• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 червня – 2 липня

Скасування спецгрупи ЄП, мораторію на окремі перевірки ДПС та воєнних податкових пільг; з 1 липня завершено карантин через COVID-19; розширено список тих, хто підлягає мобілізації, а також затверджено нову форму авансового звіту. А ще – 10 змін та подій липня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 червня – 2 липня

Що нас чекає у липні?
Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У липні це:

  • завершення карантину через COVID-19 з 1 липня;
  • заповнення платіжок на сплату податків та ЄСВ по-новому;
  • звітування з прибутку за новою формою декларації;
  • нові вимоги до перевірки фінансових рахунків;
  • повернення стандартних ставок ПДВ та акцизу на пальне і нафтопродукти тощо.

Загалом про 10 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за червень, радимо ознайомитися з добіркою 12 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

З 1 серпня скасують спецгрупу ЄП, мораторій на окремі перевірки ДПС та воєнні податкові пільги
30 червня ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №8401. Серед головних змін, передбачених ним:

  • скасування спецгрупи ЄП,
  • початок перевірок ДПС (але не для всіх),
  • скасування пільг з ЄП та ЄСВ для ФОПів,
  • застосування всіх видів штрафів.

Набрання чинності очікується 1 серпня 2023 року. Та наразі його підписання заблоковано як такого закону, що «зажене бізнес під підлогу перевірками, штрафами і високими податками».

 

Ще три новоприйняті закони

  1. Розширено список тих, хто підлягає мобілізації. 29 червня ВРУ посилила правила, згідно з якими військовозобов'язаним надається відстрочка від мобілізації. Норму було проголосовано у законопроєкті №9342 про доплати та відпустки для військових. 30 червня вже підписано Закон.
  2. Обов’язок реєстрування в Єдиній судовій системі для юросіб. 29 червня ВРУ прийняла у ІІ читанні та в цілому законопроєкт №7574-д щодо обов’язкової реєстрації та використання е-кабінетів в Єдиній судовій системі представниками правничих професій та юрособами.
  3. Запровадження е-акцизної марки з 2026 року. 29 червня ВРУ прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт №8287, яким передбачається запровадження з 1 січня 2026 року електронної марки акцизного податку.

 

Затверджено нову форму авансового звіту та порядок його заповнення
Хоча змінені правила щодо підтвердження перебування у відрядженні почали діяти ще з 1 квітня, форму авансового звіту Мінфін оновив тільки тепер. А саме - наказом від 09.05.2023 р. №239 затверджено:

  • форму Звіту про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт - замість форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт;
  • Порядок складання Звіту про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт - замість Порядку складання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт.

Тобто чинна форма Звіту удосконалюється у частині розширення можливостей використання різних видів підпису (підписання власноруч або з використанням електронного цифрового підпису відповідно до вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги»).

Станом на 02.07.2023 р. наказ ще не набрав чинності.

 

Три важливі новини щодо перевірок бізнесу
По-перше, ДПС оновила план-графік планових перевірок на 2023 рік. Попри війну та поки що діючий мораторій на планові перевірки податківці оприлюднили оновлений план-графік перевірок на 2023 рік. За ним цього року планують провести 3683 перевірок.

По-друге, податківці затвердили загальну методику проведення своїх перевірок. У ній визначено процедуру доперевірочного контролю платника шляхом отримання даних з будь-яких офіційних джерел та за запитами. Головне: результати такого контролю мають бути доступні платникам податків! Докладніше читайте в аналітиці від редакції.

По-третє, Уряд ухвалив зміни до перевірок «єдинників» контролюючими органами. Йдеться про удосконалення норм Закону №4448 щодо особливостей здійснення держнагляду у сфері господарської діяльності «єдинників».

 

Що цікавого розповіли податківці?

