• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №16(130) | 11.10.2023 р.

Сто тридцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №16(130) | 11.10.2023 р.
Це – шістнадцятий цього року (сто тридцятий загалом і тридцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
 
  • зʼясуємо, як нарахувати компенсацію за відпустки без наявності зарплати у 2023 році;
  • зазначимо, що ПФУ затвердив форму довідки про перевірку обґрунтованості видачі та продовження лікарняних;
  • дізнаємося, як внести зміни до особистих даних на вебпорталі е-послуг ПФУ;
  • проінформуємо, як подати коригуючу заяву-розрахунок до ПФУ;
  • визначимося, коли повітряна тривога на роботі є поважною причиною;
  • розповімо, якими будуть штрафи за порушення законодавства з праці у 2024 році.
Гарного вам читання!
 

Як подати коригуючу заяву-розрахунок до ПФУ?

Підставою для фінансування страхувальників на виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності є заява-розрахунок. Про це розповів ПФУ ось тут.
Іноді, після того як роботодавець надіслав заяву-розрахунок до ПФУ і вона вже набула статусу «Оплачено», з’являється необхідність відкоригувати внесені дані.
Наприклад, може виникнути потреба додаткового фінансування, дозамовлення коштів (Коригування збільшення) чи, навпаки, повернення вже отриманих сум (Коригування зменшення). Або ж (як правило, для паперових листків непрацездатності) виникає необхідність у виправленні інформації про застраховану особу (Коригування несумових параметрів).
Але коригування несумових параметрів застосовується для виправлення даних у паперових лікарняних, де помилки виникають, наприклад, у реквізитах документів, особистих даних особи, періодах непрацездатності, відмітках тощо.
 

ПФУ затвердив форму довідки про перевірку обґрунтованості видачі та продовження лікарняних

Згідно з п. 14 Порядку №185 результати перевірки листка непрацездатності зазначаються уповноваженою посадовою особою територіального органу ПФУ у довідці про перевірку обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності, форма якої затверджується правлінням ПФУ.
З огляду на це, Пенсійний фонд постановою від 28.08.2023 №33-1 затвердив форму довідки про перевірку обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності.

Як внести зміни до особистих даних на вебпорталі е-послуг ПФУ?

Якщо у своєму особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ застрахована особа виявила неактуальні чи неправильні відомості про себе (наприклад, помилку у даті народження, прізвищі тощо), можна звернутися до Фонду, щоби виправити/актуалізувати інформацію.
Детальний алгоритм дій ПФУ навів у своєму розʼясненні тут

Штрафи за порушення законодавства з праці у 2024 році

Про те, що фінансову відповідальність роботодавців за порушення трудового законодавства встановлено у вигляді штрафів, розмір яких прив'язаний до розміру місячної мінімальної зарплати, ми зазначали у своїх новинах та статтях доволі часто.
Це встановлює ст. 265 КЗпП. Розміри штрафів змінюватимуться протягом 2024 року через встановлення двох розмірів МЗП станом на 1 січня та 1 квітня 2024 року. 
Зокрема, штраф за кожного неоформленого працівника становитиме з 1 січня 10 мінзарплат (71 000 грн) за перше порушення, а з 1 квітня - 80000 грн. Всі розміри штрафів ми навели у своїй аналітиці тут.

Повітряна тривога на роботі: коли це поважна причина, а коли прогул?

За позицією юриста, перебування в укритті під час повітряної тривоги може бути поважною причиною відсутності працівника на роботі, якщо:
  • час відсутності працівника на роботі збігається з повітряною тривогою + час для добирання (офіс-укриття-офіс). Це можна підтвердити інформацією з програм або додатків (https://alarmmap.onlinehttps://map.ukrainealarm.com), офіційних відповідей військових адміністрацій або рад),
     
  • працівник повідомив про причину відсутності керівника (за можливості),
     
  • на підприємстві відсутнє спеціальне укриття, де може працювати працівник.

Як нарахувати компенсацію за відпустки без наявності зарплати у 2023 році: розʼяснення від Мінекономіки

У розʼясненні від 26.09.2023 №4707-05/51667-09  Мінекономіки  вирішило розповісти, як нараховувати компенсацію, якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати.
Порада Мінекономіки така: у разі звільнення 15.09.2023 працівника, у якого не було заробітної плати в розрахунковому періоді, розрахунок середньої заробітної плати для оплати компенсації за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31 грудня 2023 року, здійснюється, виходячи зі встановленого на час розрахунку посадового окладу в розрахунковому періоді з 01.01.2023 по 31.08.2023.

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»