• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23 – 29 травня

Відновлено реєстрацію ПН та посилено захист працівників; продовжено до 31 серпня карантин та відтерміновано обов'язковий перехід на токени. А ще – Раді пропонують запровадити прогресивну шкалу для ПДФО та ЄСВ, а Мінфін хоче повернути довоєнну податкову систему

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23 – 29 травня

Відновлення реєстрації ПН і відповідальності за несплату податків: закон в дії!
25 травня Президент В. Зеленський підписав, а 26 травня офіційно опубліковано Закон №2260–IX. Він вносить такі три основні зміни до ПКУ:

  1. відновлюються камеральні та документальні перевірки податкової звітності. Це питання ми докладно розглянули в аналітичному матеріалі;
  2. відновлюється відшкодування сум ПДВ з бюджету;
  3. відновлюються податкові обов’язки платників податків (у яких є можливість виконувати їх) в частині дотримання термінів реєстрації ПН/РК в ЄРПН, подання податкової звітності та сплати податків.

За Законом порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником обовʼязків та перелік на підтвердження має визначити Мінфін. Тож незабаром будемо мати відповідні критерії та вже за ними визначати, до якої категорії платників належимо.

Реєстрація ПН відкривається з 27 травня: система працюватиме у довоєнному режимі зі застереженнями, зазначеними у Законі №2260.

Зверніть увагу! Вже доступні нові електронні формати податкової накладної (F/J 1201013) та розрахунку коригування до ПН (F/J 1201213). Про це читайте тут і тут.

Закон набрав чинності 27 травня (крім змін в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, які наберуть чинності з 2 червня 2022 року).

 

З 27 травня посилено захист працівників: до чого готуватися роботодавцям?
26травня офіційно опубліковано, а 27 травня набрав чинності Закон №2253 щодо посилення захисту прав працівників. Ним, зокрема:

  • встановлено нові правила масового вивільнення працівників;
  • введено колективні договори для ФОП;
  • уточнено поняття недискримінації працівників;
  • оновлено норми щодо гарантій при укладенні трудового договору.

Докладно всі ці питання редакція розглянула в аналітичній статті.

 

Продовження воєнного стану до 23 серпня: які наслідки для бізнесу?
Нагадаємо, що з 23 травня діє Закон №2263, яким воєнний стан в Україні продовжено з 25 травня ще на 90 діб (тобто до 23 серпня). А це напряму впливає на ведення бізнесу та трудові відносини з працівниками.

  • Як звітувати, сплачувати податки та реєструвати ПН з 27 травня?
  • Що з використанням ЕЦП під час війни?
  • Які правила діють в сфері праці та оплати за роботу?
  • Як нараховувати лікарняні?
  • Що з перевірками контролюючих органів?

Про це читайте у статті від редакції.

 

Увага! До 31 серпня продовжено дію карантину через коронавірус
27 травня Уряд прийняв рішення про продовження на території України карантину та режиму надзвичайної ситуації з метою запобігання поширенню СOVID-19 до 31 серпня 2022 року.

Крім того, як розповів Д. Шмигаль, скасовано на період дії воєнного стану та протягом 30 днів після його скасування чи припинення обмеження щодо строків тимчасового перебування в Україні для іноземців та осіб без громадянства, які прибули для роботи кореспондентом або представником іноземних засобів масової інформації, та в установленому порядку пройшли акредитацію під час дії правового режиму воєнного стану.

 

Ще три важливі урядові рішення
По-перше,  відтерміновано обов'язковий перехід на токени до кінця війни. 24 травня на черговому засіданні КМУ прийнято рішення продовжити на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців з дня його припинення чи скасування можливості застосування ЕЦП, не кваліфікованих ЕП.

По-друге, Уряд погодив проєкт закону щодо питань добровільного використання печатки. Наразі існує низка законів, в яких використання цього реквізиту в документах обов’язкове. Повне скасування обов’язку ставити печатки дозволить спростити ведення бізнесу, усунувши зайві бюрократичні процедури.

