• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 березня – 2 квітня

Нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ; проєкт змін до порядку блокування ПН/РК та визнання платників ПДВ ризиковими; оновлення плану-графіка перевірок ДПС та Інструкції про нарахування і сплату ЄСВ. І ще мінімум 16 змін та подій квітня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 березня – 2 квітня

Що нас чекає у квітні?
Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У квітні це:

  • початок застосування нових форм ПН і РК;
  • зміни до ПКУ щодо платіжних послуг;
  • нові правила документального підтвердження витрат щодо відрядження;
  • облік платників податків по-новому;
  • перерахунок пенсій для пенсіонерів, які працюють, тощо.

Загалом про 16 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за березень, радимо ознайомитися з добіркою 12 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ
Наказом Мінфіну від 22.03.2023 р. №148 затверджено Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення.

Зроблено це з метою спрощення алгоритму заповнення реквізиту «Призначення платежу» платниками та органами виконавчої влади шляхом скорочення кількості його обов’язкових полів. Так, кількість обов’язкових полів, які заповнюються платниками у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції, зменшено:

  • до 2 полів – для платників на бюджетні/небюджетні/депозитний рахунки («Код виду сплати», «Додаткова інформація запису»);
  • до 1 поля – для платників на єдиний рахунок («Додаткова інформація запису»).

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, але не раніше 1 квітня 2023 року, крім пункту 3 цього наказу (скасування попереднього Порядку №666), який набере чинності з 1 липня 2023 року. Станом на 31.03.2023 р. не опублікований.

 

Оновлено Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ
Мінфін наказом від 08.02.2023 р. №71 (зареєстрований у Мін'юсті 23.03.2023 р. за №497/39553) затвердив зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Зокрема, передбачена можливість подання додатків 1 та 3 до Інструкції як у паперовому, так і в електронному вигляді. Більше про зміни – у новині.

 

Зміни до порядку блокування ПН/РК та визнання платників ПДВ ризиковими: проєкт постанови КМУ
29 березня ДПСУ оприлюднила проєкт Постанови КМУ «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165».

Ним, зокрема, пропонується внести зміни до окремих положень автоматизованого моніторингу відповідності ПН та РК критеріям оцінки ступеня ризиків, зокрема щодо питань ризиковості платника ПДВ, особливостей застосування таблиці даних платника ПДВ, у тому числі під час визначення відповідності операцій, відображених у них, критеріям ризиковості здійснення операцій.

 

ДПС оновила план-графік планових перевірок на 2023 рік
Попри війну та поки що діючий мораторій на планові перевірки податківці оприлюднили оновлений план-графік перевірок на 2023 рік. Традиційно він складається з чотирьох розділів:

  • Розділ I «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та Розділ II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів». За ними тепер податківці планують провести 2079 податкових перевірок (раніше було 2225);
  • Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб». Він налічує 1463 особи, до яких планує цього року завітати з візитом ДПС (у первинному - 1461 осіб);
  • Розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». З таких питань податківці планують провести 316 перевірок (раніше – 325).

Загалом за оновленим планом-графіком у 2023 році податківці планують провести 3858 планових перевірок.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. З 31 березня діє нова форма декларації з податку на прибуток. Аналіз змін читайте у статті від редакції. Оскільки Наказ №101 опублікували у березні, то вже за І квартал 2023 року, скоріше за все, звітуватимемо за новою формою. Втім, податківці можуть вирішити і відкласти таке застосування до декларації за півріччя. Про їх рішення повідомимо додатково.
  2. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 28.03.2023 р.). У версії 1.31.6.0 додано нові форми ПН та РК, декларації збору за місця для паркування ТЗ, декларації з туристичного збору та 16 оновлених форм статзвітів.
  3. Нові довідники податкових пільг. ДПСУ оприлюднила нові довідники податкових пільг №114/1 та №114/2 (станом на 01.04.2023 р.). У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухомість, місцевих податків та зборів. Переглянути їх можна тут.
  4. Які документи хоче бачити ДПС для розблокування ПН/РК? ДПС наголосила, що перелік документів, які найчастіше беруться до уваги під час розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення може включати тільки ті, які вказані у Постанові №1165.
  5. Делегування права підпису: як повідомити ДПС? Платник, у разі необхідності, має можливість надати право підпису е-документів іншим особам. Для цього потрібно повідомити про таких осіб ДПС, на обліку в якому він перебуває, шляхом надсилання повідомлення про надання інформації щодо ЕЦП.

