• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24 – 30 квітня

Оновлена форма єдиного звіту з ЄСВ, ПДФО і ВЗ; нові строки зберігання первинки та фінзвітності (закон в дії); зміни щодо бронювання військовозобов’язаних працівників та продовження карантину до 30 червня. А ще 12 інших змін та подій, які чекають нас у травні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24 – 30 квітня

Що нас чекає у травні?
Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У травні це:

  • звітування з ПДВ за новою формою декларації;
  • завершення компанії декларування доходів за 2022 рік;
  • реєстрація в ЄДР за новими формами заяв;
  • подання органам статистики фінзвітності за I квартал 2023 року;
  • подання квартальної звітності та сплата податків тощо.

Загалом про 12 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за квітень, радимо ознайомитися з добіркою 12 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Карантин в Україні продовжено до 30 червня
Постановою від 25.04.2023 р. №383 Кабмін продовжив дію карантину через COVID-19 до 30 червня 2023 року. Тож до цього часу карантинні неоплачувані відпустки можна надавати і далі. Постанова почала діяти з 27 квітня.

 

Мінфін оновив єдиний звіт з ЄСВ, ПДФО і ВЗ та деякі його додатки
Наказом від 02.03.2023 р. №113 Мінфін виклав у новій редакції форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також нарахованого ЄСВ, та додатки 1, 3, 4 ДФ і 6.

Що саме змінилося? З якого періоду слід звітувати за оновленою формою? Читайте в аналітиці від редакції.

Крім того, СБУ звернулась до Д. Гетманцева задля переведення квартальної єдиної звітності для роботодавців на щомісячну. В СБУ наголосили, що квартальна форма є однією із загроз нацбезпеці та націнтересам України.

 

Блокування ПН/РК: чи будуть зміни?
24 квітня Д. Гетманцев повідомив, що чергові зміни до Порядку блокування ПН та РК щодо ризикоорієнтовності роботи СМКОР перебувають вже на погодженні в КМУ. Про проєкт цих змін ми раніше розповідали тут.

Це має забезпечити зниження рівня блокування ПН до кінця року до 0,2%. Наразі, за інформацією Н. Южаніної, частка працюючих українських компаній, у яких блокуються податкові накладні, становить майже 20%. Це вдвічі менше, ніж було в листопаді минулого року, але все ще досить багато. Тим часом:

  • Мінфін підготував проєкт змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН та РК в ЄРПН. Передбачено, що рішення комісії регіонального рівня про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН надсилатимуть в е-формі.
  • ДПС розповіла, чому блокуються ПН з кодами із вже врахованою таблицею. Так, блокування із врахованими таблицями відбувається, бо таблиця даних платника податку проходить процеси верифікації, валідації та лише після цього розпочинає свою роботу. А от скільки часу триває така верифікація, податківці не відповіли.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. «Калькулятор податку на майно» – новий сервіс ДПС. Розроблено його для фізосіб - платників податку на нерухомість, плати за землю. Він надає можливість самостійно здійснювати на сайті ДПС розрахунок сум згаданих податків.
  2. Оновлено довідник типів об'єктів оподаткування (станом на 24.04.2023 р.) для заповнення ф. №20-ОПП. Він містить 451 об’єкт оподаткування.
  3. Нові правила листування з ДПС. Законом №2970 для осіб, які є фінансовими агентами, запроваджено обов'язок щодо листування з ДПС в електронній формі. Для всіх інших платників податків правила залишаються незмінними.
  4. Чергові зміни до декларації з прибутку (поки проєкт). ДПС вирішила оновити додаток РІ до декларації для приведення його у відповідність до ПКУ. Але оскільки додаток є невід'ємною частиною декларації, платники знов отримують оновлену форму. Зауважимо також, що з’явилися е-формати нової декларації з податку на прибуток, затвердженої Наказом №101.
  5. Складання і заповнення таблиці 2 Додатка 5 до декларації з ПДВ. ДПС оприлюднила відеоролик на цю тему. У ньому також на прикладі окремих платників акцентовано увагу на найпоширеніші помилки під час заповнення Додатка 5.
  6. Чи поширюються готівкові обмеження на розрахунки платіжними картками? ДПСУ зазначила, що СГ мають право здійснювати розрахунки у безготівковій формі за допомогою платіжних карток через POS-термінал, інтернет-еквайринг протягом одного дня за одними або кількома платіжними документами з фізособами та ФОПами без обмежень суми.

