• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №09(143) | 14.06.2024 р.

Сто сорок третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №09(143) | 14.06.2024 р.
Це – девʼятий цього року (сто сорок третій загалом і сорок пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
  • розповімо про бронювання військовозобовʼязаних працівників через Дію;
  • зʼясуємо нюанси округлення при обчисленні середньої зарплати для відпусткових;
  • наведемо правила оформлення відносин з тимчасовими працівниками у період воєнного стану;
  • зупинимося на змінах до Порядку бронювання військовозобовʼязаних працівників;
  • проінформуємо, чи будемо індексувати заробітну плату у червні та липні 2024 року;
  • підкреслимо, що при бронюванні працівників доведеться інформувати ПФУ про рух працівників.
Гарного вам читання!
 

З 8 червня діють зміни до Порядку бронювання військовозобовʼязаних працівників

Уряд постановою від 05.06.2024 р. №650 оновив підходи до бронювання працівників. Її опубліковано в "Урядовому курʼєрі" від 08.06.2024. 
Змінами до Постанови КМУ №76, зокрема, передбачено:
  • бронювання 100% працівників підприємствами ОПК, які мають контракти для ЗСУ та інших військових формувань. Працівники можуть бути заброньовані на період дії таких контрактів;
     
  • бронювання  100% працівників підприємствами електроенергетичного, ядерно-промислового, вугільно-промислового та нафтогазового комплексів та підприємств, які відновлюють чи ремонтують зруйновані або  пошкоджені підприємства енергетичного комплексу;
     
  • бронювання 100% працівників підприємствами, що будують фортифікації, на період дії договору будівництва;
     
  • для поліцейських і працівників ДСНС, у разі обґрунтованої потреби Міністра внутрішніх справ, кількість заброньованих працівників може перевищувати 50%. Тобто забронювати можна буде до 100% працівників, за наявності обґрунтування та окремого погодження Міністра оборони;
     
  • для критичних підприємств збільшили термін бронювання від 6 місяців до 12 місяців;
     
  • дозвіл бронювати військовозобов’язаних із дефіцитними військово-обліковими спеціальностями.
Постановою №650 також запроваджується Порядок е-бронювання.

Бронювання військовозобовʼязаних працівників через Дію

Мінцифри навело деталі переведення системи бронювання працівників в онлайн режим.
На першому етапі бронювання в Дії працюватиме для критично важливих підприємств і тих, які забезпечують потреби Сил оборони. Далі перелік розширюватиметься.
Як працюватиме бронювання на порталі Дія?
 
1. Керівники держустанов, компаній подають списки військовозобов’язаних на бронювання. І засвідчують заяву електронним підписом.
 
2. Система онлайн перевіряє, чи:
  • підприємство є критично важливим,
  • працівник офіційно працевлаштований,
  • дані працівника є в реєстрі Оберіг.
3. Дія надішле сповіщення керівнику про результат розгляду протягом доби. Якщо відповідь буде позитивною, у працівника оновиться інформація в застосунку Резерв+. Також витяг про бронювання можна буде завантажити на порталі й за потреби роздрукувати.

Округлення при обчисленні середньої зарплати для відпусткових: що говорить Мінекономіки?

У розʼясненні Мінекономіки від 16.05.2024 №4707-05/36086-09 йдеться про округлення при обчисленні середньої заробітної плати.
Так, фахівці міністерства підкреслили, що проміжковий показник не є підсумковим показником (це стосується розрахунку середньоденної зарплати). Тому його не округлюють при розрахунку, а застосовують довгий дріб і округлюють вже кінцевий результат (тобто суму нарахованих відпускних).
При цьому якщо комп'ютерна програма округлює середній денний заробіток до двох знаків чи до іншої кількості знаків після коми, то помилки немає.
На думку Мінекономіки, обидва варіанти можуть вважатися правильними. Але зафіксувати обраний роботодавцем спосіб слід у локальних актах про оплату праці.

Чи будемо індексувати заробітну плату у червні та липні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у травні 2024 р. порівняно із квітнем 2024 р. становила 0,6%, з початку року – 2%. Зокрема, на споживчому ринку у травні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,9%.
Хоча він впливає на розрахунок індексу споживчих цін для нарахування індексації, але за січень-травень результат розрахунку становить 102,0%, що менше 103% (порога).
 Тож у червні та липні 2024 року всім, у кого базовим місяцем ще є грудень 2023 р. (оклад з цього місяця не зростав), а також тим, хто збільшував оклад з початку 2024 року, індексацію нараховувати не треба. Про це ми писали тут.

У роботодавців при бронюванні зʼявиться новий обовʼязок – інформувати ПФУ про рух працівників

За п. 3 Постанови №650 не пізніше ніж протягом наступного дня після прийняття працівника на роботу, переміщення його з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, тимчасового припинення/відновлення дії трудового договору роботодавці подають ПФУ відповідні відомості через портал е-послуг в е-формі.
Звісно, поки що невідомо, як буде реалізовано цю послугу. Як тільки зʼявиться відповідний проєкт ПФУ, ми одразу про це повідомимо.
Але цей обовʼязок буде поширюватися тільки на ті підприємства, хто бронює працівників.
Перелік роботодавців, які подаватимуть такі відомості, також встановлено Постановою №650. До них належать:
  • органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування;
  • підприємства, установи та організації, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;
  • підприємства, установи та організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.
Про це все ми писали тут.

Оформлення відносин з тимчасовими працівниками у період воєнного стану

Фахівці Держпраці наголосили, що з метою оперативного залучення до виконання роботи нових працівників, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, у тому числі внаслідок фактичної відсутності працівників, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або місцезнаходження яких тимчасово невідоме, роботодавці можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»