• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 – 10 липня

Роботодавців звільнено від виплати середнього заробітку мобілізованим; скасовано дозволи для пересування військовозобов’язаних; зміни в інформуванні про бенефіціарів, порядків отримання компенсації за працевлаштування переселенців та індекс інфляції за червень

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 – 10 липня

Військовозобов’язані можуть їздити по Україні без дозволів
5 липня Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Для цього ним навіть було розроблено Порядок отримання дозволу.

Проте бурхлива реакція суспільства не забарилася. І вже наступного дня, 6 липня, Президент В. Зеленський наказав скасувати заборону щодо переміщення військовозобов’язаних країною без дозволів. Цього ж дня рішення Генштабу про порядок видачі дозволів на виїзд військовозобов’язаним було скасоване.

Оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану. Відповідний законопроєкт вже зареєстровано у ВРУ.

 

Перелік осіб, яких не мобілізують та яким дозволять виїзд за кордон, пропонують суттєво розширити
30 червня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7484-1 (він є альтернативним до №7484, про який ми писали тут). Зокрема, ним пропонується не мобілізувати жінок та чоловіків, на утриманні яких перебувають:

  • троє і більше дітей віком до 18 років,
  • або двоє дітей віком до 14 років,
  • або одна дитина віком до 14 років за встановленої вагітності жінки,
  • або одна дитина віком до 3 років.

Проте це не єдині зміни. Докладніше читайте у новині.

Окремо заступниця міністра оборони Ганна Маляр наголосила: жодних обмежень, пов'язаних з мобілізацією, для перетину кордону жінок немає і станом на зараз такі обмеження не плануються Вона підкреслила, що на сьогодні в ЗСУ немає потреби у примусовій мобілізації жінок.

 

Роботодавців звільнено від виплати середнього заробітку мобілізованим працівникам
Законопроєктом №7251, який 1 липня був ухвалений у ІІ читанні, серед іншого передбачено звільнення роботодавців від обов’язку зберігати середній заробіток за працівниками, яких призвали на військову службу. Роботодавець зберігатиме за ними лише місце роботи та посаду. Відповідні зміни вносяться до ст. 119 КЗпП.

При цьому мобілізованим працівникам виплачуватимуть грошове забезпечення з Держбюджету за Законом №2011-XII.

Наразі Закон очікує на підпис Президента.

 

Президент підтримав скасування ВЗ для захисників України на час війни
Тимчасово, на період дії воєнного стану, не оподатковуватимуться ВЗ доходи військовослужбовців та працівників ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонслужби, інших військових формувань на період їх безпосередньої участі у війні. 7 липня Зеленський підписав Закон від 19.06.2022 р. №2308-IX.

 

Увага! Попередньо прийнято зміни щодо інформування про бенефіціарів
8 липня ВРУ прийняла за основу два законопроєкти щодо подання інформації про бенефіціарів:

  • №6003 щодо вдосконалення механізмів валідації інформації про кінцевих бенефіціарів та структуру власності юросіб. За ним, штраф за недостовірність даних буде накладатися на юрособу  у розмірі 17000-51000 грн;
  • №6320 зі змінами до порядку подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи та створення структури власності. Про це у новині.

Нагадуємо, що сьогодні, 11 липня, є граничним строком подання інформації про бенефіціарів. Але через війну цей обов’язок можна виконати й після її закінчення – протягом місяця. До кінця війни Мін’юст не матиме права штрафувати за неподання цієї інформації.

 

Які ще зміни підтримала ВРУ?

  1. За порушення строків оприлюднення фінзвітності не штрафуватимуть. 8 липня ВРУ прийняла в цілому урядовий законопроєкт №7378 щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану.
  2. Законодавство про працевлаштування іноземців в Україні удосконалять. Нардепи прийняли за основу ще один урядовий законопроєкт – №5795 щодо удосконалення процедури працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні.
  3. Кредити за знищене під час війни майно заморозять. 9 липня прийнято у І читанні законопроєкт №7441-1. За ним «замороження» кредиту (виплата основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів) для позичальників відбуватиметься до моменту отримання держкомпенсації за майно.

 

Три важливі урядові рішення, ухвалені минулого тижня
По-перше, скасовано перелік товарів критичного імпорту. Замість нього затверджено Перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Нацбанку забезпечити здійснення переказів. Ці зміни діють з 9 липня;

По-друге, змінено порядки отримання компенсації за працевлаштування переселенців та допомоги на випадок безробіття. 2 липня запрацювали нові правила фінансування допомог Фондом безробіття під час війни, зміни в компенсацію за працевлаштування переселенців та новий порядок надання допомоги безробітним особам. Що змінилося – читайте тут. Актуальний перелік окупованих територій для виплат переселенцям (станом на 29.06.2022 р.) дивіться тут.

