• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5 - 11 лютого

Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжено ще на 90 днів; нові правила мобілізації прийнято у першому читанні; окремі субрахунки для обліку виручки за допомогою РРО; а ще - за які авто слід сплачувати податок у 2024 році та індекс інфляції за січень

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5 - 11 лютого

Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжено ще на 90 днів

Минулого вівторка, 6 лютого, ВРУ підтримала в цілому президентські законопроєкти:

  • №10456 «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні»;
  • №10457 «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації».

Ними передбачено продовження воєнного стану та загальної мобілізації з 05 годин 30 хвилин 14 лютого 2024 року строком на 90 днів.

 

Нові правила мобілізації прийнято у першому читанні

7 лютого ВРУ схвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №10449 щодо посилення мобілізації. Нагадаємо, що розроблено його з метою законодавчого удосконалення процедур проведення заходів мобілізації, удосконалення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, соціального захисту військовослужбовців, а також окремих питань проходження військової служби для покращення якості підбору особового складу під час доукомплектування бойових підрозділів для відсічі збройної агресії проти України.

Як розповів Я. Железняк, законопроєкт прийнято без пропозицій Комітету. Далі - внесення правок до 21 лютого і друге читання. За його словами, найбільш ймовірно законопроєкт в цілому буде прийнято в останній тиждень лютого, підписаний на початку березня і вступить в силу через місяць, тобто у квітні.

Крім того, минулого тижня Уряд розширив повноваження ТЦК на час мобілізації та воєнного стану, а Президент анонсував новий механізм бронювання від мобілізації.

 

Не пропустіть граничні строки звітування та сплати податків

Наступного понеділка, 19 лютого, завершується граничний строк сплати податків за ІV квартал 2023 року. Екологічний податок, рентна плата, єдиний податок для III групи, туристичний збір... Загалом з десяток податків та зборів, які слід сплатити за IV квартал 2023 року. Яких саме – дивіться тут.

А наступний день - вівторок, 20 лютого, є останнім днем для звітування з майнових податків на 2024 рік. А саме: завершується строк подання юрособами оновлених форм декларацій з податку на нерухомість, плати за землю та транспортного податку на 2024 рік. Докладніше читайте тут.

 

За які авто слід сплачувати податок у 2024 році?

Станом на 5 лютого на сайті Мінекономіки вже з’явилася інформація про затвердження переліку легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2024 році. Перелік налічує 184 моделі авто.

 

Який коефіцієнт індексації землі потрібно застосовувати для обчислення МПЗ за 2023 рік?

ДПС роз’яснила, що при обчисленні загального МПЗ за 2023 рік використовується коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2022 рік, який становить 1,0. Коефіцієнт 1,051 застосовуватиметься при здійсненні розрахунку загального МПЗ за звітний 2024 рік.

 

Ще п’ять цікавих податкових роз’яснень

  1. Чи можливе невизнання ДПС звітності після отримання другої квитанції? Податковий орган має право після отримання платником податків другої квитанції про приймання декларації надіслати такому платнику письмове повідомлення про відмову у прийманні декларації із зазначенням причин такої відмови.
  2. В які строки слід прозвітувати та сплатити податок на прибуток за 2023 рік? Декларацію з податку на прибуток за 2023 рік потрібно подати не пізніше 29.02.2024. А граничний строк сплати податку на прибуток за 2023 рік – 11.03.2024.
  3. Чи нараховуються ПЗ з ПДВ у разі списання нематеріального активу? При здійсненні операцій зі списання нематеріального активу нараховуються компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ (у разі неможливості отримання надалі економічних вигід).
  4. Як фізособи-«єдинники» І та ІІ груп повинні зазначити авансові внески у декларації? «Єдинники» І і ІІ груп, які сплачували ЄП, та ті, які мали сплачувати авансові внески з ЄП, але не сплачували їх, повинні відобразити їхні суми у графах «І квартал», «ІІ квартал», «ІІІ квартал» і «IV квартал» розділів ІІ або ІІІ декларації за 2023 рік.
  5. В які строки податківці можуть проводити свої планові перевірки? Для планових перевірок ДПС визначено такі строки проведення: для великих платників податків – 30 р.д.; для суб'єктів малого підприємництва – 10 р.д., а для інших платників – 20 р.д.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. З 6 лютого діють оновлений Звіт про контрольовані операції та додаток ТЦ декларації з прибутку. Нагадаємо, що нещодавно Мінфін виклав у новій редакції форми Звіту про контрольовані операції та додатка ТЦ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств. Оновлені форми почали діяти з 6 лютого. Докладно про зміни – в аналітиці від редакції.
  2. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 31.01.2024). До версії 1.32.1.0, зокрема, додано нову форму Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва та більше десятка форм статзвітів.
  3. Зміни до ПКУ щодо акцизу, податку на прибуток та ПДВ. 8 лютого Президент підписав Закон №3553. Ним усунуто невідповідність у кодуванні товарів, у т.ч. підакцизних, та запропоновано уникнення ускладнень під час адміністрування ПДВ, акцизу та податку на прибуток.

