• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18 - 24 грудня

Кого перевірять податківці у 2024 році (з’явився план-графік); які податкові зміни починають діяти з 1 січня; як індексувати зарплату у січні та що ще потрібно зробити бухгалтеру наприкінці 2023-го - на початку 2024 року? Про це (і не тільки) поговоримо далі

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18 - 24 грудня

Кого перевірять податківці у 2024 році: з’явився план-графік

22 грудня ДПСУ оприлюднила план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік. Як завжди, він складається з чотирьох розділів:

  • Розділ I та Розділ II, які стосуються перевірок юросіб та фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів. За ними наступного року податківці планують провести 2172 податкові перевірки.
  • Розділ ІІІ щодо перевірок фізосіб. Він налічує 914 осіб, до яких наступного року планує завітати з візитом ДПС.
  • Розділ IV щодо перевірок платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ. З таких питань податківці планують провести 156 перевірок.

Загалом у 2024 році податківці планують провести 3242 планові перевірки.

Зауважимо, що станом на 19.12.2023 також оновлено Розділ ІІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фізичних осіб» з урахуванням коригування грудень 2023 року. За ним у 2023 році планують провести 256 перевірок фізосіб.

 

Податкові зміни-2024: готуємося вже зараз!

Новорічного закону щодо змін до ПКУ для наповнення бюджету та його виконання у 2024 році не буде. Але є норми ПКУ, які починають діяти з 1 січня, та ті, які, навпаки, втрачають чинність з цієї дати.

Зокрема, зміни відбудуться в частині податку на прибуток, акцизного податку, екологічного податку, пільг з ПДВ, сплати збору щодо нульового декларування тощо. Докладніше ми їх розглянули в аналітиці від редакції.

 

Увага! Сплатити податки за листопад потрібно до 29 грудня (включно)

Граничний термін сплати податкових зобов’язань за листопад 2023 року припадає на 1 січня 2024 року. Але, як зауважують у ДПС, цього дня Держказначейство платежі не прийматиме. Тож сплатити податки доведеться до п’ятниці, 29 грудня. Яких саме – дивіться у календарі на сайті «ДК».

 

Що нового у ДПС?

  1. З 15 грудня діють зміни до додатка РІ декларації з податку на прибуток. Нагадаємо, що додаток РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств привели у відповідність до Закону від 30.06.2023 №3219. Ці зміни почали діяти з 15 грудня.
  2. Якою інформацією обмінюватимуться ДПС, ПФУ та інші держоргани? Затверджено новий Порядок обміну інформацією між Державною податковою службою України, Пенсійним фондом України, Державним центром зайнятості та іншими органами виконавчої влади.
  3. Підприємець сплачує податки та ЄСВ з власних підприємницьких доходів самостійно. Проте їхнім контрагентам – юрособам та ФОПам треба бути обережними, бо свій підприємницький статус отримувач доходу має довести. Які документи для цього він має надати? Читайте у роз’ясненні ДПС тут.
  4. З 2024 року збільшаться розміри збору до ПФУ за першу реєстрацію авто. З 1 січня 2024 року зміняться суми збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при першій реєстрації легкових авто на території України. Як саме – дивіться тут.
  5. ДПС взялася за перевірки найбільших мереж магазинів побутової техніки та електроніки. За наслідками організованих та здійснених фактичних перевірок ДПС були встановлені порушення порядку проведення розрахунків деякими найбільшими мережами магазинів побутової техніки та електроніки.

 

Нюанси заповнення платіжок – у нових податкових роз’ясненнях

  1. Як заповнювати реквізит «Отримувач» у платіжках на сплату податків? У реквізиті «Отримувач» під час сплати платежів до бюджету зазначають найменування відповідної установи, на ім’я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, та код бюджетної класифікації.
  2. Не вказали у платіжці код сплати: яка доля перерахувань? У разі якщо платник під час сплати податків, зборів на бюджетні рахунки у реквізиті «Призначення платежу» платіжки не зазначив код виду сплати, вважається, що платник сплатив грошове зобов’язання за кодом виду сплати 101.
  3. Як заповнити поле «Отримувач» платіжки на сплату ЄСВ? Оскільки ЄСВ не належить до доходів бюджету, то код бюджетної класифікації не вказується, а у полі «Отримувач» платіжної інструкції зазначають найменування ДПС та його код за ЄДРПОУ.

 

Як працюють банки, Держказначейство та всі-всі-всі під час свят?

1 січня (понеділок) мав би бути вихідним днем з нагоди Нового року. Проте за правилами воєнного часу офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Тим часом Нацбанк повідомив, що 30, 31 грудня банки самостійно прийматимуть рішення щодо здійснення валютних операцій з купівлі та продажу безготівкової іноземної валюти на валютному ринку України. 1 січня банківська система працюватиме у звичайному режимі.

