• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 28 серпня – 3 вересня

Бізнес просить оновлення Закону про РРО; зміни до порядку обчислення середньої зарплати та порядку обліку платників податків і зборів. Початок звітування з ПДВ за новою формою, припинення виплат деяким ВПО та ще з десяток змін та подій вересня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 28 серпня – 3 вересня

Що нас чекає у вересні?
Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У вересні це:

  • початок навчання (та його особливості під час війни);
  • звітування з ПДВ за новою формою;
  • припинення виплат на проживання для деяких ВПО;
  • перехід на новий церковний календар;
  • припинення продажу акцизних марок старого зразка тощо.

Загалом про 12 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за серпень, радимо ознайомитися з добіркою 10 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Бізнес просить Зеленського ініціювати оновлення Закону про РРО
На сайті Президента з’явився текст петиції від 15.08.2023 р. №22/202308-еп про зміну Закону про РРО. Наразі вона вже набрала майже 11 тис. голосів. Але для відповіді Президента потрібно ще 14 тис.

Мета цієї петиції - у жодному разі не скасування обов'язкового РРО для бізнесу. Справжня мета - внести зміни до Закону про РРО, щоб він відповідав сучасним реаліям бізнесу, а саме: розвинені клієнт-банки, сервіси дистанційних оплат, онлайн-торгівлі з дропшипінгом, служб доставок з їх післяплатою.

 

Коли при безготівкових розрахунках ФОПам не потрібні РРО?
Тим часом податківці нагадують, що платник єдиного податку 2 групи (фізична особа - підприємець) з 01.01.2022, незалежно від обсягу доходу, у разі здійснення розрахункових операцій у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів зобов’язаний проводити такі операції на повну суму продажу товарів через РРО та/або ПРРО.

Тобто підприємці мають право не застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахунків покупцями товарів на поточний рахунок таких підприємців у форматі IBAN незалежно від обраного споживачами способу оплати.

 

Ще п’ять цікавих роз’яснень ДПС

  1. Як заповнювати нову графу 26 додатка 1 з ЄСВ до єдиної звітності? У новій графі 26 зазначається ознака наявності трудового договору з нефіксованим робочим часом (1 – так, 0 – ні). Ознака «1» проставляється у разі виконання працівником роботи за таким договором, ознака «0» – у разі незастосування.
  2. Скільки часу зберігати первинку ФОПу після ліквідації? При ліквідації ФОПа або самозайнятої особи первинка повинна зберігатися до закінчення перевірки та строку оскарження прийнятих за її результатами рішень та/або вирішення справи судом, але не менш як 1825 днів з дня подання звітності.
  3. Скільки доходу може отримати «єдинник» ІІІ групи у 2023 році після скасування спецгрупи? Якщо з 1 січня по 31 липня 2023 року суб'єкт господарювання застосовував спецгрупу ЄП та з 01 серпня повернувся на ІІІ групу ЄП зі ставкою 3 або 5 відсотків, граничний обсяг доходу для нього на 5 місяців до кінця 2023 року становитиме 3257875 грн.
  4. Як в декларації з прибутку зазначити дані про незастосування податкових різниць? В основній частині декларації у полі «Наявність рішення» проставляється позначка, а у полі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» – номер та дата наказу підприємства щодо прийняття такого рішення.
  5. Чи може фізособа скористатися своїм ЕЦП для звітування щодо підприємницької діяльності? Фізособа, яка отримала КЕП, може скористатися ним для подання звітності в е-вигляді як самозайнята особа (ФОП, фізособа, яка здійснює незалежну професійну діяльність).

 

З 31 серпня - нові довідники податкових пільг
ДПСУ на офіційному вебпорталі опублікувала нові (станом на 31.08.2023 р.):

  • Довідник податкових пільг №119/1, що є втратами доходів бюджету,
  • Довідник інших податкових пільг №119/2.

Стандартно у довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, а також початок та кінець дії пільг.

Ознайомитись з довідниками можна на нашому порталі у розділі «Довідники».

 

Мінфін вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів
Мінфін наказом від 17.07.2023 р. №396 (зареєстрований у Мін'юсті 29.08.2023 р. за №1506/40562) затвердив зміни до Порядку обліку платників податків і зборів. Зокрема, переглянуто окремі положення Порядку з метою визначення особливостей обліку платників з ТОТ. Також надано можливість подання заяви за ф. №8-ОПП поштою або в електронній формі.

