• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №07(121) | 27.04.2023 р.

Сто двадцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №07(121) | 27.04.2023 р.

Це – сьомий цього року (сто двадцять перший загалом і двадцять третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. А саме:

 

  • підкреслимо, що з 25 квітня діють критерії визначення ІТ-компаній важливими для бронювання працівників;
  • зазначимо, що з 21 квітня діє порядок компенсацій роботодавцям за працевлаштування зареєстрованих безробітних;
  • наведемо 20 відповідей на найпоширеніші запитання щодо військового обліку;
  • розповімо, що проведення атестації робочих місць за умовами праці планують скасувати на час війни;
  • зауважимо, що у Раді зареєстровано новий законопроєкт щодо накопичувальної пенсійної системи;
  • проінформуємо, що Мінфін оновив єдиний звіт з ЄСВ, ПДФО і ВЗ та деякі його додатки.

Гарного вам читання!

 

***

З 25 квітня діють критерії визначення ІТ-компаній важливими для бронювання працівників
Мінцифри наказом від 23.03.2023 р. №30 (зареєстрований у Мін'юсті 13.04.2023 р. за №612/39668) затвердило Критерії, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для галузі національної економіки в сфері цифровізації.

За ними визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для галузі національної економіки у сфері цифровізації, здійснюватимуть за відповідними критеріями. Їх ми навели у своїй новині ось тут.

Критерії діють з 25 квітня. Тож з цієї дати ІТ-компанії можуть дізнатися підпадають вони під визначення критично важливих чи ні.

 

З 21 квітня діє порядок компенсацій роботодавцям за працевлаштування зареєстрованих безробітних
Уряд постановою від 18.04.2023 р. №338 затвердив порядки надання компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних зі сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за створення нових робочих місць та за прийняття на роботу офіційно зареєстрованих безробітних. 

Постанова набрала чинності з 21 квітня з дня офіційного опублікування в "Урядовому курʼєрі". Але Порядок компенсації суб’єктам малого підприємництва фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця скасується тільки з 1 січня 2024 року.

Докладно про це ми писали тут.

 

Проведення атестації робочих місць за умовами праці планують скасувати на час війни
Загальні правила проведення атестації діють наразі під час війни. Про це вказували фахівці Держпраці тут.

Але 19 квітня на сайті Мінекономіки зʼявився проєкт постанови КМУ «Про внесення зміни до пункту 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці».

Розробленим Мінекономіки проєктом планують надати можливість перенесення проведення чергової атестації, а саме строк проведення якої настав у період дії воєнного стану. За рішенням роботодавця, погодженим із профспілкою, вона може бути проведена протягом шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Результати атестації, проведеної до запровадження воєнного стану в Україні, діятимуть та використовутимуться у період дії воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування.

 

Накопичувальна пенсія: у Раді зареєстровано новий законопроєкт
17 квітня 2023 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №9212 "Про накопичувальне пенсійне забезпечення".  Його авторами є Д. Арахамія, Г. Третьякова та ще чотири десятки нардепів. Цей Закон визначатиме правові, економічні та організаційні засади загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення в Україні та регулює правовідносини, пов’язані з цим видом діяльності.

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроєктом передбачається встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов’язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників. Так, роботодавці сплачуватимуть:

  • 1% у 2023 р.,
  • 1,5 % у 2024 р.,
  • 2 % у 2025 р.

від розміру заробітної плати працівників, а держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах за кошти Державного бюджету України.

При цьому розмір ЄСВ, який сплачується роботодавцем, залишається незмінним, накопичувальний внесок включається до складу єдиного соціального внеску.

Про це ми писали тут.

 

Мінфін оновив єдиний звіт з ЄСВ, ПДФО і ВЗ та деякі його додатки
Мінфін наказом від 02.03.2023 р. № 113 (зареєстрований в Мін'юсті 20.04.2023 р. за №650/39706):

1) виклав у новій редакції форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, а також додатки:

  • Додаток 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам»;
  • Додаток 3 «Відомості про осіб, які проходять строкову військову службу»;
  • Додаток 4 ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору»;
  • Додаток 6 «Відомості про наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства».

2) затвердив зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Якщо Наказ №113 набуде чинності у квітні або у травні, то звітувати за новою формою Розрахунку необхідно буде за IІІ квартал 2023 року. Але, що думає ДПС, поки невідомо. Про це ми зазначали тут.

 

І наостанок - аналітика від редакції
Чи вести військовий облік на сумісників? Що робити, якщо працівник - не громадянин України? Як діяти, якщо працівник прийшов на сезонну роботу? Чи ведуть військовий облік ФОПи? Про це все ми розповіли ось тут.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»