• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 02-06 січня

Найголовніше за останні дні 2017 року та з чим ми зустріли Новий рік; як змінились з 1 січня найважливіші податки, а також індекси та мінімуми; з 3 січня – нові рахунки для новоутворених територіальних громад, а з 22-го – нові бюджетні рахунки; оновлено Реєстр великих платників податків; Положення про ведення касових операцій викладено в новій редакції, а також інші новини (мінімальну зарплату, наприклад, вже з другого кварталу можуть збільшити до 4200 грн).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 02-06 січня

На початку – найголовніше за останні дні 2017 року
Перед тим, як розповісти вам про найголовніші новини першого тижня Нового року – три важливі події, якими закінчився минулий рік, і які не потрапили до попереднього випуску розсилки «Головне за тиждень» за 26 грудня:

По-перше, було підписано та опубліковано Держбюджет-2018 (як ми і передбачали, «під ялинку»). 30 грудня 2017 року Президент підписав Закон від 07.12.2017 р. №2246-VIII «Про Державний бюджет України на 2018 рік». Про це повідомила прес-служба Президента України. Цього ж дня, 30 грудня, Закон опублікований в «Голосі України» №246-247. Новину про це, а також основні показники бюджету ви знайдете тут.

По-друге, було підписано та опубліковано зміни до Податкового кодексу (Закон від 07.12.2017 р №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2018 році».). Про це зранку 30 грудня повідомила Голова комітету ВРУ з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. Законом, зокрема, тимчасово зупинено систему ризиків з ПДВ, підвищено акцизи на тютюнові вироби та передбачено індексацію ставок екоподатку та ренти, а також передбачено відшкодування шкоди, завданої платнику податків контролюючим органом.

Текст Закону ви знайдете тут, а докладніше про нововведення читайте ось тут.

По-третє, мораторій на перевірки органів держнагляду продовжено до кінця 2018 року. Пунктом 9 Прикінцевих положень Закону про держбюджет-2018 внесено зміни до Закону від 03.11.2016 р. №1728-VIII «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Цими змінами мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності продовжено до 31 грудня 2018 року.

Можна радіти, якби не одне «але»: з 2018 року Кабмін буде вирішувати, на які контролюючі органи мораторій НЕ БУДЕ поширюватися. Тож якщо за старою редакцією цієї норми на перевірки ДФС мораторій не поширювався, то тепер чітко сказати, чи поширюється мораторій на перевірки ДФС, чи ні, можна буде тільки після появи відповідної Постанови КМУ.

А тепер – до подій нового, 2018 року

***

З чим ми зустріли Новий рік?
Цілих 28 важливих документів, які набирають чинності 01.01.2018 р. – версія від податківців (плюс суттєві доповнення від редакції) – чекають на вас за посиланням.

Зручний довідник від фахівців редакції «Дебет-Кредит» – усі найважливіші індекси та мінімуми у 2018 році – ви знайдете тут.

А ось тут, в одній зручній добірці, ми зібрали огляд найважливіших новацій січня (16 важливих змін і подій, які очікують нас у січні 2018 року).

 

Як змінились найважливіші податки у новому році?

Що змінилося в оподаткуванні ПДВ в 2018 році – читайте тут. Це тимчасове зупинення блокування реєстрації податкових накладних, нові пільги з ПДВ та нова редакція старих пільг, новий строк реєстрації одного з видів розрахунку коригування, нові правила оподаткування посилок та багажу, розстрочення сплати ПДВ при імпорті обладнання тощо.

Про те, які зміни відбулися в 2018 році щодо податку на прибуток ми пишемо тут. Ось найцікавіші з них:

  • «квартальники» подаватимуть декларацію за рік протягом 60 днів після закінчення звітного року;
  • «єдинники» не сплачуватимуть авансові внески при виплаті дивідендів;
  • встановленні нові різниці щодо надання матеріальної допомоги «неприбутківцям» і працівникам.

