• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13 – 19 лютого

Бронювання працівників критично важливих підприємств, негаразди з переліком ТОТ та бойових дій, е-документи для нових форм декларації з ПДВ, відновлення роботи реєстру платників ПДВ, останній день звітування з майнових податків та податків за січень 2023 року

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13 – 19 лютого

Уряд спростив імпорт товарів військового призначення
Уряд ухвалив постанову, яка максимально прискорить та спростить ввезення до України товарів військового призначення. Зокрема, йдеться про БпЛА та комплектуючі до них.

Документ розроблено Мінекономіки спільно з Мінцифри, а відповідні зміни було затверджено на засіданні Кабінету Міністрів України 14 лютого 2023 року.

 

20 лютого – останній день звітування з податків за січень 2023 року та майнових податків
Сьогодні останній день подання:

  • звітності податкової декларації з податку на додану вартість за січень 2023 року;
  • звітності декларації акцизного податку за січень 2023 року;
  • податкової декларації платника єдиного податку ІV групи (фізичної особи – підприємця);
  • податкової декларації платниками єдиного податку ІІІ групи з оподаткуванням 2% доходу, за січень 2023 року;
  • фізичними особами – підприємцями щорічної податкової декларації з плати за землю;
  • податкової декларації з рентної плати за січень 2023 року;
  • податкової декларації платника єдиного податку ІІІ групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні за січень 2023 року;
  • податкової звітності платника єдиного податку четвертої групи на 2023 рік.

Також 20 лютого завершується строк подання юрособами оновлених форм декларацій з податку на нерухомість, плати за землю та транспортного податку на 2023 рік.

 

Оновлено критерії ризику легалізації (відмивання) злочинних доходів, за якими відбувається фінмоніторинг
Мінфін наказом від 28.12.2022 №465 (зареєстровано в Мін'юсті 09.02.2023 за №258/39314) затвердив нові Критерії ризиків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

Установлено критерії ризиків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, які у власній діяльності повинні використовувати відповідні СПФМ, а саме:

  • критерії ризику за типом клієнта,
  • критерії ризику, що пов'язані з географічним розташуванням держави проживання (перебування, реєстрації) клієнта або установи, через яку він здійснює передачу (отримання) активів;
  • критерії ризику за типом (видом) послуги (продукту) та за способом (каналом) надання чи отримання послуги (продукту).

 

Що з бронюванням працівників критично важливих підприємств?
Наразі немає затверджених критеріїв визначення підприємств, критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.

Найближчим часом їх буде затверджено наказом Мінекономіки. Проте вже зараз відомство розповіло, що потрібно зробити для застосування норм Постанови КМУ № 76 для визначення підприємств, які є критично важливими. Тож бізнес вважає за потрібне пролонгувати діючі відстрочки.

Наразі ДПС визначилася з правилами видачі довідок для бронювання, а Мінцифра вже оприлюднила алгоритм для бронювання ІТ-фахівців.

 

В особистому кабінеті статус лікарняного – «готово до сплати»: коли чекати коштів
Статус листка непрацездатності «готово до сплати» вказує на те, що страхувальник може працювати з ним для нарахування коштів. Після опрацювання заяви-розрахунку кошти буде спрямовано ПФУ роботодавцю на спеціальний рахунок для зарахування страхових виплат.

 

Перелік ТОТ та територій бойових дій: ДПСУ та Мінфін проти КМУ
Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, розроблено на виконання Постанови Кабміну від 06.12.2022 №1364 та затверджено наказом Мінреінтеграції, не може застосовуватися для цілей оподаткування, вважають у ДПС та вимагають у своєму роз’ясненні від 14.02.2023 від КМУ дотримання букви закону та затвердження ним Переліку.

Своєю чергою, бізнес надіслав запити до комітету Данила Гетманцева, КМУ та Мінфіну з вимогами терміново затвердити відповідний Перелік постановою Уряду та надати роз’яснення, яким чином на сьогодні вказані платники податків можуть скористатися наданим їм правом.

