• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 – 21 травня

Воєнний стан продовжено до 18 серпня. У 2023 році за працівниками має зберігатися сума індексації за минулі періоди. Перелік від Мінреінтеграції можна застосовувати для «воєнних» податкових пільг. А ще – проєкт нового порядку проведення обов’язкових медоглядів

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 – 21 травня

Воєнний стан продовжено до 18 серпня: які наслідки для бізнесу?
18 травня В. Зеленський підписав закони №3057 і №3058, якими продовжено воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні з 20 травня 2023 року ще на 90 діб (тобто до 18 серпня). 19 травня їх було опубліковано у «Голосі України». Тож з цієї дати вони почали діяти.

Як це вплине на бізнес? Як звітувати, сплачувати податки та реєструвати ПН? Про це та інші спеціальні правила під час війни читайте у статті від редакції.

 

У 2023 році за працівниками має зберігатися сума індексації за минулі періоди
Нагадаємо, що протягом 2023 року тимчасово не діють Закон про індексацію та Порядок №1078. Тож цього року обов’язку індексувати зарплату немає! Про це ми писали тут.

Тоді ми писали, що на нашу думку, це не стосується попередніх періодів. Зокрема, зарплата за грудень 2022 року хоч і виплачувалася у січні 2023, проте мала індексуватися.

І ось з’явився лист Мінекономіки від 21.02.2023 р. №4707-05/7400-07 щодо цього питання, який підтверджує нашу позицію: протягом 2023 року за працівником зберігається сума індексації заробітної плати та грошового забезпечення, яка виникла за період до січня 2023 року.

А от з наступного року обов’язок індексації може повернутися. Як уникнути його негативних наслідків? Читайте у статті від редакції.

 

«Воєнні» податкові пільги та мораторій на перевірки таки скасують
Ми вже розповідали, що з тексту Меморандуму з МВФ прийняття ВРУ законопроєкту №8401 щодо повернення податкових правил довоєнного часу заплановано на кінець червня 2023 року. Тож до вирішення цього питання залишилося не так багато часу.

І ось 16 травня Д. Гетманцев розповів, що спільно з Мінфіном він провів зустріч з представниками МВФ щодо визначення подальших кроків у фіскально-бюджетній політиці. Зокрема, «надважливим для продовження програм фінансування є прийняття законопроєкту №8401, відновлення середньострокового бюджетного планування, а також утримання від необдуманих та популістських ініціатив, що завдають прямої шкоди бюджету та державі у війну».

Тож вже в червні законопроєкт №8401 має бути прийнято ВРУ. Докладно про його норми ми писали тут.

У разі прийняття вже влітку податкові інспектори матимуть можливість перевіряти український бізнес та штрафувати його за порушення. Кого найперше перевірить ДПС після скасування мораторію – читайте тут.

 

Перелік від Мінреінтеграції можна застосовувати для «воєнних» податкових пільг,- ДПСУ
ДПСУ наголосила, що перелік територій, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 р. №309, може застосовуватися при визначенні особливостей справляння податків і зборів на відповідних територіях. Більше подробиць – у новині.

Звертаємо увагу, що Мінреінтеграції наказом від 15.05.2023 р. №143 внесено чергові зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих російською федерацією. Переглянути їх можна за посиланням.

 

Не пропустіть! Сьогодні граничний строк сплати податків за І квартал 2023 року
Екологічний податок, рентна плата, єдиний податок для III групи, туристичний збір... Загалом з десяток податків та зборів, які слід сплатити за I квартал 2023 року. Весь перелік тут.

Нагадаємо, що, попри війну, з 27.05.2022 р. платники податків повинні повноцінно виконувати свої податкові обов’язки, зокрема зі сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації ПН, АН, РК тощо. Водночас платників податків, які не мають такої можливості, звільнено від відповідальності, передбаченої ПКУ, за умови виконання ними податкових обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану або протягом 60 к. дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей.

 

Що нового розповіли податківці?

  1. Наявність первинки не є підтвердженням здійснення операції. ДПС розповіла про свіжу Постанову ВС, за якою сам факт наявності у позивача податкових та видаткових накладних не є безумовним доказом реальності господарських операцій. Для податкового обліку має значення саме факт постачання товарів постачальником, вказаним у первинних документах.
  2. Який штраф чекає за несвоєчасне подання ф. № 20-ОПП? За неподання ф. №20-ОПП на самозайняту особу чекатиме штраф 340 грн, а на юрособу - 1020 грн. У разі виявлення порушень термінів подання кількох за ф. № 20-ОПП накладається штраф за кожним таким фактом.
  3. Що загрожує за неведення податкового обліку? Порушення порядку ведення податкового обліку, у тому числі неподання або несвоєчасне подання аудиторських висновків, тягне за собою накладення адмінштрафу у розмірі від 5 до 10 н.м.д.г. (від 85 до 170 грн).
  4. За яку нерухомість можна не сплачувати податок за 2022 та 2023 роки? Як застосовувати Наказ №309 для пільг з податку на нерухомість у 2022 та 2023 році? Яка доля штрафів за коригування звітності? Про це у детальному роз’яснені податківців тут.
  5. Особливості застосування пільг з плати за землю юрособою. Право щодо застосування пільг із земельного податку виникає у юросіб з урахуванням строків, визначених рішенням місцевої влади, а звільнення від сплати земельного податку – з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право.