Які особливості сплати єдиного податку встановлені у 2018 році, за якою формою і коли будуть звітувати «єдинники» у 2018 році, та як вони будуть платити ЄСВ – про усе це ось тут.

А про те, які зміни набрали чинності з 01.01.2018 р. щодо податків на майно (транспортного податку, податку на нерухомість, а також плати за землю) – читайте у статті.

А ще ДФСУ опублікувала (не дуже зручну) інфографіку, в якій відображено головні зміни у трансфертному ціноутворенні в 2018 році.

 

З 3 січня – нові рахунки для новоутворених територіальних громад, з 22-го – нові бюджетні рахунки
У зв’язку з об’єднанням у 2017 році територіальних громад сіл, селищ, міст змінено реквізити рахунків для зарахування надходжень до об’єднаних територіальних громад в частині податків і зборів, що зараховуються до місцевих бюджетів. Рахунки для зарахування надходжень для центрів об’єднаних територіальних громад введені в дію з 03.01.2018 року, а рахунки для зарахування надходжень по громадах, які увійшли до їх складу – закриті.

Про зміну рахунків вже повідомили ДФС у 11 областях (їх перелік та посилання на нові рахунки – ось тут).

А ще Державна казначейська служба повідомила, що нові бюджетні рахунки буде відкрито з 22 січня 2018 року. До зазначеної дати зарахування платежів здійснюється на рахунки з реквізитами попереднього бюджетного періоду.

 

ДФСУ про ПН/РК, заблоковані до 01.12.2017 р.: перше офіційне роз’яснення
Які заблоковані ПН та РК не підлягають автоматичному розблокуванню у 2018 році? – маємо перше офіційне роз’яснення від ДФС. Відповідно до нього, автоматичному розблокуванню не підлягають:

  • заблоковані ПН та РК з 1 грудня до 30 грудня 2017 року включно;
  • заблоковані ПН та РК, за якими подані пояснення і копії документів після 1 грудня 2017 року.

 

Оновлено Реєстр великих платників податків на 2018 рік
Тепер він налічує 1364 підприємства, і це на 1230 підприємств менше, ніж було в попередній версії.

А якщо за оновленим Реєстром вас перевели на облік до Офісу великих платників податків, зверніть увагу на які реквізити рахунків треба буде сплачувати податки, збори та ЄСВ. Для тих же, хто перебував в цьому Реєстрі і раніше, повідомляється, що станом на сьогоднішній день продовжують діяти бюджетні рахунки для сплати податків, зборів та ЄСВ, які були відкриті у 2017 році.

 

Положення про ведення касових операцій викладено в новій редакції
НБУ затвердив Постанову №148, яка починає діяти з 05.01.2018 р. Мета цієї постанови – приведення порядку ведення касових операцій в національній валюті у відповідність до існуючого законодавства.
Про основні зміни і нововведення читайте тут.

 

Як розраховувати лікарняні у 2018 році?
Наприкінці минулого року правила оплати листків непрацездатності змінилися. Тут ми розглядаємо, як правильно розраховувати лікарняні у 2018 році – покроковий алгоритм із прикладами. А ще одну консультацію фахівців редакції; про те, як звітувати платникам податку на прибуток, які застосовують нульову ставку з цього податку, ви знайдете тут.

 

Інші новини
Мінімальну зарплату з другого кварталу 2018 року можуть збільшити до 4200 грн; з 1 січня 2018 року діють нові ставки судового збору; а ще у 2018 році буде проведено нормативну грошову оцінку земель с/г призначення по всій території України.

 

І наостанок...
29 грудня 2017 р. запрацював Єдиний інформаційно-довідковий центр Судової влади України. Зателефонувавши за номером 0800 501 492 можна отримати інформацію щодо адрес та контактних телефонів судових установ, розкладу роботи та розкладу прийому громадян, інформацію про стан розгляду судових справ, умови розрахунку судового збору та можливі способи його сплати тощо.

 


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»