 

Дві новації від Мінфіну

По-перше, внесено зміни до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій. Зокрема, для обліку виручки за допомогою РРО запроваджено окремі субрахунки. Докладніше – у статті від редакції.

По-друге, підкориговано Методрекомендації щодо заповнення форм фінансової звітності. У статті «Довгострокові фінансові інвестиції» Балансу відображатиметься заборгованість за внесками до статутних капіталів суб’єктів господарювання, на яку зменшується сума інших фінансових інвестицій.

 

Інструкція про порядок обчислення і сплати пенсійних внесків зміниться

ПФУ оприлюднив проєкт змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України. Зокрема, передбачено:

  • заміну терміну «платіжне доручення» на «платіжна інструкція»;
  • уточнення платників, які мають обов’язок відшкодовувати фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах;
  • вилучення назви господарської операції, за якою скасовано сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, а саме операції подання ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів на клеймування державним пробірним клеймом до казенних підприємств пробірного контролю тощо.

 

До уваги роботодавців!

  1. Не виконали норматив робочих місць для осіб з інвалідністю: чим це загрожує? Сума штрафу визначається в розмірі середньої річної зарплати на підприємстві за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте особою з інвалідністю. Для підприємств, де працює від 8 до 15 осіб, його розмір удвічі менший.
  2. Перше оформлення трудової книжки: як та коли здійснюється? За роз’ясненням Держпраці, трудова книжка оформлюється за першим місцем роботи. Заповнення трудової книжки вперше проводиться не пізніше 5 днів після прийняття працівника на роботу.
  3. МОЗ підкоригувало порядок видачі (формування) листків непрацездатності. За наявності у будь-якому з медвисновків відмітки про алко- та/або наркотичне сп'яніння як причини виникнення тимчасової непрацездатності відомості про неї відображаються у всіх лікарняних, що становлять один страховий випадок. Більше про зміни – тут.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за січень - 100,4%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в січні 2024 р. порівняно із груднем 2023 р. становила 0,4%, із січнем 2023р. – 4,7%.
  2. Нацбанк знов пом’якшує низку валютних обмежень: що нового? Національний банк надав тимчасову (до 31 грудня 2024 року) можливість безготівкового продажу (обміну) коштів клієнтів банків у російських/білоруських рублях, але є умови. Про них читайте тут.
  3. НБУ планує зайнятися питанням запровадження обмежень щодо карткових переказів. За словами Рожкової, НБУ напрацьовує проєкт рішення про обмеження карткових переказів і запровадження граничних лімітів переказу готівки через термінали самообслуговування.
  4. Уряд зобов’язали провести аудит СМКОР. Рішенням РНБО, зокрема, доручено КМУ провести аудит системи моніторингу ризиків і критеріїв для блокування податкових накладних та процедур і критеріїв їх розблокування.

[6+6] Півроку за наш рахунок!

До Дня святого Валентина підготували святкову пропозицію.

Замовляйте зараз та отримайте 6 місяців передплати у подарунок!

Протягом року ви матимете доступ до всіх необхідних сервісів для бухгалтера. Акція діє на найпопулярніші пакети Бухгалтерського сервісу «Дебет-Кредит»: «Експерт», «Профі», «Експерт+Стандарт» та хіт продажу «Профі+Стандарт».

Хочу скористатися >

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»