 

Блокування ПН: чи зменшилась кількість у 2023 році?
Н. Южаніна зауважила, що тема блокування ПН/РК і далі є болючою для платників податків, незважаючи на запевнення про покращення роботи СМКОР та чесноти задіяних у цьому процесі податківців.

Зважаючи, що кількість платників ПДВ у воєнний час скоротилася, показники роботи СМКОР констатують негативну динаміку. Зокрема, сума ПДВ щодо заблокованих ПН/РК: за квітень 2023 рік - 3,88 млрд грн, а за квітень 2021 рік – 1,94 млрд грн.

Бізнес також продовжує скаржитися Д. Гетманцеву на блокування ПН. Отримано понад 300 звернень з проханням розглянути скарги, пропозиції громадян та бізнесу. Значну частину листів становили звернення зі скаргами на протиправне блокування ПН, віднесення платників до переліку ризикових та неврахування таблиці даних платника ПДВ.

 

Проведення обов’язкових медоглядів - за новим порядком: проєкт від МОЗ
МОЗ розробило проєкт нового Порядку організації та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій. За ним, до працівників певних категорій належатимуть працівники, які:

  • працюють в умовах дії шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища (шум, вібрація, забрудненість повітря робочої зони та робочих поверхонь шкідливими хімічними речовинами, іонізуючих та неіонізуючих випромінювань), важкості та напруженості трудового процесу;
  • підпадають під вплив канцерогенів, мутагенів та/або біологічних агентів;
  • зайняті на роботах, де є потреба у професійному доборі;
  • віком до 21 року;
  • мають змінний режим роботи зі залученням до роботи у нічний час.

Передбачено, що роботодавець за власний кошт забезпечуватиме організацію проведення обов'язкових медичних оглядів, витрати на поглиблене медичне обстеження працівника з підозрою на професійні та виробничо зумовлені захворювання та медичну реабілітацію.

Очікується, що у разі затвердження цей наказ набере чинності з 1 жовтня 2023 року.

 

Ще три свіжі роз’яснення для роботодавців

  1. Як порахувати розмір вихідної допомоги у разі скорочення штату? Держпраці роз’яснила, що розрахунок вихідної допомоги обчислюється, виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов’язана відповідна виплата.
  2. Оплата праці бухгалтерам під час простою: 2/3 чи повна ставка? У Держпраці зазначили, що якщо працівник продовжує виконувати свої трудові обов’язки, у т. ч. і за межами адміністративної будівлі роботодавця, — це є роботою і підлягає оплаті відповідно до встановлених умов оплати праці.
  3. Премії у розрахунку лікарняних: як враховувати, якщо вона виплачена за попередній період? Що робити, якщо премія виплачена за період перебування працівника у відпустці без збереження зарплати? Читайте у коментарі до листа ПФУ №13488-15877/Р-03/8-2800/23.

 

Відмова у сплаті внесків до ОСББ: чи може війна бути підставою?
Питання сплати внесків до ОСББ під час дії воєнного стану доволі складне. Особливо, коли водночас вирішується питання відповідальності за несплату комунальних послуг та податку за житлову нерухомість.

Що говорить про це закон - читайте у статті від редакції.

 

Арешт рахунків фізосіб виконавчою службою за новими правилами: роз’яснення від Мін’юсту
Міністерство юстиції нагадує про набрання чинності 6 травня 2023 року Закону №3048-ІХ. Ним, зокрема, змінено порядок розпорядження фізичними особами-боржниками коштами, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, у період дії в Україні воєнного стану.

Так, якщо арешт накладено на кошти на декількох поточних рахунках фізособи-боржника в одному банку або на поточних рахунках у різних банках, для здійснення видаткових операцій має бути визначений лише один поточний рахунок фізособи-боржника в одному банку.

Зауважимо, що у ВРУ зареєстровано законопроєкт №9299. Ним пропонується українським військовослужбовцям та співробітникам правоохоронних органів спецпризначення, Держтранспорту, Держспецзв’язку дозволити користуватися всією сумою арештованих коштів.

 

Інші новини

  1. Держстат оновив три форми звітності зі статистики транспорту: форми №51-авто (місячна), №31-авто (квартальна) та №51-пас (місячна). Вперше звітувати за новими формами цих звітів потрібно з 2014 року.
  2. Бізнес просить внести зміни до оподаткування благодійної допомоги. А саме розглянути можливість додаткового критерію для неоподаткування благодійної допомоги, наприклад 2% відсотка від чистого доходу, який компанія може витрачати на допомогу ЗСУ без необхідності оподаткування.
  3. Оновлено порядок надання відомостей з ЄДР. Мін'юст затвердив новий Порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Отримайте курси від Вищої Бухгалтерської Online-Академії зі знижкою 78%

На Вас чекає повернення легенди! Один з найпопулярніших курсів Академії — «Професія. Головний бухгалтер».

Повністю оновлена програма курсу, інтерактивні домашні завдання, цікаві модулі та регулярна підтримка куратора. Оформлюйте передплату зараз, щоб отримати доступ за зниженою ціною.


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»