 

В Україні планують повернути довоєнні податки та перевірки бізнесу
Як розповів голова фінансового Комітету ВРУ Д. Гетманцев, податкову систему України з 1 липня повернуть до того стану, як вона функціонувала до початку війни. Зокрема, пропонується:

  • скасувати 2% податку з обороту, який запровадили навесні минулого року та який є альтернативою загальній системі оподаткування;
  • відновлення документальних перевірок на тих територіях, де не йдуть бойові дії;
  • відновлення покарань за невиконання податкових обов'язків на тих територіях, де не йдуть військові дії.

 

Хто з українських біженців під час війни не повинен звітувати за 2022 рік?
Д. Гетманцев навів своє роз’яснення щодо необхідності подавати декларації українським біженцям за 2022 рік. За ним, подавати декларації повинні тільки податкові резиденти України.

Водночас, як повідомили у ДПС, Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики спільно з ДПС та Мінфіном вже опрацювали зміни до ПКУ, згідно з якими такі доходи не підлягатимуть декларуванню. У разі прийняття подавати декларацію про доходи у разі отримання тільки соціальних виплат буде не потрібно. Втім, якщо були отримані ще будь-які кошти, крім соціальних виплат, подавати її необхідно.

 

Як отримати довідки ОК-5 та ОК-7: покрокова інструкція
ПФУ розробив та розмістив на власному сайті покрокову інструкцію отримання довідок ОК-5 чи ОК-7 через свій вебпортал послуг. Але отримати довідки ОК-5 та ОК-7 можна також безпосередньо у будь-якому сервісному центрі ПФУ.

 

Три свіжі роз’яснення щодо лікарняних

  1. В який строк слід подавати заяви-розрахунки до ПФУ для фінансування лікарняних та декретних? Страхові виплати здійснюються, якщо звернення за їх призначенням надійшло не пізніше шести календарних місяців з дня відновлення працездатності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, з дня смерті застрахованої особи або члена її сім’ї.
  2. Які невідпрацьовані дні виключаються з розрахунку лікарняних? Держпраці роз’яснила, що з розрахункового періоду для нарахування лікарняних виключаються календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин. До них належать: тимчасова непрацездатність, декретна відпустка, відпустка для догляду за дитиною, відпустка без збереження зарплати.
  3. Як розрахувати лікарняні, якщо працівник перебував частину місяця в неоплачуваній відпустці? Фахівці ПФУ наголосили, що місяць не виключається із розрахункового періоду для нарахування лікарняних, якщо в цьому місяці застрахована особа перебувала у відпустці без збереження заробітної плати лише частину місяця.

 

Що ще слід знати роботодавцям?

  1. Як надсилати списки для бронювання працівників? Мінекономіки у листі від 22.03.2023 р. № 2704-20/12365-03 пояснило, що неподання списку в електронній формі (у форматах Excel та PDF) суттєво подовжує строк його опрацювання та перевірки, що безпосередньо впливає на оперативність прийняття рішення про бронювання військовозобов'язаних.
  2. Оплата добових – що змінилося? З 1 квітня діють змінені правила щодо підтвердження перебування у відрядженні. Чи правда, що, якщо не буде рахунку з готелю, то немає права на виплату добових? Який вихід? Чи можна застосувати роз’їзний характер роботи у такому випадку? Читайте тут.
  3. Чи можна відмовити батькові у відпустці при народженні дитини під час війни? Якщо працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, роботодавець має право відмовити йому у наданні відпустки при народженні дитини у період дії воєнного стану.

 

Інші новини

  1. З 1 травня для реєстрації в ЄДР потрібно буде подавати нові форми заяв. З метою удосконалення процедури держреєстрації юросіб та ФОПів Мін’юст затвердив нові форми заяв для реєстрації в ЄДР. Вони почнуть діяти з 1 травня.
  2. Як визначатимуть важливі підприємства для бронювання військових? Мінфін затвердив критерії, за якими міністерство визначатиме підприємства, установи й організації, які мають важливе значення для національної економіки. Переглянути їх можна тут.
  3. Демобілізація через 18 місяців з моменту мобілізації. У Раді зареєстровано законопроєкт №9142. За ним громадяни, які проходять військову службу і були мобілізовані з моменту запровадження воєнного стану, матимуть право служити не більше ніж 18 місяців з моменту призову, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.
  4. Уряд зобов'язав СГ встановити системи моніторингу викидів. Затверджено порядок запровадження автоматизованих систем контролю викидів забруднюючих речовин. Проте бізнес матиме час підготуватися до нововведень. За порядком, встановити АСК слід упродовж 5 років після припинення чи скасування дії воєнного стану.
  5. Кабмін  змінив правила оскарження держреєстрації нерухомості. Ухваленим урядовим законопроектом планується передбачити у нормах ЦКУ загальні засади держреєстрації речових прав на нерухомість. А також уточнити основні засади виникнення права власності на новостворене майно та об’єкти незавершеного будівництва.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»