• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17 – 22 травня

Минулого тижня – чергове оновлення карантинних зон; спрощення роботи з ПРРО та процедури отримання субсидій; набрання чинності оновленого порядку функціонування Е-кабінету; нова форма повідомлення про зупинення (скорочення) виробництва та нові сервіси в «ДІЇ». А ще – ПФУ вичерпав бюджет на виплати карантинних допомог, голова ДПС Любченко став міністром економіки, а загалом було замінено три міністри

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17 – 22 травня

Карантинні зони: що змінилося за тиждень?
За даними МОЗ, станом на 22 травня:

  • 23 регіони України та Київ й надалі залишились в «жовтій» зоні;
  • Донецька область – в «помаранчевій» зоні.

Нагадаємо, що 16 травня через перевищення коефіцієнта виявлення випадків інфікування Черкаську область перевели у «помаранчеву» зону, але вже з 18 травня вона знову у «жовтій». Натомість з 18 травня в «помаранчевій» зоні Донецька область. Більше читайте у новині.

 

ПФУ вичерпав свій бюджет на виплати карантинних допомог
Станом на 6 травня заявки на компенсацію за карантин подали 320 тисяч українців. Але отримали допомогу тільки 175 тис. фізосіб, а для інших – коштів вже немає. Про це повідомила прес-служба ПФУ.

Водночас під час наради з Президентом щодо коронавірусу Уряд повідомив, що профінансовано третину заявок на виплату карантинної допомоги. Держава спрямувала підприємцям 1 млрд грн і найближчим часом буде виплачено ще 400 млн грн.

 

Нові рішення Уряду, прийняті на засіданні 19 травня
1.    Спрощення роботи з ПРРО. Постановою від 19.05.2021 р. №494 Кабмін затвердив зміни до низки нормативних актів щодо реалізації фіскальних функцій ПРРО для різних та окремих сфер застосування. Зокрема, для спрощення роботи з ПРРО суб’єктам господарювання надається можливість:

  • застосування в ПРРО разом з кваліфікованим електронним підписом удосконаленого електронного підпису та/або удосконаленої електронної печатки (як спрощеного варіанту) для оформлення розрахункових документів та передачі їх до фіскального сервера ДПС;
  • здійснення операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів через ПРРО (наразі такі операції доступні тільки для класичних РРО).

2.    Удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів. 19 травня Уряд підтримав проєкт Закону щодо удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів. Ним передбачено:

  • визначення на законодавчому рівні поняття «індивідуальний трудовий спір»;
  • упорядкування строків звернення до суду з питань вирішення трудових спорів;
  • визначення максимального періоду відшкодування зарплати за вимушений прогул.

3.    Спрощення процедури отримання субсидій. Як зазначив Д. Шмигаль, нові зміни дозволять перепризначати субсидії без подання відповідної заяви (за деякими винятками). При цьому верифікація субсидій продовжується. Крім того, в окремих випадках, справи про призначення субсидій які раніше розглядали спеціальні комісії, тепер розглядатимуть органи соціального захисту населення.

 

Податкові зміни від Уряду: чого чекати платникам податків?
12 травня КМУ ухвалив проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Про це ми пишемо тут.

Законопроєкт має винятково фіскальний характер і у разі його прийняття принесе чимало неприємних несподіванок. Зокрема:

  • щодо податкової застави для неузгоджених податкових зобов’язань;
  • заборони на виїзд за кордон керівникам підприємств – боржників;
  • обмеження щодо перенесення збитків минулих років;
  • зменшення строку на реєстрацію ПН/РК тощо.

Більше подробиць читайте тут.

 

Нюанси заповнення додатків 1 та 5 до декларації з ПДВ
Податківці у підкатегорії 101.24 «ЗІР» розповіли, що:

  • таблиця 1.1 додатка 1 до декларації з ПДВ заповнюється у разі формування податкових зобов’язань на підставі податкових накладних, не зареєстрованих в ЄРПН на дату подання декларації. Більше про це тут;
  • дані щодо найменування та коду відповідної податкової пільги згідно з довідниками пільг вказуються в графах 2 «Найменування податкової пільги» та 3 «Код податкової пільги згідно з довідником пільг» таблиці 2 додатка 5 (Д5). Про це читайте тут.

 

Ще три нові податкові роз’яснення

  1. Як подати аудиторський висновок до фінзвітності за 2020 рік? ДПС у Луганській області, посилаючись на попередню ІПК ДПС, роз’яснила, в які строки, в якому форматі та як саме платники податків можуть подати аудиторський звіт до фінзвітності за 2020 рік. Подробиці дізнайтесь тут.
  2. Чи може ДПС застосувати адмінштраф за нереєстрацію ПН? Одеські податківці наголошують, що адмінвідповідальність за порушення граничних термінів реєстрації ПН та РК в ЄРПН не передбачена.
  3. Коли подавати форму №2-ПРРО? ДПС у Вінницькій області роз’яснила, що повідомлення за формою №2-ПРРО подається у разі виявлення несправностей ПРРО або його викрадення чи компрометації особистого ключа.

