• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №14(23) | 18.08.2018 р.

Двадцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №14(23) | 18.08.2018 р.

Це – вже чотирнадцятий з початку року (і двадцять третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки пройшло два тижні і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • знову згадаємо про ПНВК (здається, його все ж запровадять вже з 2019 року);
  • визначимося, як подавати фінзвітність у разі втрати підприємством статусу малого;
  • з’ясуємо, куди подавати декларацію з прибутку у разі зміни місцезнаходження;
  • поговоримо про строки нарахування податкової амортизації нематеріальних активів;
  • визначимося, як впливає списання дебіторської заборгованості на об’єкт оподаткування податком на прибуток;
  • зупинимося на наслідках виплати дивідендів засновнику-нерезиденту;
  • ...а також проконсультуємо, коли переведення поворотної у безповоротну фіндопомогу призводить до збільшення фінрезультату.

Гарного вам читання!

 

***

Податок на виведений капітал замінить податок на прибуток з 2019 року, – Ніна Южаніна
«Консенсус в парламенті є, на 90% ПнВК буде введений з 2019 року. Президент наполягає на тому, що бюджет-2019 має бути зверстаний вже з урахуванням ПнВК, тому голосування потрібно провести якомога швидше – думаю, це станеться в найближчі тижні», – повідомила голова Комітету з питань податкової та митної політики Ради Ніна Южаніна.

Зараз депутати ведуть консультації з Мінфіном. «Це потрібно для їх розуміння тих компенсаторів впливу нового податку, які повинні бути закладені в бюджет», – зазначила вона.

 

Підприємство втратило статус малого: як подавати фінзвітність?
Податківці з Одеської області в індивідуальній консультації від 01.08.2018 р. №3343/ІПК/15-32-12-01-04 нагадали, що малі підприємства складають Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва в складі Балансу (форма №1-м) і Звіту про фінансові результати (форма №2-м).

Якщо мале підприємство за результатами діяльності протягом року втратило ознаки відповідності критеріям, то фінансовий звіт таким підприємством складається за звітний період, у якому це відбулось, і подальші періоди поточного року відповідно до НП(С)БО 1.

Тож у такому разі разом з декларацією з податку на прибутку слід подавати фінзвітність вже за формами відповідно до НП(С)БО №1 (проміжну – у складі Балансу та Звіту про фінансові результати, а річну – у складі всіх п’яти форм).

 

Куди подавати декларацію з прибутку у разі зміни місцезнаходження
ДФСУ у підкатегорії 102.23 ресурсу «ЗІР» зазначила, що у разі зміни податкової адреси до закінчення поточного бюджетного року платник податку на прибуток подає декларацію та сплачує податок за попереднім місцем податкової адреси (неосновним місцем обліку). А починаючи з 1 січня наступного року ці обов’язки слід виконувати за новою податковою адресою (за основним місцем обліку).

Про це читайте тут.

 

Нематеріальні активи: групи та строки амортизації
Тернопільські податківці нагадали, що саме пп. 138.3.4 ПКУ визначено строки нарахування амортизації нематеріальних активів (НМА).

Зокрема, НМА поділено на шість груп за видами прав користування. Для кожної з цих груп встановлено окремі строки користування. Саме їх потрібно використовувати для нарахування податкової амортизації НМА.

А от якщо відповідно до правовстановлюючого документа строк дії права користування НМА не встановлено, строк корисного використання визначається платником податку самостійно. Але він не може становити менше двох та більше 10 років.

 

Списання дебіторської заборгованості: наслідки з податку на прибуток
По-перше, у разі списання дебіторської заборгованості, щодо якої не створено резерв сумнівних боргів, фінансовий результат підлягає збільшенню на суму такої списаної заборгованості.

По-друге, зменшення фінрезультату здійснюється лише на суму дебіторської заборгованості, яка відповідає ознакам за пп. 14.1.11 ПКУ, чинним на дату її списання, незалежно від того, чи створено резерв сумнівних боргів за нею.

По-третє, за роз’ясненням ДФС сума заборгованості одного платника податків перед іншим платником податків, що не стягнута після закінчення строку позовної давності, вважається безповоротною фінансовою допомогою (пп. 14.1.257 ПКУ). А щодо надання безповоротної фін допомоги розд. ІІІ ПКУ встановлена окрема податкова різниця. Тому у разі прощення заборгованості неплатнику податку на прибуток (крім неприбуткових організацій) або платнику податку за 0% доведеться збільшити фінансовий результат на суму такої прощеної заборгованості.

Про це детально ми розповідали у своєму коментарі на підставі індивідуальної податкової консультації від 23.07.2018 р. №3236/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

 

Два роки амортизації машин та обладнання: на які витрати вони поширюються
Податківці у своїй індивідуальній консультації від 24.07.2018 р. №3248/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зауважили, що відповідно до п. 43 підрозд. 4 розд. XX ПКУ під час розрахунку амортизації за прямолінійним методом щодо ОЗ четвертої групи (машини та обладнання) можна використовувати починаючи з 1 січня 2017 року мінімально допустимий строк амортизації – два роки (замість п’яти).

Але це стосується тільки тих ОЗ, витрати на придбання яких в повній сумі понесені платником (здійснено оплату) після 01.01.2017 р. та які були введені в експлуатацію після 1 січня 2017 року.

Докладніше про це читайте у нашому коментарі (для передплатників) до згаданої ІПК.

 

Коли при переведенні фіндопомоги з поворотної у безповоротну слід збільшувати фінрезультат
ДФСУ у підкатегорії 102.13 ресурсу «ЗІР» роз’яснила: якщо особа, що не є платником податку (крім фізичної особи) або платник податку, який оподатковується за ставкою 0%, протягом визначеного строку не повертає поворотну фінансову допомогу, то така допомога вважається безповоротною. У такому разі платником податку на прибуток здійснюється збільшення фінрезультату на суму наданої ним поворотної фінансової допомоги.

При цьому нормами ПКУ не передбачено збільшення фінрезультату на суму безповоротної фінансової допомоги, наданої іншому платнику податку на прибуток на загальних підставах. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку. Тобто такий прощений борг включається до витрат та відповідно впливає на фінрезультат і об’єкт оподаткування податком на прибуток.

 

Наостанок – аналітика від редакції (для передплатників)
Коли сплачувати авансові внески з податку на прибуток у разі виплати дивідендів засновникам-нерезидентам? Як утримувати податок з такого доходу та сплачувати його до бюджету? Про все це читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»