  1. Розрахунки готівкою та карткою за один товар: чи можливо? Якщо вартість реалізованих товарів фізособі перевищує 50000 грн, то такий розрахунок можливо провести в одному розрахунковому документі комбіновано готівкою та платіжною карткою одночасно за умови, що сума готівки не перевищуватиме 50000 грн.
  2. Як має накладатися штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН? На прикладі судової практики податківці розповіли, що для кваліфікації бездіяльності платника ПДВ як підстави для застосування штрафів за нереєстрацію ПН не потрібне настання ні будь-яких негативних наслідків, ні факту узгодження попередньо винесеного ППР про їхнє застосування.
  3. Чи потрібно засвідчувати печаткою банку роздруковану платіжку в е-формі? Якщо сплату здійснено через банківські сервіси Приват24, Ощад 24/7 та інші, то роздрукована платіжка, яка містить обов’язкові реквізити е-розрахункового документа, є підтвердним документом понесених витрат.
  4. В який термін слід повернути підзвітні кошти у разі скасування відрядження? Якщо працівник отримав аванс на відрядження і не виїхав, то він повинен протягом трьох банківських днів з дня прийняття рішення про скасування поїздки повернути кошти на відповідний рахунок підприємства або до каси.
  5. Як використовувати сервіс ДПС «Єдиний реєстр податкових накладних»? Реєстр отриманих ПН/РК відображається тільки після натискання кнопки «Пошук» згідно з критеріями, визначеними користувачем у пошуковому фільтрі. За замовчуванням встановлено фільтр за датою реєстрації ПН/РК.

 

Святкування трьох державних свят перенесуть на інші дати: законопроєкт від Президента
На сайті ВРУ зареєстровано президентський законопроєкт №9431. Ним запропоновано перенести три свята на інші дати. А саме:

  • 15 липня буде Днем Української Державності,
  • 1 жовтня будемо святкувати День захисників і захисниць України,
  • а 25 грудня – Різдво Христове.

 

До уваги роботодавців!

  1. Надання відпусток за попередні роки під час війни. Чи має бути графік відпусток у період дії воєнного стану? Чи існує термін давності у відпусток? Як рахувати відпусткові чи компенсацію за відпустки, які накопичилися у попередніх роках? Читайте у коментарі редакції до листа Мінекономіки від 24.05.2023 р. №4707-05/23798-09.
  2. Як отримати допомогу на поховання працівника у 2023 році? Аби отримати допомогу на поховання, страхувальнику необхідно створити заяву-розрахунок у своєму особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ. Докладніше читайте у роз’ясненні ПФУ.
  3. Коли ПФУ фінансуватиме лікарняні зовнішнього сумісника? Поки що фінансування лікарняних призначається та надається працівникам страхувальниками за основним місцем роботи, і лише у разі нереалізації права на таку допомогу вона надається за місцем роботи за сумісництвом.

 

З 23 червня діє оновлений порядок подання е-звітності до органів держстатистики
Нагадаємо, що Порядок подання е-звітності до органів держстатистики привели у відповідність до Закону «Про офіційну статистику». Згідно зі змінами статистична і фінзвітність подається до адресата звітності виключно в електронній формі. Ці зміни діють з 23 червня 2023 року.

 

Інші новини

  1. З 24 червня діє оновлений порядок використання е-грошей. НБУ вніс зміни до Положення про випуск е-грошей та здійснення платіжних операцій з ними. Передбачено, що е-гаманець відкривається для виконання господарської та підприємницької діяльності.
  2. Підкориговано порядок повернення помилково сплачених податків та зборів. Мінфін затвердив зміни до Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів. Вони пов’язані з приведенням його норм у відповідність до нових правил надання фінпослуг.
  3. Зеленський зробив заяву щодо зниження податків в Україні. Президент зазначив, що Україні потрібні новий раціональний податковий договір між державою та суспільством і реальна легалізація майна. Але наразі Україна не може знизити податки через залежність від співпраці з фіндонорами.
  4. В Україні зростає кількість ризикових платників ПДВ. Южаніна отримала від ДПС відповідь на своє звернення щодо зупинення реєстрації ПН/РК за 2020 – 2023 роки, що дало можливість зробити аналіз цієї інформації та зіставити дані за періодами.
  5. З 30 червня діють підвищені тарифи на електроенергію для бізнесу. Нацрегулятор з 30 червня на ринку на добу наперед (РДН) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) встановив три рівні прайскепів для часових слотів протягом доби.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»