• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18 - 24 березня

За недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР не штрафуватимуть до 1 вересня; з 1 квітня збільшено штрафи за трудові порушення; новий порядок видачі довідки про чисельність працюючих осіб з інвалідністю; а експорт товарів до 1000 євро буде значно спрощено

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18 - 24 березня

Мінʼюст не штрафуватиме за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР до 1 вересня

Нагадаємо, що з 1 квітня 2024 року мав набрати чинність наказ Мін’юсту №2542/5 щодо процедури повідомлення Мін’юсту як держателя ЄДР про виявлення розбіжностей між отриманими суб’єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в Єдиному державному реєстрі відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи.

Але Мін’юст затвердив новий Наказ від 18.03.2024 №727/5. Ним вже в черговий раз відстрочив початок дії Наказу №2542/5. Це означає, що накладати штрафи за недостовірні дані про бенефіціарів Мін’юст до 1 вересня 2024 року не зможе, оскільки для цього не буде відповідних підстав.

 

Донарахували індексацію або заробітну плату за минулі періоди: як включати до доходів?

ДПС у Запорізькій області зазначила, що якщо нарахування зарплати здійснюється за попередній звітний період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої заробітної плати включаються до заробітної плати місяця здійснення донарахування.

 

Що ще цікавого розповіли податківці?

  1. Одна фізособа є керівником кількох підприємств: що з визначенням позитивної податкової історії? Під час формування податкової історії платника ПДВ для визначення кількості платників податків, де керівник обіймає аналогічну посаду, беруться до уваги суб’єкти господарювання, які є платниками будь-яких податків.
  2. Самозайнята особа внесла кошти на власний рахунок для діяльності: що з доходом? У разі внесення «незалежником» грошових коштів, отриманих як дохід з джерелом походження з України або за межами України та раніше оподаткованих, на поточний рахунок оподаткування ПДФО та ВЗ цієї суми не виникає. Про це - тут.
  3. Статус ФОПа та фізособи у договірних відносинах. За позицією ВС, при здійсненні фізичною особою підприємницької діяльності необхідно чітко розмежувати, в яких договірних відносинах фізична особа виступає як підприємець, а в яких – як фізична особа.
  4. Особливості складання ПН на операції зі ставкою 7%. Податківці підкреслили, що у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7 відсотків, у графі 8 розділу Б табличної частини ПН зазначається код ставки 7.
  5. Скільки заяв слід подати для повернення декількох помилкових платежів з податків? У полі «Дата сплати до бюджету» Заяви вказується інформація щодо одного платіжного документа. Тож з метою повернення таких сум за кількома платіжними документами платник подає окремі заяви за кожним платіжним документом.

 

Три свіжі аналітики від редакції

  1. Військовий збір з негрошового доходу (історія з продовженням). Податківці видали свіжу ІПК, у якій знову стверджують, що коефіцієнт при визначенні бази оподаткування військовим збором застосовувати не треба. Докладніше про це – у коментарі від редакції.
  2. Правила роботи з ПРРО від ДПС. Розповімо у цій статті про застосування ПРРО при продажу товарів, у разі відправлення поштою і за умови оплати товару з відстроченням платежу, проведення операції «накладений платіж» та/або «післяплата» тощо. Також зазначимо, які функції у ПРРО від ДПС досі не реалізовано.
  3. Ліміт каси: від створення до відповідальності. За пп. 16 п. 3 розд. І Положення №148 лімітом залишку готівки в касі є граничний розмір суми готівки, що може залишатися в касі у позаробочий час та забезпечити роботу на початку наступного робочого дня. Більше читайте в аналітиці.