 

Перекази на картку фізособи: чи збільшилися податкові ризики?
Останнім часом побільшало питань щодо переказів на банківські рахунки фізосіб за номером картки. Такі перекази є дуже популярними: і товар з рук купити, і родині допомогти, і волонтерам задонатити. Невже з 1 квітня вони стали проблемою? Про це читайте у статті від редакції (для передплатників).

 

Перезавантаження податкової: що готує влада?
У ВРУ зареєстровано законопроєкт №9243 про перезавантаження податкової служби. Зокрема, планується запровадити щорічний зовнішній аудит ефективності діяльності податкової та встановити вищий розмір заробітної плати для податківців, ніж є тепер, щоби набрати нових якісних і доброчесних працівників.

Таким чином, цим законопроєктом буде завершено серію з трьох ініціатив, спрямованих на перезавантаження та оновлення всіх трьох держорганів у фінансовій сфері: БЕБ - ДМС - ДПС.

 

Нові строки зберігання первинки та фінзвітності: закон в дії!
27 квітня опубліковано в «Голосі України», а 28 березня набрав чинності Закон №2970 про внесення змін до ПКУ щодо автоматичного обміну інформацією про фінрахунки. Ним же для всіх юросіб (як для платників податку на прибуток, так і для «єдинників») впроваджено новий строк зберігання первинки та фінзвітності – 1825 днів, а для ФОПів строк зберігання залишився незмінним – 1095 днів. Більше подробиць – в аналітиці від редакції.

 

Зміни щодо бронювання військовозобов’язаних працівників
28 квітня Уряд ухвалив зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану. Зокрема, за ним Мінекономіки має приймати рішення про бронювання військовозобов’язаних у строк не більше ніж 5 робочих днів.

Крім того, з 25 квітня діють Критерії, за якими визначатимуть підприємства, установи та організації, які мають важливе значення для галузі національної економіки у сфері цифровізації.
Проблемні питання щодо процесу бронювання працівників були також обговорені на зустрічі бізнесу з держорганами. За результатами її підготовлено пропозиції до Мінекономіки та Генерального штабу ЗСУ щодо внесення змін до нормативно-правових актів з метою врегулювання порушених питань.

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо у травні?
За КЗпП 1 травня (День праці) та 9 травня (День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні) є святковими та неробочими днями в Україні. Відповідно мали би бути вихідні. Та через війну це робочі дні з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день. Докладніше читайте тут.

 

Інші новини

  1. Розмір облікової ставки НБУ- без змін. Правлінням НБУ вирішено зберегти облікову ставку на рівні 25% річних. На думку НБУ, це підтримає ефекти від попередніх заходів із посилення привабливості гривневих активів.
  2. Юросіб та ФОПів зобов’яжуть реєструватися в Єдиній судовій системі. Комітет з питань правової політики рекомендує ВРУ прийняти у ІІ читанні та в цілому законопроєкт №7574-д щодо обов’язкової реєстрації та використання е-кабінетів в Єдиній судовій системі представниками правничих професій, юрособами та ФОПами.
  3. Військкомати вже зможуть отримувати від МВС доступ до інформації про транспорт підприємств. КМУ зобов'язав МВС щокварталу подавати до військкоматів відомості про реєстрацію, переобладнання та зняття з обліку транспорту підприємств, які можуть бути мобілізовані. Затверджено відповідні зміни до Положення про військово-транспортний обов’язок.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»