• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №18(132) | 15.11.2023 р.

Сто тридцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №18(132) | 15.11.2023 р.
Це – вісімнадцятий цього року (сто тридцять другий загалом і тридцять четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
 
  • підкреслимо, що Уряд пропонує нові правила відпусток для здобуття вищої освіти;
  • зазначимо, що обовʼязок роботодавців інформувати про членство у профспілках планують скасувати;
  • проінформуємо, що Мінсоцполітики розробило проєкт порядку визначення осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані;
  • розповімо, що з 7 листопада діють зміни до Інструкції про службові відрядження;
  • зʼясуємо, як жінки можуть самостійно визначати дату початку декретної відпустки.
Гарного вам читання!
 

Мінсоцполітики розробило проєкт порядку визначення осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані

Мінсоцполітики розроблено проєкт наказу «Про затвердження Порядку визначення осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані, та надсилання до Державного центру зайнятості інформації про таких осіб».
Зокрема, за цим проєктом автоматизований режим визначення осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані, буде застосовуватися для:
  • встановлення поточної кількості осіб з інвалідністю, які не працевлаштовані;
     
  • проведення аналізу щодо невиявленого попиту серед осіб з інвалідністю на працевлаштування та реалізація їхніх прав у сфері зайнятості населення;
     
  • безоплатного надання інформації особам з інвалідністю про пропонування і попит на робочу силу, зокрема про вільні робочі місця (посади), можливості та умови працевлаштування на території України, професійну орієнтацію, професійне навчання та інші послуги, передбачені законодавством;
     
  • безоплатного надання юридичним особам, фізичним особам –підприємцям, які використовують працю фізичних осіб (далі – роботодавці), за наявності попиту на робочу силу (вакансії), інформації про осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані;
     
  • удосконалення механізму працевлаштування осіб з інвалідністю.

Уряд пропонує нові правила відпусток для здобуття вищої освіти

23 жовтня у ВРУ зареєстровано урядовий законопроєкт №10177«Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті».
Ним пропонується викласти у новій редакції статтю 15 Закону «Про відпустки», яка стосується відпусток у зв'язку з навчанням  для здобуття фахової передвищої, вищої освіти.
Так, працівникам, які успішно без відриву від виробництва здобувають фахову передвищу, вищу освіту за дистанційною, вечірньою та заочною формами здобуття освіти, надаються додаткові оплачувані відпустки на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для здобувачів першого та другого курсів:
  •  фахової передвищої освіти з вечірньою формою здобуття освіти - 10 календарних днів,
  • вищої освіти з вечірньою формою здобуття освіти - 20 календарних днів,
  • фахової передвищої, вищої освіти з заочною формою здобуття освіти - 30 календарних днів;
  • фахової передвищої, вищої освіти з дистанційною формою здобуття освіти - 14 календарних днів.
Докладніше про всі інші види відпусток ми розповіли тут.

Обовʼязок роботодавців інформувати про членство у профспілках планують скасувати

26 жовтня 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №10192 «Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (щодо скасування вимоги включення до реєстру застрахованих осіб інформації про членство в профспілках)».
Законопроєктом пропонується скасувати у Законі про ЄСВ положення щодо обов’язку страхувальника надавати до реєстру застрахованих осіб відомості щодо належності або неналежності осіб, які працюють, у тому числі підприємців, або забезпечують себе роботою самостійно, до професійних спілок.

З 7 листопада діють зміни до Інструкції про службові відрядження

Мінфін наказом від 17.10.2023 № 560 затвердив зміни до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон. Згодом наказ підкориговано ще наказом Мінфіну від 31.10.2023 №608
Зокрема, уточнено, що аванс може видаватися готівкою:
  • державним службовцям, а також іншим особам, які направляються у відрядження Офісом Президента України, Апаратом Верховної Ради України, Секретаріатом Кабінету Міністрів України, Міністерством економіки України у складі закордонних делегацій на чолі з Президентом України, Головою Верховної Ради України, Прем’єр-міністром України, віце-прем’єр-міністрами, міністрами та заступниками міністрів, а також у складі передових груп, що забезпечують підготовку закордонних візитів зазначених посадових осіб;
     
  • працівникам, яких у відрядження направляють державні органи і військові формування, утворені ними в установленому порядку установи та організації, на які законодавством покладено завдання і повноваження з розвідувальної, контррозвідувальної та оперативно-розшукової діяльності.
У разі якщо під час службових відряджень відряджений працівник застосував платіжну картку чи її реквізити, вартість витрат засвідчується документом (випискою банку-емітента платіжної картки та/або відомостями з рахунку) в електронній або паперовій формі, що містить визначену законом інформацію про виконані платіжні операції.
Підтвердні документи можуть бути паперовими та/або електронними.
Ці зміни діють з 7 листопада. Докладно про практичні аспекти оформлення відрядження на підставі цих змін ми розповідали у своїй аналітиці тут.

Як жінки можуть самостійно визначати дату початку декретної відпустки: наказ МОЗ

Нагадаємо, що ще з 29 липня діє Закон №3238-IX, яким дозволено жінкам, які працюють, за бажанням розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше ніж за 70 (90) днів до дати пологів, а також переносити невикористані дні відпустки на період після пологів. Але практичне застосування цих новацій досі не було впроваджено.
І ось 10 листопада МОЗ повідомив, що відтепер вагітні жінки за власним бажанням можуть розпочати декретну відпустку пізніше 30 тижня вагітності. Для цього достатньо подати заяву лікареві, який веде вагітність.
За наказом МОЗ, тепер жінка може продовжити працювати, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді і буде сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно, нараховуватимуться декретні.

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»