• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №12(126) | 27.07.2023 р.

Сто двадцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №12(126) | 27.07.2023 р.

Це – дванадцятий цього року (сто двадцять шостий загалом і двадцять восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:

  • проінформуємо, як заповнювати нові авансові звіти відрядженим працівникам;
  • зупинимося на правах працівників у разі мобінгу на роботі;
  • підкреслимо, що змінилися критерії визначення критично важливих підприємств для бронювання працівників;
  • розповімо, що жінки зможуть самостійно визначати дату початку декретної відпустки;
  • дізнаємося, як можуть вручити повістку працівнику на дистанційній формі праці;
  • зауважимо, що Комітет ВРУ рекомендував підтримати правонаступництво у трудових відносинах.

Гарного вам читання!

 

***

Правонаступництво у трудових відносинах: Комітет ВРУ рекомендує прийняти в цілому закон
20 липня 2023 року Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував ВРУ прийняти в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт №8244 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах».

Законопроєкт спрямований на приведення національного законодавства про працю у відповідність до положень Директиви Ради № 2001/23/ЄС від 12.03.2001 р. про наближення законодавств держав-членів, що стосуються охорони прав працівників у випадку передачі підприємств, бізнесових структур або частин підприємств або бізнесових структур, щодо встановлення обов’язку роботодавця повідомляти працівникам про зміну власника підприємства.

Проєктом акта передбачається визначення і процедура правонаступництва у трудових відносинах.

 

Мобінг у трудових відносинах: що потрібно знати роботодавцеві і працівникові?
У разі вчинення мобінгу працівник має право:

  • звернутися зі скаргою до управління Держпраці, яке реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю;

  • звернутися з позовною заявою до суду щодо визнання фактів цькування та їх усунення (без подальшого припинення працівником трудової діяльності на період розгляду провадження у справі);

  • отримати відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок мобінгу у розмірі витрат, які понесла особа під час лікування, факт якої підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили;

  • у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору, чинив мобінг (цькування) стосовно працівника або не вживав заходів щодо його припинення, що підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили;

  • на відшкодування роботодавцем моральної шкоди у разі, якщо порушено законні права працівника, у тому числі внаслідок дискримінації, мобінгу (цькування), факт якого підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили, призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв’язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Змінилися критерії визначення критично важливих підприємств для бронювання працівників
Мінекономіки наказом від 14.06.2023 р. №5496 внесло зміни до Критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки.

Нагадаємо, що загалом їх вісім, і підприємства, установи, організації визначаються такими, що мають важливе значення для галузей національної економіки, якщо вони відповідають хоча б одному з таких критеріїв.

Наказом №5496 додано новий, дев'ятий критерій: здійснення протимінної діяльності (надання послуг та/або виконання робіт з гуманітарного розмінування території України) Крім того, два критерії викладено у новій редакції.

 

Жінки зможуть самостійно визначати дату початку декретної відпустки: прийнято закон
13 липня 2023 року ВРУ підтримала в цілому законопроєкт №9271 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами».

Законопроєктом пропонувалося надати право працюючим жінкам, у разі відсутності медичних протипоказань, за власним бажанням розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів, а також переносити невикористані дні відпустки на період після пологів. При цьому загальна тривалість такої відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься.

До прикладу, у разі прийняття вказаних змін жінка зможе використати 20 днів відпустки до очікуваної дати пологів та 106 днів - після, загальна тривалість відпустки залишиться незмінною та становитиме 126 днів.

 

На підприємство надійшла повістка: як вручити її працівнику, який працює дистанційно?
Якщо працівник працює дистанційно, слід звернути увагу на тимчасову норму законодавства: у період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем та працівником (ст. 7 Закону №2136).

Також із працівником, який працює дистанційно, потрібно було укласти трудовий договір про роботу дистанційно зі способами комунікації та взаємодії  через електронну пошту, номер телефону, мобільний застосунок тощо.

Отже, сповістити працівника кадровик має в той спосіб, який зазначено в трудовому договорі або через який домовлено вести комунікацію з працівником під час його роботи дистанційно. Про це ми писали тут.

 

Авансові звіти працівників: як їх складати з 13 липня?
З 13 липня нові форма та порядок складання авансового звіту діють не лише для юросіб, а загалом для податкових агентів. Тепер вони працюватимуть і для самозайнятих осіб – роботодавців. З цієї дати всі роботодавці мають використовувати тільки нові форми.

З самої форми авансового звіту зникла розписка. Це такий корінець, який видно з правого краю діючого бланка.

За зміненим порядком, якщо під час відрядження або виконання окремих цивільно-правових дій працівник застосував платіжні картки, чи їх реквізити для проведення розрахунків у безготівковій формі та/або для отримання готівки в межах суми добових витрат та за відсутності оподатковуваного доходу, Звіт не складається і не подається. Докладно про це ми писали тут.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»