По-третє, українці зможуть отримувати закордонні паспорти та ID-картки закордоном. Уряд ухвалив постанову, яка дозволяє оформляти ID-картки та закордонні паспорти в закордонних підрозділах Державної митної служби. Також ЄС незабаром може вирішити питання податкового резидентства для біженців.

 

Не пропустіть останній день для реєстрації ПН та РК за лютий-травень без штрафів!
Нагадуємо, що платники ПДВ зобов’язані до 15 липня 2022 року зареєструвати в ЄРПН ПН/РК за операціями, здійсненими протягом лютого-травня 2022 року.

Проте за роз’ясненням ДПС виходить, що й 15 липня можна реєструвати ПН. Хоча все-таки краще це зробити заздалегідь.

 

Як ФОПам сплачувати ЄСВ за ІІ квартал 2022 року?
Наближається 19 липня – граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за ІІ квартал. Сума для сплати – 4290 грн.

Але через війну всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ.

То що ж робити –  платити чи ні? Про це читайте у статті від редакції.

 

Що нового розповіла ДПС?

  1. Порядок функціонування Е-кабінету удосконалять. За розробленим проєктом Наказу Мінфіну, в Порядок функціонування Е-кабінету додадуть правила отримання платником податків податкової інформації про інших платників податків за попередньо наданою згодою, а також одержання такої інформації у вигляді е-документа.
  2. Як формувати фіскальні чеки на продаж тютюну, придбаного після 1 квітня? Податківці розповіли, що СГ при роздрібній торгівлі тютюном, виробленим після 01 квітня 2022 року, а також рідинами, що використовуються в е-сигаретах з 1 травня 2022 року у розрахунковому документі (рядок 22) не відображає такий реквізит як «Акцизний податок».
  3. З 1 липня виробництво та продаж сировини для е-сигарет – тільки за ліцензіями. ДПСУ наголошує, що з 1 липня 2022 року на тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням поширюються вимоги Закону №481 щодо необхідності отримання ліцензій та притягнення до відповідальності за порушення.

 

Чи будуть е-ТТН обов’язковими з 1 серпня 2022 року?
Ще наприкінці 2021 року ми зазначали, що застосування ТТН в електронній формі є добровільним. Так є і сьогодні: при формуванні ТТН можна відмовитися від паперових ТТН на користь електронних.

Початок тестової експлуатації системи е-ТТН було заплановано на квітень 2022 року. А перехід на обов’язкове використання е-ТТН – на серпень 2022 року.

Проте через війну це питання «заморожене», а дату початку обов’язкового застосування е-ТТН так і не закріплено на законодавчому рівні. Законопроєкт №6534 досі навіть не розглянуто Комітетом ВРУ.

Тож виходить, що з 1 серпня нічого не зміниться. Застосовувати е-ТТН чи обходитися паперовими –  й надалі залишається власним вибором.

 

Підняття карткового курсу валют та інші банківські новини

  1. З 6 липня Приватбанк (а за ним й Monobank) встановив ринковий курс валютообміну для безготівкових операцій. Насамперед це стосується курсів конвертації за картками: зняття готівки та перекази в гривні в Україні з валютних карток, а також всі види операцій за кордоном у валюті з використанням гривневих карток.
  2. ПриватБанк обмежить витрати за картками клієнтів. Відбуватиметься це у разі, якщо при обороті 500 тисяч гривень на місяць вони не зможуть або відмовляться документально підтвердити свої доходи. Докладніше про те, коли клієнтам Приватбанку треба підтверджувати доходи за картками, читайте тут.
  3. НБУ спростив валютні обмеження для імпорту товарів та збільшив строки для ЗЕД-розрахунків. З 9 липня збільшено граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями з 120 до 180 днів. А з 11 липня зменшено з 10 до 2 р. дн. строк використання купленої для розрахунків валюти резидентами.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за червень – 103,1%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в червні 2022 р. порівняно з травнем 2022 р. становила 3,1%, з початку року – 17,4%.
  2. Отримати документ про нормативну оцінку землі можна буде в е-формі. За словами Шмигаля, послуга отримання документу про нормативну оцінку землі буде впроваджена повністю в автоматичному режимі та електронній формі.
  3. Нові послуги у «Дії»: «Єробота», пенсійне посвідчення та е-посвідки для іноземців. Відтепер на порталі за кілька кліків можна подати заявку на гранти для власної справи. Крім того, «Дія» розпочала бета-тестування пенсійного посвідчення для українців та е-посвідки на постійне й тимчасове проживання для іноземців.
  4. Яким буде новий навчальний рік через війну? Новий навчальний рік 2022/2023 в Україні в школах і вишах почнеться традиційно з 1 вересня, але відбуватиметься з низкою особливостей з урахуванням воєнного стану. Про це читайте тут і тут.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»