• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2-7 жовтня

Верховна Рада прийняла Закон щодо удосконалення бухобліку, а ще дві реформи: пенсійну і судову; Кабмін підтримав введення податку на виведений капітал і категорично проти депутатського законопроекту №7115; змінено План комплексних перевірок на 2017 рік; доповнено перелік кодів УКТ ЗЕД для проведення моніторингу податкових накладних; а також нові листи і консультації ДФС, Мінсоцполітики та Держпраці.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2-7 жовтня

Закон щодо удосконалення бухобліку та фінзвітності прийнято! 5 жовтня було прийнято у другому читанні законопроект №4646-д. Якщо коротко, то ним передбачається:

  • встановити нові визначення доходів та витрат, а також визначення чистого доходу;
  • перегляд принципів бухгалтерського обліку та фінансової звітності (до змін їх було 10, тепер буде 7);
  • класифікувати підприємства з метою складання фін звітності за новими критеріями;
  • а також те, що неістотні недоліки в первинних документах не будуть підставою для невизнання господарської операції. (Але це буде відбуватися тільки за умови можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, та якщо ці документи будуть містити відомості про дату складання документа, назву підприємства, від імені якого складено документ, зміст та обсяг господарської операції).

Усі зміни, які були передбачені законопроектом, ми детально розглядали у аналітиці. Планується, що закон набере чинності з 1 січня 2018 року. (Крім абзаців 6 і 7 п. 12 розділу І, які стосуються оприлюднення фінзвітності. Вони наберуть чинності з 1 січня 2019 року).

 

Маємо ще дві реформи: пенсійну і судову. У минулий понеділок Верховна Рада України прийняла два законопроекти, якими запроваджується пенсійна реформа в Україні:

  • Законопроект №6614 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій»;
  • Законопроект №6617 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» щодо підвищення пенсій».

Також окремо доручено Уряду до 1 листопада подати на розгляд ВР законопроект щодо перерахунку пенсій військовослужбовців із урахуванням оновленого грошового забезпечення.

Окрім пенсійної реформи 3 жовтня Рада ухвалила і судову реформу: 234 нардепи підтримали законопроект №6232 «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

 

Урядовий комітет ухвалив законопроект щодо запровадження податку на виведений капітал. А Кабмін його підтримав. Само ухвалення законопроекту відбулося 3 жовтня. Цим проектом передбачається:

  • зміна методологічних підходів оподаткування процентів за користування кредитом, що отримуються у нерезидентів – пов’язаних осіб;
  • застосування перехідних положень для банків, які матимуть право залишатись платниками податку на прибуток до 2020 року включно;
  • звільнення від оподаткування податком на виведений капітал дивідендів, що виплачуються за період 2013-2017 роки, у межах обсягу оподатковуваного прибутку, з якого раніше був сплачений податок на прибуток підприємств.

Про це все читайте у нашій новині, а з презентацією проекту від Мінфіну можна ознайомитися тут.

А вже наступного дня, 4 жовтня, на урядовому засіданні Кабмін підтримав законопроект про запровадження податку на виведений капітал. Про це тут.

Щоправда, паралельно Департамент податкової політики Мінфіну підготував Довідку щодо відповідності зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву Європейського Союзу (asquis ЄС) проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал». Її головна суть: запровадження податку на виведений капітал не відповідає законодавству ЄС.

Як пов`язана поява цієї Довідки із офіційною позицією Кабміну щодо впровадження ПНВК – нам невідомо.

 

Систему блокування ПН хочуть змінити. Але Уряд і Комітет ВР ніяк не можуть погодити – як саме. Зареєстрований у вересні депутатський законопроект №7115 так й залишався без розгляду Верховною Радою. На початку тижня з’явилася інформація, що Комітет вирішив переглянути його зміст, але з чим пов’язана така необхідність та що буде змінено у змісті проекту поки ще не відомо. Як й невідомий подальший план його розгляду на засіданнях ВРУ.

Натомість Уряд і Мінфін очікувано проти прийняття законопроекту №7115, оскільки це нібито ставить під загрозу автоматичне відшкодування ПДВ.

«Кабмін послідовно й наполегливо відстоюватиме запроваджену навесні цього року прозору систему повернення ПДВ і буде усіма доступними способами припиняти спроби відновлення старих корупційних схем в цій сфері», – заявив прем`єр Володимир Гройсман на засіданні Уряду 4 жовтня.

«Я нікому не дам зруйнувати систему повернення ПДВ. Якщо хтось протягуватиме такі (корупційні) рішення – я вийду на трибуну Парламенту і голосно розповім про те, хто це робить. Ми прийняли історичне рішення запровадити прозору систему відшкодування ПДВ. Ми зруйнували старі схеми, і нікому не дамо можливості їх відновити. Це одностайна позиція Уряду і, впевнений, позиція Президента буде такою ж», – наголосив прем`єр.

Того ж дня, 4 жовтня Кабмін ухвалив свій законопроект, який дозволить автоматичну реєстрацію зупиненої накладної у разі, якщо Комісія ДФС не надасть свого рішення про подальшу її долю протягом 5 робочих днів. Таким чином, на думку урядовців, «комісія ДФС буде більш вмотивована швидко приймати відповідні рішення, тому що платник податку не має ставати жертвою недостатньо оперативної роботи контролюючого органу».