 

Скільки ПДВ відшкодувала ДПС платникам у 2022 році
Попри низку важливих нововведень, ситуація щодо відшкодування ПДВ під час воєнного стану, дійсно, значно погіршилась. Якщо у 2021 році відшкодовували 91% від звернень, то у рік великого вторгнення цей показник скоротився майже на чверть. Так, за весь 2022 рік податкова відшкодувала лише 69% від замовлень.

Наразі ДПС оприлюднила в Реєстрі е-документів формати для нових форм декларації з ПДВ, спрощеної декларації для нерезидентів - постачальників е-послуг та уточнюючого розрахунку. Але використовувати їх потрібно лише з 1 травня для звітування за квітень.

 

Законодавчі ініціативи минулого тижня

  1. Замість 8 березня та травневих свят – традиційні українські. Законопроєктом №9009 запропоновано запровадити українські свята: 25 лютого – День української жінки (День українки) – День народження Лесі Українки; 9 березня – Шевченків день – День народження Тараса Шевченка; друга неділя травня – День матері.
  2. Коли у ВРУ можуть порушити питання про компенсацію збитків бізнесу. Тільки після підтримання законопроєкту №7198 щодо зруйнованого житла ВРУ почне розглядати законопроєкт про компенсацію бізнесу за втрачене та пошкоджене майно. Наразі триває його напрацювання.
  3. Як ВРУ планує оновити трудове законодавство. Одним із завдань є запровадження нових видів трудових відносин та розбудова особливих алгоритмів їх регулювання. Серед ідей, що обговорюються, - сприяння держави у створенні майданчиків для надавачів та отримувачів послуг.
  4. Зміни у наданні соцвідпусток: що передбачається. Законопроєктом №9018 планується внести зміни до правил надання соцвідпусток для догляду за дитиною, а також встановити визначення одинокого батька та матері.
  5. Граничний строк подання «нульової» декларації планують продовжити. Законопроєктом №9023 пропонується визначати період декларування з 1 вересня 2021 року до 31 грудня року, наступного за роком, в якому припинено або скасовано воєнний стан.
  6. Акциз на солодкі напої. Законопроєктом №9032 запроваджується акциз на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин. Основна ставка становитиме 10 грн за кожні 25 грамів цукру чи іншої еквівалентної 25 грамам цукру підсолоджувальної речовини в 1 літрі.

 

Чи можна обрати спрощену систему за наявності податкового боргу
За умови погашення податкового боргу платник податків може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності з першого числа місяця наступного календарного кварталу шляхом подання заяви до ДПІ не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Отже, громадянину, який після державної реєстрації планує зареєструватися платником єдиного податку, необхідно переконатися у відсутності заборгованості з податків та зборів, несплачених штрафів та пені.

 

Приклади заповнення декларацій про майновий стан за 2022 рік
З 1 січня 2023 року введено в дію нову форму податкової Декларації про майновий стан і доходи, яку затверджено наказом Мінфіну від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Мінфіну від 17.05.2022 № 143 (з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну від 09.06.2022 № 160)).

Податківці розробили та опублікували приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік залежно від видів доходів.

 

