• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 травня – 4 червня

Скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки; новий порядок блокування ПН; пропозиції повернення щомісячної звітності з ЄСВ до ПФУ, а сумісникам - фінансування від ПФУ лікарняних та декретних. І ще 13 змін та подій, які чекають нас у червні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 травня – 4 червня

Що нас чекає у червні?
Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У червні це:

  • зміни у порядку обміну електронними документами з контролюючими органами;
  • підвищення тарифів на електроенергію для населення;
  • реєстрації місця проживання для осіб, житло яких розташоване на ТОТ або в зоні бойових дій;
  • фінансова звітність підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом до 10 червня;
  • останній день для переходу зі спецгрупи на 3 групу ЄП для новостворених СГ (15 червня) тощо.

Загалом про 13 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за травень, радимо ознайомитися з добіркою 12 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки ДПС: прийнято за основу законопроєкт
29 травня ВРУ прийняла за основу урядовий законопроєкт №8401. Ним пропонується скасувати з 1 липня 2023 року:

  • можливість для ФОПів та юросіб бути платниками ЄП ІІІ групи зі застосуванням ставки єдиного податку 2% від суми доходу. Тим часом бізнес вже звернувся до Комітету Гетманцева з проханням відтермінувати до кінця 2023 року скасування спецгрупи ЄП;
  • можливість для ФОПів – платників ЄП І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;
  • зупинення проведення документальних перевірок. За позицією Мінфіну, планові перевірки ДПС під час дії воєнного стану проводитимуться за наявності під час проведення перевірок безпечного доступу до територій, приміщень та іншого майна, що використовується для провадження господарської діяльності;
  • зупинення перебігу строків подання податкової звітності, проведення перевірок, отримання податкової інформації контролюючими органами, проведення процедури адміністративного оскарження тощо;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, а також порядку використання РРО/ПРРО. Про це також читайте тут і тут.

 

Ще три закони, прийняті минулого тижня

  1. 8 травня - офіційно вихідний і День пам'яті та перемоги у Другій світовій війні. 29 травня ВРУ ухвалила в цілому президентський законопроєкт №9278. Ним встановлено 8 травня День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років.
  2. Нові правила працевлаштування осіб з інвалідністю. 30 травня Верховна Рада прийняла у І читанні доопрацьований законопроєкт №5344-д щодо працевлаштування людей з інвалідністю за зразками розвинутих країн. Зокрема, законопроєкт передбачає збільшення кількості цільових надходжень на соціальний захист людей з інвалідністю. При цьому роботодавцю пропонуватимуться альтернативні механізми підтримки людей з інвалідністю.
  3. Депутати підтримали виробництво дронів в Україні. ВРУ прийняла законопроєкти №9275 та №9276 для підтримки виробництва дронів в Україні шляхом звільнення на час воєнного стану від ПДВ і мита ввезення складових БПЛА для власної виробничої діяльності та ремонту.

 

Щомісячна окрема звітність та сплата з ЄСВ до ПФУ: новий законопроєкт
1 червня 2023 року ПФУ оприлюднив законопроєкт щодо адміністрування ЄСВ. Ним пропонується, щоби сплату ЄСВ страхувальники здійснювали  на рахунки територіальних органів ПФУ, а подання щомісячної звітності з ЄСВ – через вебпортал е-послуг ПФУ.

Тож виходить, що знову замість квартальної єдиної звітності бухгалтерам впровадять дві. При цьому подавати потрібно буде:

  • щомісячну звітність з ЄСВ - до ПФУ;
  • щоквартальну звітність з ПДФО та ВЗ - до ДПС.

Також і ФОПам доведеться подавати до ПФУ окремий річний звіт про нарахований за себе ЄСВ, а не у складі річної декларації. Крім розділення звітності, законопроєктом пропонується зобов'язати ФОПів сплачувати ЄСВ за себе щомісяця.

Якщо ВРУ підтримає ці новації, вони запрацюють з 1 січня 2024 року.

 

Блокувати ПН будуть за новим порядком
Дуже довго влада готувала зміни до Порядку блокування ПН (обіцяли їх ще у квітні 2023 року). Та ось 2 червня на черговому засіданні КМУ затверджено постанову зі змінами до Порядку №1165.

Поки що текст її не опублікований. Але, як розповів Д. Гетманцев, запроваджується автоматичне розблокування ПН та РК у разі:

  • виведення платника податку з переліку ризикових за виконання певних умов, які передбачені Порядком зупинення;
  • прийняття рішення про врахування ТПП у разі виконання певних умов.

