювання, визначаються обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками.

 

Які кадрові документи необхідно вести під час війни та де їх зберігати?
Відповідно до статті 7 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» роботодавець самостійно визначає порядок роботи кадрових служб на підприємстві, а також перелік кадрових документів, які будуть вестися на період воєнного стану.

Серед обов’язкових документів – штатний розпис, правила внутрішнього трудового розпорядку, табель обліку робочого часу, накази з кадрових питань, особові картки працівників, їх трудові книжки та журнал  обліку руху трудових книжок, графік відпусток, трудові договори, посадові інструкції.

Бажано, щоби кадрова служба створила цифрові копії згаданих документів, які доцільно розмістити на декількох носіях у різних регіонах. Про це докладніше ми зазначали тут.

 

Держстат затвердив нові звіти з праці за формою №1-ПВ
Держстат оновив форми державного статистичного спостереження:

  • №1-ПВ (місячна) «Звіт із праці» та №1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці» (Наказ від 30.03.2023 р. №128);

  • №1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки) «Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці» (Наказ від 30.03.2023 р. №127).

Згідно з текстом наказів нові форми вводяться в дію, починаючи зі звіту:

  • за І квартал 2024 року - №1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці»;

  • за січень 2024 року - №1-ПВ (місячна) «Звіт із праці»;

  • зі звіту за 2023 рік - №1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки) «Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці».

 

Чи повинен працівник надавати військово-облікові документи роботодавцю?
Роботодавець зобов’язаний взяти кожного нового працівника на військовий облік у ТЦК та СП та довести до його відома під особистий підпис Правила військового обліку. Про звільнення з роботи кожного працівника роботодавець також повинен повідомляти відповідні ТЦК та СП.

Щодо працівника, який працює тривалий час і не надавав відповідні військово-облікові документи, то у разі ненадання таких документів звільнити за цією підставою працівника з роботи не можна.

Проте на роботодавця покладено обов’язок вести Списки персонального військового обліку на підприємствах, а тому він може перевіряти у громадян наявність військового квитка у паперовій формі або в електронній (з використанням мобільного застосунку «Дія») як під час оформлення на роботу, так і в уже прийнятих на роботу. Про це ми зазначали тут.

***

 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»