По-третє, дозволено виїжджати за кордон деяким військовозобов’язаним. Серед них: водії, які перевозять автомобілем медичні вантажі, гуманітару допомогу; працівники підприємств залізничного транспорту; спортсмени і тренери, які включені до національних збірних команд України. Крім того, Держприкордонслужба розповіла про правила виїзду за кордон чоловіків, які постійно проживають за межами України, заброньованих осіб та деяких інших категорій.

 

Мікробізнес та ФОПи можуть отримати 4500 євро безповоротної допомоги: хто саме?
Грантова програма спрямована на підтримку діючих мікропідприємств (до 10 робочих місць) в таких областях України: Львівська, Закарпатська, Київська (крім м. Київ), Чернігівська та Сумська.

Максимальна сума гранту становить 4 500 євро у гривневому еквіваленті за курсом ООН, який змінюється один раз на місяць.

Заявки приймаються до 18:00 6 червня 2022 року (включно). Термін розгляду — до 20 червня 2022 року. Більше подробиць – за посиланням.

 

Мінреінтеграції знову оновило перелік територій для виплат переселенцям
Наказом від 20.05.2022 р. №98 Мінреінтеграції оновило перелік, на основі якого внутрішньо переміщеним особам (ВПО) здійснюватимуть виплати. Нагадуємо, перелік не є фіксованим документом – він регулярно актуалізується.

Станом на 18.05.2022 року в оновлений перелік територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), додалася одна громада в Миколаївській області.

Загалом до переліку ввійшли 7 областей. Це територіальні громади Дніпропетровської (6 громади), Донецької (66 громад), Запорізької (61 громада), Луганської (37 громад), Миколаївської (22 громади), Харківської (51 громада) та Херсонської (49 громад) областей.

Зверніть увагу! Мінцифри підготувало нові відповіді щодо статусу переселенця.

 

З 1 липня і на час воєнного стану – прогресивна шкала для ПДФО та ЄСВ: новий законопроєкт
25 травня Д. Разумков та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №7406 з метою підтримки роботодавців та працівників в умовах воєнного стану.

Ним пропонується запровадити прогресивну шкалу для ПДФО та ЄСВ:

  • якщо доходи платника від одного роботодавця не перевищують 5 мінімальних заробітних плат (далі – МЗП) за календарний місяць – ставка  ПДФО 9% бази оподаткування, а ЄСВ 11% бази нарахування (але не нижче розміру мінімального страхового внеску),
  • якщо доходи платника від одного роботодавця перевищують 5 МЗП за календарний місяць, але не перевищують 10 МЗП – ставка ПДФО 18% бази оподаткування, а ЄСВ 22%. Застосовуються до суми перевищення над базою оподаткування (нарахування),
  • якщо доходи платника від одного роботодавця перевищують 10 МЗП за календарний місяць – ставка ПДФО 25% бази оподаткування, а ЄСВ 29%. Застосовуються до суми перевищення над базою оподаткування (нарахування).

У разі прийняття закону ці норми будуть введені в дію з 1 липня 2022 року та застосовуватимуться на період воєнного стану.

 

Тим часом у Мінфіні: «Україні треба повернутися до довоєнної податкової системи»
Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Україні варто повернутися на довоєнну систему оподаткування. На його думку, бізнесу вже допомогли побороти важкі часи під час війни.

Згодом у Раді прокоментували цю заяву Мінфіну. Я. Железняк розповів, які з податків зменшили під час війни та що може бути повернуто до довоєнного рівня. З його слів, поки виглядає, що йдеться лише про повернення оподаткування ПДВ імпортних товарів.

 

Що нового розповіли податківці?

