• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №08(142) | 23.05.2024 р.

Сто сорок другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №08(142) | 23.05.2024 р.
Це – восьмий цього року (сто сорок другий загалом і сорок четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
  • нагадаємо правила виплати компенсації невикористаних відпусток мобілізованим працівникам;
  • зауважимо, що з 17 травня діє оновлення до Порядку бронювання працівників на час мобілізації;
  • розповімо про автопродовження строку дії бронювання від мобілізації на місяць;
  • зʼясуємо, як посилення мобілізації з 18 травня вплине на роботодавців;
  • повідомимо, що правила подання та форму повідомлення про прийняття на роботу змінять;
  • визначимося, чи будемо індексувати заробітну плату у травні та червні 2024 року;
  • наведемо наслідки мобілізації керівника підприємства;
  • повідомимо, що з 15 травня запрацював Закон про правонаступництво у трудових відносинах.
Гарного вам читання!
 

З 15 травня запрацював Закон про правонаступництво у трудових відносинах

Нагадаємо, що 25 квітня 2024 року ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №8244 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах». 
13 травня Президент підписав відповідний Закон №3677. 14 травня його опубліковано в «Голосі України». Тож його норми почали діяти з 15 травня. 
Законом передбачено визначення і процедура правонаступництва у трудових відносинах. Так, правонаступництвом у трудових відносинах вважається продовження трудових відносин з працівниками у разі зміни власника підприємства, установи, організації, реорганізації підприємства, установи, організації (злиття, приєднання, поділу, перетворення, виділу). 
Правонаступництвом у трудових відносинах між працівниками та фізичною особою, яка використовує найману працю, вважається продовження трудових відносин з працівниками у разі зміни власника майна чи його частин.
Детальний аналіз зміни ми навели в окремому матеріалі. 

З 17 травня діє оновлення до Порядку бронювання працівників на час мобілізації

Постановою від 14.05.2024 №555 Уряд затвердив зміни до Порядку бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 №76
За текстом постанови, зміни знову стосуються тільки окремих категорій роботодавців - енергетиків та ІТ-компаній. Тож загальні оновлення через початок дії Закону №3633 так і не прийнято.

Автопродовження строку дії бронювання від мобілізації на місяць: розʼяснення від Мінекономіки

7 травня Кабінет Міністрів продовжив ще на один місяць дію відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним рішеннями Міністерства економіки. За текстом Постанови №516 продовження почало діяти з 7 травня.
Згодом на сайті Мінекономіки зʼявився лист від 14.05.2024 № 2704-20/35460-03 щодо організації бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану. 
Фахівці Мінекономіки у листі підкреслили: якщо строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації закінчується 17.05.2024, згідно з Постановою №516 строк її дії автоматично продовжується на один місяць, тобто до 17.06.2024.

Правила подання та форму повідомлення про прийняття на роботу змінять

13 травня на сайті Федерації профспілок було розміщено проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо цифровізації процесів у Державній службі зайнятості та удосконалення її діяльності».
За порівняльною таблицею, передбачається внести зміни до Постанови №413 щодо правил подання повідомлення про прийняття на роботу.
Зазначимо, що наразі немає детальних правил подання початкової та скасовуючої форм повідомлення. Але їх подання можливе, оскільки сама форма це передбачає.
Форму повідомлення про прийняття на роботу планують оновити. 
В ній, крім 11 існуючих граф, будуть міститися ще 6 нових. А саме:
  • 12. Код класифікатора професій.
  • 13.  Професійна назва роботи.
  • 14. Посада.
  • 15. Нове робоче місце (так/ні).
  • 16. Особа з інвалідністю (так/ні).
  • 17. Група інвалідності (І, ІІ, ІІІ).
При цьому зміниться і зміст примітки.

Чи будемо індексувати заробітну плату у травні та червні 2024 року?

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у квітні 2024 р. порівняно із березнем 2024 р. становила 0,2%, з початку року – 1,4%. Тобто за 2024 рік поки що індекс споживчих цін становить 101,4. Оскільки цей показник менший за 103, індексацію зарплати зараз, у травні, та й наступного місяця – червня, поки що нараховувати не треба. 
Тобто індексацію не треба нараховувати й тим, хто піднімав оклади у січні – квітні 2024 р. (зокрема, у зв’язку зі зростанням розміру мінімальної заробітної плати). Для них базовими місяцями будуть, відповідно, січень та березень або квітень, і за правилами Порядку №1078 їм нараховувати індексацію не потрібно.
Не треба нараховувати індексацію й тим, кому підняли оклад (тарифну ставку) у травні 2024 року. Цей місяць для такого працівника є «базовим», а в ньому нарахування поточної індексації не здійснюється. 

Правила виплати компенсації невикористаних відпусток мобілізованим працівникам: нагадування від Держпраці

За ст. 83 КЗпП та ст. 24 Закону «Про відпустки» мобілізованим працівникам за їхнім бажанням та на підставі заяви виплачується грошова компенсація за всі не використані ними дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.
Відповідна заява подається не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був увільнений від роботи у зв’язку з призовом на військову службу.
Компенсуються всі дні невикористаних відпусток, накопичені на дату початку служби. Зароблені дні щорічної відпустки визначають пропорційно до відпрацьованого періоду, за який працівник не відгуляв відпустку. 
Не компенсуються відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, при народженні дитини, а також додаткові відпустки постраждалим від Чорнобильської катастрофи, учасникам бойових дій, у зв’язку з навчанням, творчі відпустки. Про це все ми зазначали у новині за посиланням.

І наостанок - дві аналітики від редакції

Що змінюється для роботодавців через низку свіжих законів, що стосуються мобілізації, військового обліку тощо? Наскільки збільшаться штрафи? Кого із працівників можна буде і далі бронювати? Як вести військовий облік у нових умовах? Про це все читайте ось тут.
 
Якщо мобілізують керівника, що потрібно зробити власникам підприємства та у які строки? А що робити, якщо сам керівник і є власником? Під час воєнного стану про ці питання варто подбати заздалегідь. Докладніше про це ми розповідали тут.

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»