• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20 - 26 травня

Новації призову, вручення повісток та бронювання; підвищення податків для покриття витрат армії; оновлення Методрекомендацій з перевірки показників фінзвітності та Порядку обліку податків на єдиному рахунку. І це ще не все, чим був цікавий минулий тиждень

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20 - 26 травня

Новації проведення призову, вручення повісток та бронювання

З 18 травня набрали чинності зміни щодо мобілізації громадян, а з 19 травня – вже й нові розміри адмінштрафів для громадян та юросіб. До цього Кабмін додатково прийняв ще кілька нових постанов. А саме - затверджено:

  1. Порядок оформлення та видачі військово-облікового документа (постанова КМУ №559). Хто має отримати нові форми військово-облікового документа? Яким буде зміст QR-коду військово-облікового документа? В яких випадках слід вносити зміни до документів? Як можна отримати нові форми? Читайте у статті від редакції.
  2. Порядок проведення призову та правила вручення повісток працівникам (постанова КМУ №560). Як змінився порядок дій керівників юросіб та яка відповідальність їх очікує? Що важливо знати роботодавцям? Як вручити повістку правильно та які наслідки у разі відмови від отримання? Про це читайте в аналітичних матеріалах від редакції тут і тут, а також у цій новині.
  3. Зміни до Порядку організації та ведення військового обліку призовників (постанова КМУ №563). Зокрема, повідомити про виклик до ТЦК треба не лише тих працівників, що є на робочому місці, а і тих, хто перебуває поза ним, або в кого робоче місце не в офісі. Докладніше читайте тут.
  4. Порядок реалізації експериментального проєкту щодо уточнення облікових даних військовозобов’язаними, які перебувають за кордоном (постанова КМУ №565). Якщо коротко, то експеримент полягає в уточненні військово-облікових даних тих, хто фізично перебуває за кордоном, за допомогою Електронного кабінету. Триватиме експеримент 2 місяці. Більше – у цій статті.

Крім того, Уряд вирішив долю списків щодо бронювання, наданих до Генштабу до 10 травня. Так, бронювання військовозобов’язаних за такими списками, які надійшли на погодження до Генерального штабу Збройних Сил до 10 травня 2024 р., здійснюється за зазначеними списками, погодженими Генштабом.

 

Які ще зміни готує влада?

  1. Нацбанк планує обмежити карткові перекази між фізособами. А саме - розглядається можливість впровадити рамки для вихідних р2р-переказів з рахунків фізосіб у розмірі 100 000 грн на місяць та обмежити кількість таких переказів до 30 протягом місяця.
  2. Заплановано підвищення податків (ВЗ, ПДВ та акцизу) задля покриття витрат армії. За словами Д. Гетманцева, надходження неможливо забезпечити, оминаючи основні податки. Тому зміни  стосуватимуться прямих і непрямих податків, у т.ч. ПДВ, ВЗ та акцизів. Але все це має бути пропозицією Уряду.
  3. У ВРУ розглядають питання впровадження трудової військової повинності. За планами нардепів, бізнес із залученням своїх ресурсів повинен буде надавати необхідні послуги та виконувати роботи в тих сферах, в яких бізнес володіє більшими компетенціями та ефективністю, аніж військові.
  4. Мінфін хоче змінити правила застосування ПРРО в офлайн-режимі. У Міністерстві працюють над удосконаленням режиму офлайн, який має бути, але повинен використовуватися як опція на випадок форс-мажорних обставин, коли мають місце об’єктивні причини неможливості використання режиму онлайн.
  5. Штрафи за порушення мобілізації і військового обліку має накладати суд, а не ТЦК: законопроєктом №11272 пропонується передати повноваження щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення за порушення мобілізації і військового обліку, які нині покладено на ТЦК та СП, судовій гілці влади.

 

Уряд доручив Мінфіну та ДПС аудит СМКОР та процедур і критеріїв розблокування ПН

Цей аудит відбуватиметься шляхом проведення перевірки ДПС щодо виконання функцій з реалізації механізму зупинення реєстрації ПН та РК в ЄРПН, діяльності комісій з питань зупинення реєстрації ПН та РК в ЄРПН за 2021 - 2023 рр.

 

Два важливі оновлення від Мінфіну

По-перше, це Методрекомендації з перевірки порівнянності показників фінзвітності (наказ від 17.05.2024 №250). Їх привели у відповідність до НП(С)БО. Зокрема, у новій редакції викладено розділи «Форма №1-м  «Баланс», «Форма № 2-м «Звіт про фінансові результати», а також доповнено новими розділами «Форма № 1-мс «Баланс», «Форма № 2-мс «Звіт про фінансові результати».