Також визначено механізм адміністративного оскарження рішень про внесення платника податку до переліку ризикових та неврахування ТПП.

 

Що ще нового у ДПС?
По-перше, з 30 травня маємо нові довідники податкових пільг. ДПСУ оприлюднила нові довідники податкових пільг №116/1 та №116/2 (станом на 30.05.2023 р.). У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухомість, місцевих податків та зборів.

По-друге, з’явилися проєкти е-форматів оновленої єдиної звітності. У реєстрі е-документів ДПС поки що не визначено дати застосування нових форматів єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, але їхні проєкти вже з’явилися. Тож чекаємо ще на появу роз’яснення від ДПС.

По-третє, оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» до версії 1.31.8.0 станом на 25.05.2023 р. Зокрема, додано форми заяв для нарахування і сплати єдиного соцвнеску.

 

Три свіжі податкові роз’яснення

  1. За І півріччя 2023 року з прибутку слід звітувати за оновленою формою. Податківці наголошують, що декларація з податку на прибуток за оновленою формою (з урахуванням змін, внесених Наказом №101) подається починаючи зі звітного періоду – півріччя 2023 року.
  2. Як підприємству отримати від ДПС довідку для бронювання своїх працівників? Для отримання довідки від ДПС підприємству необхідно звернутися письмово в довільній формі (з обов’язковим посиланням на пункт Порядку №76) до територіального органу за основним місцем обліку.
  3. В який термін фізособа-«єдинник» зі спецгрупи подає заяву з позначкою «Відмова»? Фізособа-«єдинник» зі спецгрупи ЄП у разі самостійного її переходу на сплату інших податків та зборів має подати протягом календарного місяця до його закінчення Заяву, в якій заповнює поля 1 – 4 та 5.5.

 

До уваги роботодавців!

  1. Період військової служби не зменшуватиме розміру лікарняних. 2 червня КМУ затвердив постанову зі змінами до Порядку №1266. Доповнено перелік поважних причин, відповідно до якого під час обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхових виплат календарні дні, не відпрацьовані з цих причин, виключаються із розрахункового періоду застрахованої особи.
  2. Сумісникам хочуть повернути фінансування від ПФУ лікарняних та декретних. ПФУ нарешті розробив та оприлюднив законопроєкт щодо змін до Закону про соцстрахування і свої повноваження. За ним передбачено відновлення права сумісників на фінансування від ПФУ лікарняних та декретних.
  3. Як змінилися правила проведення пожежних перевірок? Завдяки Закону №3063 з 27.11.2023 р. органи ДСНС отримають нові повноваження щодо проведення позапланових перевірок, а суб’єкти господарювання – нові обов’язки щодо допуску до перевірки. Які саме – читайте в аналітиці від редакції.

 

Інші новини

  • Оновлення Довідника УКТ ЗЕД в МКУ. 28 травня набрав чинності Закон №3069 щодо приведення окремих кодів товарів УКТ ЗЕД, зазначених у статтях 282, 287 та розділі ХХ «Прикінцеві та перехідні положення» МКУ, у відповідність до нової версії УКТ ЗЕД.
  • Положення про касові операції планують оновити. Нацбанк оприлюднив проєкт змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. У ньому змінять правила інкасації готівки. При цьому у СГ з’явиться новий обов’язок - задля мінімізації ризиків схоронності коштів потрібно буде враховувати рівень небезпеки під час самостійного перевезення та здавання готівки до банку.
  • Пільги з ПДВ для IT-бізнесу не повернуться. На думку Я. Железняка, ВРУ та Уряд не повернуть пільгу з ПДВ для оподаткування операцій з програмної продукції для IT-бізнесу, дія якої закінчилась 1 січня 2023 року.

УСІ онлайн-школи на кадрову тему за найнижчою ціною на ринку!

Хочете навчитися заповнювати найбільш потрібні кадрові документи: заяви, накази, трудові книжки, документи з військового обліку і не тільки? Усі ці практичні навички можна здобути в ексклюзивних онлайн-школах Кадрової Відеоплатформи №1!

Вони доступні у ТОП-пакеті «Професіонал» лише від 273 грн/міс. Тож отримайте ті знання, які можна відразу застосувати на практиці за наднизькою вартістю!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»