• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24–29 вересня

Що змінюється у фінансуванні лікарняних та обчисленні страхового стажу (вже від сьогодні); кого чекати з комплексними перевірками з праці (з 5 жовтня); яка відповідальність передбачена за використання власних рахунків у підприємницькій діяльності (є перші штрафи!) та як правильно індексувати зарплату цього місяця (на рівні вересня 2018 року). А також з десяток інших подій, які очікують нас цього місяця

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24–29 вересня

Місяць лише розпочався, а вже маємо як мінімум три важливі зміни та одне нагадування.

 

По-перше, запрацювала нова система фінансування лікарняних та обчислення страхового стажу
Сьогодні, 1 жовтня, набрали чинності нові порядки:

  • фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування (постанова ФСС від 19.07.2018 р. №12);

  • призначення, перерахування та проведення страхових виплат (постанова ФСС від 19.07.2018 р. №11).

Усе найважливіше про нововведення у фінансуванні страхових виплат, обчисленні страхового стажу, поданні нової заяви-розрахунку – читайте у добірці від редакції «Дебет-Кредит».

 

По-друге, зростають мінімальні ціни на алкоголь
Щоправда не від сьогодні, а з 2 жовтня. Це передбачено постановою КМУ від 05.09.2018 р. №748. Загалом ціни збільшаться на 4,5 – 19,6%. Переглянути нові розміри можна у тексті постанови.

Крім того, вводяться правила округлення розрахунків при продажу алкоголю. Докладно про ці зміни ми розповідали тут і тут, а роз’яснення податківців читайте за посиланням.

 

По-третє, аудитори починають працювати за новими правилами
1 жовтня набрав чинності новий Закон «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність». А отже, змінюється регулювання великої кількість питань аудиту, статусу аудиторів, порядку їх призначення та взаємовідносин з клієнтами, проведення аудиту та його результатів. Про найважливіші аспекти цього Закону читайте в нашій аналітиці.

 

Маєте порушення з праці? Чекайте гостей з 5 жовтня
Місяць, який давав Уряд на оформлення працівників та ліквідацію інших порушень з питань праці, минув. За розпорядженням КМУ №649-р вже з 5 жовтня розпочнуться комплексні перевірки, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення.

  • Кого чекати в рамках таких перевірок і які повноваження кожного з ревізорів – читайте тут і тут;
  • Як будуть виявляти нелегальних працівників – дивіться у відеокоментарі голови Держпраці Р. Чернеги;
  • А кого саме з роботодавців насамперед буде перевіряти Держпраці щодо зарплати в «конвертах» (на думку юристів) – дізнайтеся тут.

***

Що нас ще чекає у жовтні?
Вище ми згадали лише чотири найважливіші зміни, які чекають нас цього місяця. Загалом же ми нарахували 12 подій, які відбудуться в жовтні. Докладніше про них читайте в традиційний добірці від редакції.

 

А що з індексацією зарплати в жовтні?
Про це ми розказуємо та показуємо на прикладах у редакційному матеріалі. Якщо коротко: проводити індексацію будемо на рівні вересня 2018 року, адже індекс інфляції за серпень 2018 року (100%) не вплинув на розміри коефіцієнтів для нарахування індексації.

 

Будьте обережні! ДФС контролює особисті рахунки підприємців та донараховує податки
ДФС почала перевіряти підприємців, стосовно яких отримала інформацію від банків про використання особистих рахунків для здійснення підприємницької діяльності. Більш того, за результатами перевірок податківці донараховують податки та збори.

Так, у Харківській області під час проведення документальної перевірки було встановлено отримання доходу підприємцем від госпдіяльності за 2017 рік у сумі понад 9,2 млн грн, які надійшли на карткові рахунки фізособи. За результатами перевірки донараховано понад 2,7 млн грн податків та зборів.

Про це читайте ось тут, а корисне відео від Олександра Смирнова – за посиланням.

 

Ознаки, за якими ПН/РК не будуть підлягати моніторингу, знову хочуть змінити
ДФСУ оприлюднила проект постанови КМУ «Про внесення змін до пункту 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (завантажити). Ним пропонується:

  • значення показника D збільшити з 0,03 до 0,05. (у результаті чого зменшити можливість «прилаштування» несумлінними платниками податків до відповідного показника за рахунок сплати живих коштів до бюджету);
  • встановити, що у загальному обсягу постачання за поточний місяць, який має становити менше 500 тис. грн, сума такого обсягу на одного покупця не повинна перевищувати 50 тис. грн;
  • перевіряти ПН/РК на відповідність ознакам, визначеним п. 3 Порядку, до проведення моніторингу, за результатами якого можливе зупинення реєстрації (крім РК, складених у випадку зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їхньому постачальнику (продавцю)).

