• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №10(124) | 21.06.2023 р.

Сто двадцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №10(124) | 21.06.2023 р.

Це – десятий цього року (сто двадцять четвертий загалом і двадцять шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:

 

  • зауважимо, що планують ввести щомісячну окрему звітність та сплату з ЄСВ до ПФУ;
  • розкажемо, чи потрібна кадрова документація ФОПу;
  • підкреслимо, що Мінфін підкоригував порядок обліку податків, зборів та ЄСВ на єдиному рахунку;
  • зазначимо, що з 9 червня діє оновлений порядок компенсації роботодавцям за працевлаштування ВПО;
  • зʼясуємо,  чи може роботодавець при працевлаштуванні вимагати військовий квиток з печаткою військкомату;
  • підкреслимо, що з 7 червня період військової служби не зменшуватиме розміру лікарняних.

Гарного вам читання!

 

***

З 7 червня період військової служби не зменшуватиме розміру лікарняних
2 червня постановою №561 Уряд затвердив зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (Порядок №1266).

А саме доповнено перелік поважних причин, відповідно до якого під час обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхових виплат календарні дні, не відпрацьовані з цих причин, виключаються із розрахункового періоду застрахованої особи, періодом, протягом якого працівник проходив:

  • строкову військову службу,
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу,
  • військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період,
  • військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період
  • або проходив військову службу за контрактом під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, коли за ним не зберігався середній заробіток за такий період і не сплачувався роботодавцем єдиний внесок.

Детально про це ми писали тут.

 

Чи може роботодавець при працевлаштуванні вимагати військовий квиток з печаткою військкомату?
Фахівці Держпраці підкреслили, що з метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

 

З 9 червня діє оновлений порядок компенсації роботодавцям за працевлаштування ВПО
Постановою від 06.06.2023 р. №568 Кабмін вніс зміни до Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Прийнятим рішенням КМУ:

  • уточнено, що компенсація надається роботодавцю за працевлаштування BПО, які отримали статус після запровадження воєнного стану;

  • організовано моніторинг збереження зайнятості працівників центрами зайнятості;

  • передбачено врахування податкової звітності за останній звітний період на дату подання заяви на отримання компенсації.

Ці зміни до Порядку діють з 9 червня.

 

Мінфін підкоригував порядок обліку податків, зборів та ЄСВ на єдиному рахунку
Мінфін наказом від 17.05.2023 р. №254 затвердив зміни до Порядку ведення обліку податків, зборів та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесених на єдиний рахунок.

У Порядку уточнено, що:

  • єдина картка платника міститиме інформацію про призначення платежу відповідно до вимог нового Порядку №148, а також дані про суми коштів, повернутих на рахунок платника;

  • кошти, сплачені на єдиний рахунок за такими розрахунковими документами, підлягають поверненню на рахунок у банку, через який здійснено таку сплату (раніше було поточний рахунок). Для повернення платнику коштів з єдиного рахунка формується відповідна платіжна інструкція в електронній формі, яка розміщується у реєстрі платіжних інструкцій про повернення коштів з єдиного рахунка платникам, яких не можна ідентифікувати та/або які не включені до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, з втратою ознаки «Нерознесені кошти» на єдиний рахунок.

 

Щомісячна окрема звітність та сплата з ЄСВ до ПФУ: новий законопроєкт
1 червня на сайті ПФУ зʼявився законопроєкт щодо адміністрування ЄСВ. Ним пропонується передбачити, що сплата ЄСВ здійснюватиметься страхувальниками на рахунки територіальних органів ПФУ, а подання щомісячної звітності про нарахування ЄСВ – через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній, а страхувальниками, у яких кількість застрахованих осіб не перевищує п’яти осіб, – за їх вибором у паперовій формі.

Тож виходить, що знову замість квартальної єдиної звітності бухгалтерам впровадять дві. При цьому подавати потрібно буде:

  • щомісячну звітність з ЄСВ - до ПФУ;
  • щоквартальну звітність з ПДФО та ВЗ - до ДПС.

Також і ФОПам доведеться подавати до ПФУ окремий річний звіт про нарахований за себе ЄСВ, а не у складі річної декларації. Крім розділення звітності, законопроєктом пропонується зобов'язати ФОПів сплачувати ЄСВ «за себе» щомісяця.

Якщо ВРУ підтримає ці новації, вони запрацюють з 1 січня 2024 року.

 

І наостанок - аналітика від редакції «Дебет-Кредит»
Чи має ФОП вести кадрові документи щодо найманих працівників? Якщо так, то у якому обсязі? Чи діють ці вимоги під час воєнного стану та чи не доведеться відновлювати кадрову документацію після війни? Про це читайте тут.

***

 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»