 

З 21 травня діє оновлений порядок функціонування Е-кабінету
Ще у березні Мінфін наказом від 18.03.2021 р. №159 затвердив зміни до Порядку функціонування Електронного кабінету. Зокрема, введені нові правила листування платника податків з ДПС через Електронний кабінет та обов'язок ДПС повідомляти про помилки у роботі Е-кабінету.

Ці правила почали діяти з 21 травня 2021 року (дня опубліковання наказу в «Офіційному віснику» №38), а про те, що ще зміниться – читайте тут.

 

Нова УПК щодо оподаткування ліквідації КІК
Мінфін наказом від 14.05.2021 р. №265 затвердив нову Узагальнюючу податкову консультацію «Щодо оподаткування доходів фізичних осіб, одержаних від ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи».

Ця консультація надає відповідь на низку запитань, зокрема, щодо оподаткування ПДФО і військовим збором доходів від ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи, отриманого фізособою за звітні періоди до 31 грудня 2020 року (включно), до 31 грудня 2021 року (включно) та починаючи з 1 січня 2022 року.

 

Повідомляти про зупинення (скорочення) виробництва будемо за новою формою
Мінекономіки наказом від 23.04.2021 р. №858 затвердило нову форму Повідомлення про можливе зупинення (скорочення) виробництва.

Подають її для отримання допомоги по частковому безробіттю роботодавці незалежно від їх форми власності, організаційно-правової форми та підпорядкування, діяльність яких пов'язана з виробництвом продукції.

Подавати Повідомлення тепер потрібно буде за місцем провадження господарської діяльності (досі подавали тому органу служби зайнятості, на території якого підприємство зареєстровано як платник ЄСВ).

Термін подання - не пізніше дати початку зупинення (скорочення) виробництва. Про все це читайте у цій новині.

 

Відпускні–2021: все що треба знати!
Сезон відпусток уже розпочато, тож у бухгалтерів додалося ще роботи. Ми запускаємо цикл статей, який допоможе правильно порахувати відпускні:

  • як визначати розрахунковий період та якими бувають розрахункові періоди? Читайте тут;
  • які періоди і виплати не враховуються під час розрахунку – у цій статті;
  • приклади розрахунку відпускних у різних випадках – дивіться тут.

 

Нюанси індексації, якщо зарплата збільшилась
Що впливає на зміну базового місяця під час проведення індексації? Чи впливає підвищення інших складових зарплати, крім окладу, на зміну базового місяця? Коментар редакції до листа Мінекономіки від 09.04.2021 р. №2144/0/290-21/51 читайте тут.

 

Інші новини

  1. ВРУ призначила трьох нових міністрів: голову ДПС Олексія Любченка – на посаду першого віце-прем'єра – міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства; головного санітарного лікаря Віктора Ляшко – на посаду міністра охорони здоров'я; а міністром інфраструктури – Олександра Кубракова.
  2. Рада внесла косметичні правки до КЗпП та скасувала дію 1,5 тис. законодавчих актів УРСР. 20 травня ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт «Про дерадянізацію законодавства України». Ним пропонується скасувати дію деяких нормативно-правових актів радянського періоду, які «засмічують» вітчизняне законодавче поле.
  3. З 17 травня запрацювали нові послуги «Дії»: автоматична реєстрація ФОП, сплата податків та ЕЦП у смартфоні. Детально про те, як працюватиме звітування ФОП у «Дії», розповів міністр цифрової трансформації.

Приємна новина! Трансляція Великого Кадрового Семінару стає БЕЗКОШТОВНОЮ! А це означає, що кожен охочий отримає вільний доступ до ефіру з ТОПовими лекторами! Треба тільки зареєструватися.

Тетяна Мойсеєнко і Тимур Алієв вже в усьому розібралися та доступно розкажуть:

  • як вести електронний облік трудової діяльності вже з 10 червня: як підтвердити прийняття та звільнення;
  • як виправити помилки у трудовій перед поданням по ПФУ;
  • як працювати з e-лікарняними: е-реєстр, заявка на виплату, новації в оплаті;
  • що очікувати від змін у військовому обліку: військовий держреєстр, нові трудові гарантії та штрафи.

Увага! Запису ефіру не буде, тож радимо викроїти час та приєднатися до перегляду online!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»