 

Ще три нові законодавчі ініціативи

  1. Взаємодія з ДПС у режимі відеоконференції. Д. Гетманцев зареєстрував у ВРУ законопроєкт №9662, яким пропонується передбачити можливість для платника податків взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції (зокрема, під час розгляду матеріалів скарг та перевірок).
  2. Підвищення мінімальних цін на алкогольні напої. Проєктом постанови КМУ пропонується підвищити розмір мінімальних цін на алкогольні напої залежно від коду виробів згідно з УКТЗЕД. Зокрема, оптово-відпускні ціни на горілку, лікеро-горілчані вироби, інші міцні алкогольні напої на 34-42%, а роздрібні на 13-25%.
  3. Оновлення ЦКУ через ліквідацію ФСС. Урядовим законопроєктом №9660 пропонується внести зміни до ЦКУ. За ним у процесі виконання рішень про припинення або ліквідацію юрособи комісії з припинення мають взаємодіяти з органами ПФУ та Фондом безробіття.

 

Якою буде мінзарплата у 2024 році: пропозиції від органів влади
Центральні органи влади та профспілки вже визначилися з пропозиціями щодо рівня мінзарплати на 2024 рік.

Пропонується такий розмір мінімальної заробітної плати: з 1 січня 2024 року - 7100 грн, з 1 липня 2024 року – 8000 грн. Прогнозний посадовий оклад працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки: з 1 січня 2024 року – 3195 грн, з 1 липня 2024 року – 3600 грн.

 

Уряд вніс зміни до порядку обчислення середньої заробітної плати
1 вересня на черговому засіданні Кабмін вніс зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 №100.

Поки що текст документа не оприлюднено. Але, як розповів Т. Мельничук, змінами передбачено, що обчислення середньої заробітної плати для надання матеріальної (грошової) допомоги проводиться з урахуванням виплат за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю надання матеріальної (грошової) допомоги, а обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться з урахуванням виплат за робочий рік, у якому виникло право на таку відпустку.

 

До уваги роботодавців!

  1. З 29 серпня можна отримувати компенсацію витрат за облаштування робочих місць осіб з інвалідністю. КМУ затверджено Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю. Передбачається надання компенсації роботодавцям за облаштування робочих місць у розмірі: для осіб з інвалідністю І групи - до 100,5 тис. грн (15 мінзарплат); для осіб з інвалідністю ІІ групи - до 67 тис. грн (10 мінзарплат).
  2. Нюанси прийняття на роботу військовозобов’язаних. За роз’ясненням від ТЦК та СП, прийняття на роботу призовників, військовозобов’язаних і резервістів здійснюється тільки у разі їх перебування на військовому обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.
  3. Відповідальність за невиплату лікарняних при звільненні. Якщо фінансування від ПФУ (або до 2023 року від ФСС) на лікарняні було отримане до звільнення працівника і роботодавець став розпорядником таких коштів, то вони належать до виплат, які мають бути сплачені працівникові у день звільнення. Коментар до Постанови ВП ВС від 26.07.2023 №552/16890/20 читайте тут.
  4. Як роботодавцям отримати компенсацію ЄСВ за нових працівників? У центрі зайнятості роз’яснили, що право на компенсацію мають роботодавці, які працевлаштовують на нові робочі місця строком не менше ніж на два роки за направленням центру зайнятості зареєстрованих безробітних.
  5. Працівник, крім основної роботи, працює за суміщенням: що з медоглядами? Держпраці відповіла: якщо як за основною посадою, так і за суміщенням було підтверджено шкідливі та (або) важкі умови праці та (або) роботи, для виконання яких є обов’язковим періодичний медогляд, то його потрібно проходити за двома місцями роботи.

 

Інші новини

  1. НБУ послабив «воєнні» валютні обмеження для безготівкової купівлі валюти (поки що для фізосіб). Із 29 серпня банки можуть продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав чи зобов’язань для проведення такої операції у межах щомісячного ліміту в розмірі 50 тис. грн в еквіваленті в одному банку.
  2. В Україні запроваджують е-бланки обов’язкового технічного контролю. За допомогою відеозйомки здійснюватиметься фіксація усього процесу перевірки конструкції та техконтролю авто, що унеможливить фіктивне проходження техконтролю та підробку протоколу.
  3. Відтепер заяви на страхові виплати до ПФУ можна подати онлайн. З’явився новий сервіс ПФУ стосовно подання заяв щодо призначення/перерахунку/продовження страхових виплат у зв’язку з нещасним випадком на виробництві чи професійним захворюванням.
  4. Яким має бути максимальний валютний курс долару в обмінниках та банках? Нова Стратегія розвитку фінансового сектору України передбачає, що курс долара на готівковому ринку не повинен відхилятися від офіційного більш ніж на 5%.
  5. З 29 серпня діє оновлений порядок звітування щодо відрядження бюджетників. Зокрема, передбачено можливість подання підтвердних документів щодо відрядження у паперовій та електронній формах. Також встановлені строки для звітування залежно від форми оплати за витрати на відрядження. Ці зміни почали діяти з 29 серпня.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»