Щодо Держказначейства, то у період з 27 грудня 2023 року по 29 грудня 2023 року Казначейство працює у звичайному режимі. А з 30 грудня 2023 року по 1 січня 2024 року включно міжбанківські платіжні операції не здійснюватимуться.

 

Що потрібно зробити бухгалтеру наприкінці 2023-го - на початку 2024 року?

Передсвятковий новорічно-різдвяний період у роботі бухгалтерів завжди був гарячим. Що вже говорити зараз, під час війни...

Щоби допомогти вам подолати його, зібрали добірку актуальних матеріалів з порадами, що слід зробити наприкінці цього - на початку 2024 р.

 

Індексація зарплати у січні 2024 року: роз’яснює Мінсоцполітики

У своїх попередніх статтях ми розглядали проблему нарахування індексації у 2023 році і у 2024 році. Тоді ж ми говорили про те, що норми законів є, а от як їх розуміти та застосовувати на практиці – офіційних роз’яснень мало (а прикладів і зовсім немає). Тож ми чекали на кінець 2023 року і свіжі листи від Мінсоцполітики.

Один з них вже є - лист Мінсоцполітики від 07.12.2023 р. №113/0/214-23. Докладно розглянули його у цій статті.

 

З 24 грудня діє Закон про нові правила надання різних видів відпусток

23 грудня 2023 р. у «Голосі України» № 257 було опубліковано Закон №3494-ІХ, що набирає чинності з дня, наступного після його опублікування (тобто з 24 грудня).

Законом прописані нові правила встановлення вихідних днів та надання відпусток під час воєнного стану. Докладно їх розглянули в аналітиці від редакції.

 

Ще три цікаві аналітики від редакції

  1. З 1 січня – новий розмір мінзарплати: які наслідки для бізнесу? За Законом про Держбюджет на 2024 рік з 1 січня розмір мінзарплати збільшиться та становитиме 7100 грн. На що вплинуть це впливає для бізнесу? Розповідаємо тут.
  2. ФОП перебуває на ІІІ групі ЄП (5%). У грудні 2023 р. відбулося перевищення ліміту обсягу доходу, який встановлено для ІІІ групи платників ЄП. З 01.01.2024 ФОП змушений буде перейти на загальну систему і ПДВ. Які заяви у зв’язку з цим він має подати? Читайте тут.
  3. Як рахуватимемо лікарняні та декретні у 2024 році, враховуючи новий розмір мінімальної зарплати? Про що треба пам’ятати бухгалтеру? Про це розповідаємо у цій статті.

 

Інші новини

  1. «Київстар» відновив послуги і оголосив, яку компенсацію отримають клієнти! Як компенсацію клієнтам, що постраждали через хакерську атаку, «Київстар» анонсував, що скасовує наступну планову плату за тариф. А ще обіцяє виділити 100 млн гривень на потреби ЗСУ. Подробиці про те, що отримають пересічні громадяни і бізнес, читайте тут.
  2. Нова кіберзагроза: зафіксовано масове розповсюдження електронних листів з тематикою «Заборгованості за договором Київстар» та «Запит СБУ» із вкладеннями. Такі листи треба видаляти одразу, не відкриваючи!
  3. Які існують «схеми» ухилення від сплати податків? За словами Д. Гетманцева, компанії використовують різні способи ухилення від сплати податків. Це досягається за допомогою різних схем, таких як офіційний продаж лише частини товару, а решти – за готівку.
  4. Якою буде середня зарплата в Україні у 2024 - 2026 роках? У постанові від 15.12.2023 №1315 КМУ зазначив основні макроекономічні показники економічного і соціального розвитку України на 2024 – 2026 роки. За очікуваннями, середньомісячна зарплата у 2024 р. становитиме 21809 грн (у 2023 р. цей показник – 18527 грн).
  5. Обмеження ставок за мікрокредитами на рівні 1% на добу. 21 грудня Президент підписав законопроєкт №9422, який змусить фінустанови, в тому числі колекторські компанії, дотримуватися законодавства та поводитись етично на всі 100%.

Не пропустіть найнижчі ціни до Нового року!

Скористайтеся найбільшими знижками до 73%, які дадуть Вам можливість заощадити кошти.

Наприкінці року Ваші колеги віддають перевагу передплаті терміном на 12 місяців. Чому? Бо таким чином Ви забезпечите себе доступом на увесь рік за найнижчою ціною 2023 року — від 165 грн/міс.

А ще Ви отримаєте шанс виграти iPhone 15 та ще 15 крутезних подарунків. Для цього обирайте річний термін будь-якого пакету, і Ви автоматично станете учасником розіграшу. Приймайте рішення вже зараз.


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»