  1. Чи визнають витрати у разі списання знищеного, зіпсованого майна під час війни: чи визнають витрати? Нещодавно з’явився свіжий лист від податківців щодо наслідків списання активів, які були знищені або пошкоджені, зіпсовані через війну. У коментарі до нього ми розповіли  про поради податківців та навели  позицію редакції щодо такого списання.
  2. Хто з фізосіб-«єдинників» при торгівлі в селах має вести товарний облік? За розʼясненням ДПС, фізособи-«єдинники» ІІ – IV груп, які на території села, селища здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, ліків та медвиробів, ювелірних виробів зобов’язані вести облік товарних запасів.
  3. Адмінштрафи за відсутність дозвільної документації будуть накладатися одразу при перевірках. За розробленим законопроєктом ДПС планується впровадити можливість накладання адмінштрафів при перевірках за здійснення діяльності без наявності відповідних документів без обов’язковості розгляду цього питання в судовому порядку.

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо у червні 2022 року?
У червні українці мали б мати: подовжені вихідні з 11 по 13 червня (Трійця) та вихідний 28 червня (День Конституції).

Але через війну працівники працюватимуть в ці дні з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день. Більше подробиць – у новині.

 

До уваги роботодавців! Нові роз’яснення щодо роботи в час війни

  1. Роботодавець планує поновити дію трудового договору після призупинення, але працівник не згоден: які наслідки? Держпраці вважає, що якщо працівник не має можливості через військову агресію виконувати свою роботу, то повинен написати заяву про призупинення дії трудового договору вже за своєю ініціативою.
  2. Чи індексувати оплату праці під час простою? За роз’ясненням Держпраці, оплата часу простою не належить до постійних виплат, які підлягають індексації, тому виплати за час простою не індексуються. Тож у разі введення простою під час війни нараховувати індексацію не потрібно.
  3. Як відновити книгу обліку трудових книжок? У разі втрати книги обліку трудової книги потрібно скласти відповідний акт. В акті відобразити, з яких причин загубилася або знищена така книга. Після оформлення акта слід видати наказ про заведення нової книги.

 

Порядок надання допомоги по частковому безробіттю планують оновити
СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт Постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання допомоги по частковому безробіттю».

Цей Порядок визначає умови, механізм виплати застрахованим особам допомоги по частковому безробіттю, строки, розмір та критерії її надання, а також механізм повернення коштів, спрямованих на фінансування такої допомоги.

Зверніть увагу! У Мінцифри також розповіли, хто та як може отримати статус безробітного під час війни в «Дії».

 

Інші новини

  1. ПриватБанк попереджає про чергову шахрайську схему щодо виплати держдопомоги. 23 травня шахраї почали розповсюдження через соцмережі фейкового повідомлення про термінову «перевірку карток» під приводом виплати допомоги від держави.
  2. Відтепер можна використовувати ЕЦП та е-печатки при розрахунках через платіжні системи. НБУ врегулював умови застосування електронного підпису та електронної печатки у роботі платіжних систем.
  3. Раді рекомендують підтримати відміну штрафів за порушення строків оприлюднення фінзвітності. Комітет ВРУ з податкової політики рекомендує прийняти законопроєкт №7378 щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану.
  4. В Україні збираються повернути держрегулювання цін на бензин та дизпаливо. Його запровадять знову, коли дефіцит палива на українському ринку зникне.
  5. Перерахунок пенсій у 2022 році – хто та коли отримає додаткові виплати? Пенсійний фонд проведе плановий перерахунок у 2022 році. Додаткові виплати зможуть отримати люди, які вийшли на пенсію протягом останніх двох років та продовжують працювати. Крім того, ПФУ нагадав, що з 30 квітня діють оновлені правила доплати до мінімального ЄСВ та навів приклад розрахунку такої доплати.

У червні зміниться концепція передплати на Бухгалтерську Відеоплатформу №1. Ціни зростуть!

Незабаром передплатити платформу можна буде, обравши один з трьох різних пакетів, що включатимуть різні комбінації з курсів і вебінарів, сервісу «Особистий Консультант», документів, роздаткових матеріалів тощо.

Пакет, що включатиме все описане вище, тобто повний доступ до всього, коштуватиме 165 грн/міс. Дорого?

Але для вас є гарні новини! Зараз є шанс встигнути до розділення передплати на пакети і оформити або продовжити свій повний доступ за старими умовами від 99 грн/міс.!

Покваптеся, поки є така можливість!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»