Зрозуміло, що рішення ці здебільшого будуть негативні, аби лише укластись у п`ятиденний термін.

 

Змінено перелік кодів УКТ ЗЕД для проведення моніторингу податкових накладних. Закарпатські податківці нагадали, що наказом ДФСУ від 28.09.2017 р. №638 внесено Зміни у Перелік кодів УКТ ЗЕД. Так, зазначений Перелік доповнено такими кодами:

0406 – Сири всіх видів і кисломолочний сир;
0809 – Абрикоси, вишні та черешні, персики (включаючи нектарини), сливи та терен, свіжі;
1601 – Ковбаси та аналогічні вироби з м’яса, м’ясних субпродуктів чи кров; готові харчові продукти, виготовлені на основі цих виробів;
2103 – Продукти для приготування соусів і готові соуси; смакові добавки та приправи змішані; порошок гірчиці та готова гірчиця;
6006 – Інші полотна трикотажні.

 

Як правильно в штатному розписі відобразити посади та що буде за помилки в їх назвах? Невідповідність найменувань робіт, професій або посад Класифікатору посад тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств та фізосіб-роботодавців у розмірі від 30 до 100 н.м.д.г. (510 до 1700 грн.), – роз'яснюють у Держпраці. Це предбачено ч. 1 ст. 41 КУпАП. Ба більше, у деяких випадках таке порушення може привести і до кримінальної відповідальності за ст. 173 ККУ. Але коли саме, фахівці Держпраці у роз'ясненні не повідомили.

У іншій консультації Держпраці розповідає, хто може підписати повідомлення про прийняття на роботу директора новоствореного підприємства. В такому випадку повідомлення може бути підписане власником або одним із власників за рішенням загальних зборів.

 

Інші консультації. Як потрібно застосовувати ПСП, якщо працівник перебував на лікарняному, – роз’яснюють податківці (лікарняні розглядаються як заробітна плата платника податку: якщо їх сума за весь місяць не перевищує 2240 грн, то найманий працівник має право на податкову соціальну пільгу. Про те, як відобразити в обліку надання матеріальної допомоги працівникам, пишуть фахівці редакції «Дебет-Кредит».

А як нараховувати відпускні, якщо у розрахунковому періоді нараховувалися лікарняні чи декретні, – читайте консультацію від Мінсоцполітики.

 

План комплексних перевірок на 2017 рік зазнав змін. Зміни до переліку підприємств (установ, організацій), які підлягатимуть перевіркам у 2017 році, внесено наказом Мінекономрозвитку від 11.08.2017 р. №1200. Загалом у Плані і надалі понад 48 тисяч компаній. Зміни внесено лише стосовно декількох з них.

Ми пишемо про це тут і нагадуємо, що План не стосується податкових перевірок, а лише перевірок органів державного нагляду (ДФС до таких не належить).

 

Інші новини. У Мінсоцполітики роз'яснили, як нараховувати індексацію зарплати у жовтні 2017 року (як ми вже попереджали, робити це потрібно за тими ж коефіцієнтами, що й у вересні); ДФС затвердила два нові довідники податкових пільг (№84/1 та №84/2); Нацбанк скасував свою вимогу щодо надання банкам скан-копії документів для аналізу фінансових операцій (це стосується всіх операцій, крім виплати дивідендів засновникам-нерезидентам). А фахівці редакції розказали, як будемо працювати (і відпочивати) у наступному році (оскільки Мінсоцполітики досі не оприлюднило традиційних рекомендацій щодо норм тривалості робочого часу на наступний рік, ми розрахували їх самостійно).

 

Наостанок нагадуємо: рівно через тиждень, 14 жовтня – вихідний святковий день: День захисника України.

  • По-перше, не забудьте привітати своїх захисників.
  • А по-друге, вихідний день з суботи 14 жовтня буде перенесено на понеділок 16 жовтня. А отже, цього місяця отримаємо трьохденний вікенд – з 14 по 16 жовтня.

При цьому робочий день у п’ятницю, 13 жовтня, має бути скорочений на одну годину (як передсвятковий).

 

 Спонсор випуску 

Яку програму обрати бухгалтеру для подачі електронної звітності (і не тільки)? Якщо вам потрібно не тільки подавати звітність до держорганів, а й реєструвати податкові накладні в ЄРПН, адмініструвати акцизний податок, обмінюватись документами з контрагентами, перевіряти підписи (і все це інтегроване з 1С) – то вам у нагоді стане наш сьогоднішній спонсор розсилки: програма Арт Звіт Плюс.

Але багатий функціонал системи – це тільки «по-перше». А ось іще аргументи на користь Арт Звіт Плюс.

  • По-друге, ця компютерна програма на ринку вже близько двох десятків років.
  • По-третє, постійно удосконалюється та розвивається під потреби користувачів.
  • По-четверте, є мережева версія для зручного ведення бухобліку великих компаній.
  • По-п`яте, зручний інтерфейс і якісна техпідтримка користувачів.

А ще програма надає можливість гнучкого розділення/обмеження прав доступу користувачів згідно бізнес-процесів вашого підприємства.

Дізнатись більше та замовити демо-версію ви можете на сайті art-zvit.com.ua.

 


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»