• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №10(144) | 04.07.2024 р.

Сто сорок четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №10(144) | 04.07.2024 р.
Це – десятий цього року (сто сорок четвертий загалом і сорок шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
  • підкреслимо, що до 10 липня слід відзвітувати щодо заброньованих працівників;
  • зазначимо, що у роботодавців при бронюванні зʼявиться новий обовʼязок;
  • розповімо, що за ветеранами, які до мобілізації працювали за контрактом, пропонують зберігати робоче місце;
  • повідомимо, що працівники, які постраждали від ракетних обстрілів під час роботи, отримають право на соцзахист;
  • проінформуємо, що підприємствам та ФОПам у сфері автотранспорту хочуть дозволити бронювати працівників;
  • розповімо, що влада планує відмовитися від підвищення МЗП та соцвиплат на 2025 – 2027 роки.
Гарного вам читання!
 

До 10 липня слід відзвітувати щодо заброньованих працівників!

Наявність заброньованих працівників передбачає й щоквартальне звітування для роботодавців. 
Зокрема, за п. 14 Порядку №76 органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації щокварталу складають звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 число місяця, що настає за звітним кварталом.
Тобто за IІ квартал 2024 року слід було скласти звіт про всіх, хто заброньований станом на 1 липня 2024 року.
До звіту включаються зведені показники за юрособами, тобто із відомостями за підпорядкованими їм структурними підрозділами і філіями, незалежно від їх місцезнаходження. 
Форму звіту затверджено додатком 6  до Порядку бронювання №76. Про це все ми докладно зазначали тут.

За ветеранами, які до мобілізації працювали за контрактом, зберігатимуть робоче місце: законопроєкт

1 липня 2024 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №11390«Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо захисту трудових прав ветеранів».
Ним пропонується доповнити ст. 119 КЗпП новою нормою. За нею до строку дії контрактів, укладених роботодавцями з працівниками, перерахованими у частинах третій і четвертій цієї статті, не включається строк, який дорівнює строку перебування таких працівників на військовій службі, а також строк проходження ними заходів з медичної, реабілітаційної, у тому числі психологічної, допомоги, санаторно-курортного лікування, інших відновлювальних (постізоляційних, реінтеграційних) заходів.

Влада планує відмовитися від підвищення МЗП та соцвиплат на 2025 – 2027 роки

Уряд оприлюднив текст бюджетної декларації на 2025 – 2027 роки. З нею можна ознайомитися тут
Згідно з ним у 2025 – 2027 роках розмір мінімальної заробітної плати становитиме 8000 гривень, що забезпечить досягнутий рівень гарантії з урахуванням значного підвищення у 2024 році.
У 2025 - 2027 роках прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становитиме:
  • дітей віком до шести років – 2563 гривні;
  • дітей віком від шести до 18 років – 3196 гривень;
  • працездатних осіб – 3028 гривень;
  • осіб, які втратили працездатність, – 2361 гривню.

Працівники, які постраждали від ракетних обстрілів під час роботи, отримають право на соцзахист: законопроєкт

24 червня у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №11367«Про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"».
Проєктом акта з метою забезпечення справедливих умов соціального захисту пропонується внести зміни до статей 7, 9, 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», віднісши:
  • працівників підприємств, організацій, установ, посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників та державних службовців державних органів, органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних внаслідок ракетних, артилерійських обстрілів, інших бойових дій під час виконання трудових обов’язків у період воєнного стану - до осіб з інвалідністю внаслідок війни;
     
  • працівників підприємств, установ, організацій, посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників та державних службовців державних органів, органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), які під час виконання трудових обов’язків у період воєнного стану внаслідок ракетних, артилерійських обстрілів, інших бойових дій зазнали поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності – до учасників війни, а також сімей працівників підприємств, організацій, установ, посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників та державних службовців державних органів, органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я внаслідок ракетних, артилерійських обстрілів, інших бойових дій під час виконання трудових обов’язків в період воєнного стану - до сімей загиблих (померлих) ветеранів війни.
Про це ми писали тут.

У роботодавців при бронюванні зʼявиться новий обовʼязок – інформувати ПФУ про рух працівників

7 червня Кабінет Міністрів оновив підходи до бронювання працівників. Йдеться про Постанову №650. Її опубліковано в «Урядовому курʼєрі» 08.06.2024. 
За п. 3 Постанови №650 не пізніше ніж протягом наступного дня після прийняття працівника на роботу, переміщення його з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, тимчасового припинення/відновлення дії трудового договору подають ПФУ відповідні відомості через портал е-послуг в е-формі.
Звісно, поки що невідомо, як буде реалізовано цю послугу. Як тільки зʼявиться відповідний проєкт ПФУ, ми одразу про це повідомимо.
Перелік роботодавців, які подаватимуть такі відомості, також встановлено Постановою №650. До них належать:
  • органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування;
  • підприємства, установи та організації, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;
  • підприємства, установи та організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Підприємствам та ФОПам у сфері автотранспорту хочуть дозволити бронювати працівників: законопроєкт

11 червня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №11334 «Про внесення змін до частини першої статті 25 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов’язаних, які працюють у суб’єктів господарювання будь-якої організаційно-правової форми, що здійснюють свою діяльність у сфері автомобільного транспорту».
Головною метою законопроєкту є виправлення недоліків чинного правового регулювання, що дозволить не лише підприємствам, а й фізичним особам - підприємцям, що здійснюють свою діяльність у сфері автомобільного транспорту, бронювати своїх військовозобов’язаних працівників на період мобілізації та на воєнний час.

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»