 

Нові законодавчі ініціативи

  1. Хто та як контролюватиме Бюро економічної безпеки? За законопроєктом №11087, спеціалізована економічна прокуратура буде здійснювати процесуальний нагляд у кримінальних провадженнях БЕБ. Цей підрозділ стежитиме за тим, щоб робота БЕБ здійснювалася з дотриманням закону та прав легального бізнесу.
  2. Уряд планує підвищити акциз на тютюнові вироби. Законопроєктом №11090 пропонується встановити з 01.01.2028 нові розміри ставок акцизного податку на тютюнові вироби з огляду на мінімальний рівень, визначений Директивою 2011/64/ЄС. Змін не доведеться чекати майже 4 роки: у пункті 17 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено поступове, з 01.07.2024 по 31.12.2027, щорічне підвищення ставок акцизного податку для приведення їх до зазначеного мінімального рівня. У разі прийняття закону більшість його положень наберуть чинності з 1 липня 2024 р.
  3. Експорт товарів до 1000 євро буде значно спрощено. За законопроєктом №9456, СГ, які пересилатимуть товари вартістю до 1000 євро за межі митної території України у міжнародних поштових або експрес-відправленнях, не будуть подавати звичайні митні декларації. 20 березня закон прийнято в цілому.

 

З 1 квітня діятимуть збільшені розміри штрафів за трудові порушення

Держпраці нагадує, що мінімальна заробітна плата з 1 квітня зросте до 8000 грн. Через це збільшяться й розміри штрафів за порушення трудового законодавства. Зокрема, за неоформлених працівників та зарплату у «конвертах» фінштраф становитиме 80000 грн за кожного працівника.

 

Щодо працевлаштування осіб з інвалідністю

По-перше, довідки про чисельність працюючих осіб з інвалідністю видаватимуть за новим порядком. Мінсоцполітики розробило проєкт нового Порядку видачі довідки про чисельність працюючих осіб з інвалідністю. Таку довідку видають безоплатно на підставі заяви роботодавця.

По-друге, доопрацьовано проєкт Порядку визначення осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані, та надсилання до Державного центру зайнятості інформації про таких осіб.

По-третє, Держпраці розповіла, що зі стажем для щорічної неоплачуваної відпустки для осіб з інвалідністю. Так, якщо за бажанням працівника йому надано відпустку без збереження заробітної плати з підстав, визначених статтею 25 Закону про відпустки, цей час зараховується до стажу, що дає право на щорічну відпустку.

 

Ще три нові роз’яснення для роботодавців

  1. Коли через повітряну тривогу слід оформлювати простій працівникам, а коли – ні? Якщо працівник знаходиться в укритті під час повітряної тривоги та не має можливості продовжувати там свою роботу, то для такого працівника має бути оформлений простій, - вважають у Держпраці.
  2. Перевірка обґрунтованості видачі лікарняних листків: які підстави для проведення? Крім звернення роботодавця, підставою для прийняття ПФУ рішення щодо проведення перевірки листків непрацездатності, зокрема, є виявлення невідповідностей шляхом проведення ризик-орієнтованого моніторингу е-лікарняного.
  3. Кадровий облік у роботодавців з районів активних бойових дій. Держпраці зазначила, що організацію кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів у районах активних бойових дій роботодавець визначає самостійно. Але є умова – забезпечення ведення достовірного обліку виконуваної працівником роботи та обліку зарплати.

 

Інші новини

  1. З 15 березня для сільгосппідприємств діють оновлені умови для бронювання працівників. Мінагрополітики внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період. Вони запрацювали з 15 березня.
  2. 15 березня опубліковано зміни до порядку обміну інформацією у сфері фінмоніторингу. Мінфін затвердив зміни до Порядку інформаційної взаємодії суб'єктів первинного фінмоніторингу та Держфінмоніторингу. Зокрема, оновлено правила формування найменувань файлів-повідомлень. Ці зміни офіційно опубліковано 15 березня, але запрацюють вони після війни.
  3. З 20 березня діють оновлені правила щодо банківської таємниці. НБУ оновив Правила зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці. Зокрема, доповнено перелік інформації, що становить банківську таємницю та розкривається банками за запитами уповноважених держорганів.
  4. Етапи впровадження Е-ТТН: що запланувало Мінінфраструктури? За проєктом постанови КМУ заплановано проведення протягом 2 років на території України експериментального проєкту із впровадження е-ТТН у сфері внутрішніх вантажних перевезень. Передбачається, що протягом наступних тижнів цей проєкт може бути розглянуто Урядом.
  5. Мінсоцполітики внесе зміни до порядку нарахування пені та її сплати. Цей Порядок встановлює механізм нарахування пені підприємствам, установам, організаціям, а також фізособам, які використовують найману працю, за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»