Свіжі роз’яснення від ДПС

  1. Незастосування РРО та платіжних терміналів – це два різні порушення. За позицією ДПС, обов’язок забезпечити обов’язкове приймання платіжних карток для здійснення розрахунків за продані товари (виконані роботи, надані послуги) не зникає через невиконання вимог Закону про РРО щодо його застосування.
  2. Торгівля генераторами через Інтернет: чи застосовувати РРО. Перш ніж застосовувати РРО, слід визначити, чи є операція з отримання коштів розрахунковою. Якщо так, то РРО нам потрібен, якщо ні – то, відповідно, і потреби в РРО немає.
  3. Придбали ЕЦП: що з податковою амортизацією. Згідно з нормами ст. 138 ПКУ витрати платника податку на придбання права користування комп’ютерними програмами відносяться до групи 5 нематеріальних активів, а витрати на придбання кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів – до групи 6 нематеріальних активів.
  4. Під час перевірки ДПС виявлено помилки у звітності, які не призвели до заниження податків: чи буде штраф. ПКУ не передбачено фінвідповідальності платників податків у разі виявлення помилок у податковій звітності, які не призвели до заниження податкових зобов’язань.
  5. Чи може неподання декларацій призвести до позапланової перевірки ДПС. Документальна позапланова перевірка здійснюється, якщо платник податків не подав податкову декларацію, розрахунки, звіт про контрольовані операції або документацію з ТЦУ. Але під час війни такі перевірки наразі заборонено.
  6. Нюанси подання додатка 2 з ЄСВ ФОПами зі спецгрупи ЄП. Додаток 2 до декларації зі спецгрупи ЄП не подається та не заповнюється у разі застосування ФОПами права на звільнення таких осіб від сплати за себе єдиного внеску. Такі особи можуть подавати Додаток 2 виключно за умови їх добровільної сплати ЄСВ.
  7. Коли ФОП - основний працівник подає додаток 1 до декларації з ЄП. Якщо роботодавець нараховував та сплачував ЄСВ у розмірі менше мінімального страхового внеску, то ФОПи зобов’язані самостійно визначити базу нарахування за такі місяці у розмірі не менше МЗП та відобразити у графі 2 розділу 9 Додатка.

 

Ще новини від ДПС

  1. ДПС може повідомляти про податковий борг телефоном. Податківці запровадили практику повідомлення платників податків про наявність у них боргів, які не перевищують 3060 грн, засобами телефонного зв’язку шляхом автодозвону.
  2. Як бізнес оцінює роботу ДПС: результати опитування. Податківці отримали високу оцінку за результатами Глобального опитування щодо оцінки діяльності у межах проєкту міжнародної техдопомоги МЕТS. Але невідомо, хто саме з платників брав участь в оцінці та їхня кількість.
  3. ДПС відновила роботу реєстру платників ПДВ. Доступ до відомостей реєстру платників ПДВ надається шляхом пошуку за кодом ЄДРПОУ або ІПН за умови ідентифікації особи з використанням засобів електронної ідентифікації (кваліфікованим або удосконаленим електронним підписом).
  4. ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності». До версії 1.31.3.0 станом на 03.02.2023, зокрема, додано деякі нові форми статзвітності.

 

Нові правила надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування безробітних
КМУ затвердив порядок надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних.

Компенсуватимуть ЄСВ за особу за місяць, але не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску. Ці правила діють з 16 лютого.

 

Інші новини

  1. Коли у 2023 році проведуть індексацію пенсії. Індексація пенсій в Україні відбудеться з 1 березня, як це передбачено профільним пенсійним законодавством. Наразі Мінсоцполітики готує проєкт рішення Уряду.
  2. Страховики здійснюватимуть платежі за договорами перестрахування за кордон без обмежень. Із 14 лютого страховики, страхові та перестрахові брокери матимуть змогу здійснювати платежі за відповідними договорами без обмежень за датою укладання таких договорів у разі виконання низки умов.
  3. Уряд ухвалив законопроєкт про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів. Документ визначає основні правові, організаційні та фінансово-економічні засади створення і функціонування в Україні системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів і передбачає регулювання відносин у сфері управління формування та функціонування мінімальними запасами.
  4. Які дозвільні документи потрібно отримувати під час експлуатації генераторів. Залежно від типу генератора визначають, до якої групи він належить: якщо до пункту з групи А, то для його експлуатації вимагається отримання Дозволу; якщо до групи Б – вимагається реєстрація Декларації.
  5. Працівник виконує свої обов’язки під час повітряної тривоги: чи будуть наслідки для роботодавця. Роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, що становить явну небезпеку для життя працівника. Але прямої відповідальності за роботу підприємства під час повітряної тривоги чинне законодавство не передбачає.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»