 

Зміни до статуту: кому слід внести та як швидко?
Привести статут у відповідність до нового Закону про ТОВ/ТДВ слід підприємствам, на яких не виключені корпоративні конфлікти власників. Докладніше про це читайте у статті наших колег.

А от наскільки терміново це варто зробити? Та що робити, якщо раптом пропустили цей перехідний рік? Які наслідки в такому разі очікують підприємства? Про усе це розповів Олександр Смирнов.

 

5 нових податкових роз’яснень та коментарів до них

  1. Маєте зовнішніх сумісників? Їх не треба включати в облікову кількість штатних працівників. Волинські податківці наголосили, що в облікову кількість штатних працівників включаються усі працівники, які уклали письмово трудовий договір і виконували роботу один день і більше, а також власники підприємства при отриманні зарплати на цьому підприємстві. Зовнішні сумісники не включаються ні до облікової, ні до середньооблікової кількості штатних працівників.

  2. Відшкодування працівникові витрачених ним власних коштів на придбання товару для підприємства є його доходом. Про це йдеться у брошурі ДФСУ «Про оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором доходу у вигляді відшкодування юридичною особою витрат, понесених платником податку – фізичною особою на господарські потреби підприємства, у разі якщо кошти під звіт попередньо не видавалися». Як бачимо, позиція податківців з цього питання не змінюється. І це, незважаючи на протилежну позицію Верховного Суду.

  3. Нюанси електронного документообігу у платника податків. Податкова перевірка приходить до платника, що веде електронний документообіг. Чи потрібно і як саме надавати копії документів? Чи засвідчувати такі копії підписом та печаткою? Про це розповіли податківці в індивідуальній консультації від 12.09.2018 р. №3999/6/99-99-14-03-03-15/ІПК, коментар до якої читайте тут.

  4. Навіть якщо покупець не вимагає від ФОП-«єдинника» розрахунковий документ, його слід складати. Про це заявила ДФС в індивідуальній консультації від 20.07.2018 р. №24188/6/99-99-14-05-01-15. Ми ж додатково розповіли, які розрахункові документи при отриманні готівкових коштів має складати та на вимогу надавати покупцям ФОП на єдиному податку. А також як отримані від покупців кошти мають бути оприбутковані.

  5. Страхувальники можуть виправити помилки у звіті з ЄСВ. Це загальновідомо. А от як правильно це зробити, – нагадала у своєму роз'ясненні ДФС в Івано-Франківській області.

 

Інші новини

  1. З 2019 року вже не будемо подавати звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП. Як повідомив в.о. директора виконавчої дирекції ФСС Сергій Нестеров, на розгляд Фонду готується проект постанови про відміну з 1 січня 2019 року звіту страхувальників за формою Ф4-ФСС з ТВП.

  2. Книгу відгуків та пропозицій буде скасовано. Мінекономрозвитку підготувало проект постанови, у якому ініціює скасування Книги відгуків та пропозицій. Крім того, ним передбачено, що округлення розрахунків стане офіційним обов'язком касирів.

  3. З 25 вересня печатка на ТТН більше не потрібна. Набрав чинності наказ Мінінфраструктури №368, яким внесено зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні. Відтак скасовано необхідність проставляння печатки на ТТН. А для підтвердження дійсності документа відтепер достатньо підпису уповноваженої особи.

  4. ДФС запустила для тестування E-Receipt (електронний чек). Для тестування пропонується безплатне клієнтське програмне забезпечення (інсталяційний пакет) для операційних систем Windows та Android. Крім того, для реєстрації кас та касирів у приватній частині Електронного кабінету створено електронний сервіс «Експериментальний проект РРО». Як усі цим користуватися – читайте в інструкції від ДФСУ.

  5. А ще з 27 вересня діють нові правила паркування автомобілів. 27 вересня набрав чинності Закон №2262 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів». Серед нововведень – фотофіксація порушень та безконтактні штрафи. Більше про зміни – у новині.

 


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»