По-друге, Порядок обліку податків, зборів та ЄСВ на єдиному рахунку. Зокрема, уточнено, що якщо платник своєчасно не уточнив реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції, то після настання зазначеного терміну таке уточнення неможливе. У такому разі інформація з платіжної інструкції вважається інформацією без визначення належності платежу відповідному отримувачу і суми такого платежу включаються ДПС до реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунка з урахуванням черговості сплати.

 

Не пропустіть! 30 травня – останній день сплати податків за квітень

За даними ДПС, 30 травня (цей четвер) є граничним терміном сплати податкових зобов’язань за квітень 2024 року. Але ті, хто поки що не має можливості сплатити податки та підтвердили це, зможуть сплатити після закінчення війни.

 

Що ще цікавого розповіли податківці?

  1. За який період вперше звітуватимемо з податку на прибуток за квітневою зміною до декларації? За оновленою формою, затвердженою Наказом №111, платники податку на прибуток матимуть змогу подати декларацію за оновленою формою починаючи зі звітного періоду – півріччя 2024 року.
  2. Нюанси визнання ПК з ПДВ за розблокованими ПН. ДПС нагадує, що у разі прийняття та набрання чинності рішенням про реєстрацію ПН покупець може включити до ПК суми ПДВ після її реєстрації в ЄРПН. Зокрема, у разі своєчасної реєстрації в ЄРПН такої ПН – у декларації з ПДВ за місяць її складання.
  3. Через бойові дії офіс зруйновано разом з архівом: які дії юросіб? Платники, що провадили діяльність на територіях активних бойових дій чи на ТОТ і не можуть пред’явити первинку, мають подати до ДПС у довільній формі повідомлення про втрату або неможливість вивезення первинки. Окремо слід провести інвентаризацію щодо первинки.

 

До уваги роботодавців!

  1. Закон про регулювання праці домашніх працівників офіційно опубліковано. 24 травня офіційно опубліковано Закон №3680. Ним КЗпП доповнюється новою главою ХІ-А «Регулювання праці домашніх працівників». Крім того, запропоновано звільнити роботодавців домашніх працівників від сплати ЄСВ. Він набере чинності 24 серпня 2024 року.
  2. Правила проведення остаточного розрахунку при звільненні. Держпраці нагадує, що  у день звільнення слід видати працівникові копію наказу про звільнення та письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми. Всі вказані в повідомленні виплати також проводяться в день звільнення.
  3. Працівниця поїхала за кордон під час війни: дії роботодавця. ВС наголосив, що особа, яка покинула територію України під час воєнного стану, не працює та не оформила відпустку без збереження зарплати, все ж таки може бути звільнена за прогул. Хоча Держпраці і проти.
  4. ПФУ навів найтиповіші помилки з ЄСВ під час заповнення додатка 1 до єдиної звітності. Типи помилок у додатку 1 звітності: сумові та несумові. До сумових відносяться такі, як застосування неправильної ставки ЄСВ; зазначення помилкової суми нарахованої заробітної плати.

 

Інші новини

  1. З 20 травня збільшилася кількість кібератак проти бухгалтерів. Держспецзв’язок попереджає про значне зростання кількості кібератак, пов'язаних з діяльністю фінансово мотивованого угруповання UAC-0006. Зокрема, зафіксовано дві масштабні кампанії з розповсюдження шкідливого ПЗ SMOKELOADER.
  2. Резидентам Дія Сіті слід відзвітувати про відповідність та/або незалежний висновок до 1 червня. Резиденти Дія Сіті, які у 2022 – 2023 роках набули такий статус, мають подати річний звіт про відповідність та/або незалежний висновок за 2023 рік до 01 червня 2024 року.
  3. Встановлено нові граничні ціни на світло для бізнесу. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з 1 червня встановила нові граничні ціни на електроенергію для бізнесу.
  4. У Дії тимчасово призупиняють окремі послуги для водіїв. У «Дії» з 24 по 27 травня недоступні популярні послуги для водіїв. Зокрема, заміна водійських прав, а також купівля та продаж автомобіля.
  5. Рада підтримала проведення двох реформ: автострахування (законопроєкт №8300 прийнято в цілому) та реформування Держпраці (прийнято за основу законопроєкт №9219).

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»