• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 вересня - 6 жовтня

Підвищення податків ще ближче (Комітет ВРУ підтримав законопроєкт №11416-д); чергове оновлення плану-графіка податкових перевірок; нові довідники податкових пільг; зміни до форм реєстраційних документів для «єдинників» та Положення про реєстрацію платників ПДВ

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 вересня - 6 жовтня

Підвищення податків все ближче: до чого готуватися?

4 жовтня Комітет ВРУ з податкової політики рекомендував прийняти у ІІ читанні та в цілому законопроєкт №11416-д. З текстом проєкту до ІІ читання (поки що у вигляді таблиці) можна ознайомитися тут.
Якщо коротко, то серед основних змін:

  • підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%;
  • встановлення ВЗ для ФОПів І, ІІ й ІV груп у розмірі 10% від 1 розміру МЗП від встановленої законом на 1 число поточного місяця, а не на 1 січня поточного року. Тож у IV кварталі 2024 року ВЗ доведеться сплачувати у розмірі 800 грн щомісяця. Про це ось тут;
  • встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу для ФОПів та юросіб ІІІ групи ЄП. Докладно про наслідки ми писали тут;
  • щомісячна звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Ця норма почне діяти з 1 січня 2025 року;
  • збільшення ставки податку на прибуток для банків до 50%, а для фінустанов - 25% тощо.

Звертаємо увагу, що оскільки законопроєкт №11416-д не встигли прийняти, підписати та опублікувати до 1 жовтня, то наразі діє тільки одна ставка ВЗ – 1,5%. Саме її і потрібно застосовувати.

Згідно з текстом проєкту до ІІ читання при прийнятті він набере чинності з дня, наступного за днем опублікування (вже не йдеться про 1 жовтня). Тож нова ставка ВЗ у 5% застосовуватиметься при нарахуванні доходів фізосіб з 1 січня 2025, але для зарплати та «єдинників» діятимуть окремі правила. Про це – тут.

 

Увага! ДПС вкотре оновила план-графік своїх перевірок на 2024 рік

30 вересня ДПСУ оприлюднила оновлений план-графік документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік. Цього разу зміни торкнулися одразу всіх розділів плану-графіка:

  • Розділу I «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та Розділу II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів». Згідно з ними цього року податківці планують провести 2455 перевірок юросіб (тобто кількість юросіб збільшилася на 81 порівняно зі серпнем);
  • Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб». За ним планується перевірити 914 фізосіб (у попередньому варіанті було 914);
  • Розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Ним передбачено 181 перевірку (раніше було 174).

 

Що ще нового у ДПС?

  1. З 30 вересня – нові довідники податкових пільг. ДПСУ оприлюднила нові довідники податкових пільг №126/1 та №126/2 (станом на 30.09.2024). У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухомість, місцевих податків та зборів.
  2. Оновлено форми реєстраційних документів для платників єдиного податку. У новій редакції викладено заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, а також внесено зміни до розрахунку доходу за попередній календарний рік, запиту про отримання витягу з реєстру платників ЄП та форми самого витягу з реєстру.
  3. Змінилося Положення про реєстрацію платників ПДВ. Зокрема, тепер госпсуб’єкти можуть заявити про бажання добровільно зареєструватися як платник ПДВ не лише під час держреєстрації створення юрособи або ФОПа, але й під час державної реєстрації змін до відомостей в ЄДР.
  4. Додатки до декларації з податку на прибуток зміняться. Оприлюднено проєкт змін до декларації з податку на прибуток. А саме: внесуть зміни до додатків ПН, РІ та ДІЯ, а додаток АМ буде викладено у новій редакції. Зміни вносяться з метою приведення додатків у відповідність до Закону №3813-IX.
  5. ДПС отримала дані про фінрахунки українців за кордоном. У межах автоматичного обміну інформацією про фінрахунки ДПС передала інформацію про фінрахунки нерезидентів до податкових органів юрисдикцій – партнерів з обміну, а також отримала від іноземних компетентних органів дані про рахунки податкових резидентів.

 

Незабаром підкоригують Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК

Мінфін оприлюднив проєкт змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК. Запропоновано внести зміни до положення щодо початку відліку періоду, протягом якого платники податків мають право подати до контролюючого органу письмові пояснення та копії документів з дати складання ПН/РК.

 

Cкладання ПН та РК до ПН за новими правилами: подробиці від ДПС

З 1 жовтня у ПН на експорт товарів слід зазначати дату та номер договору та митної декларації. Але на експорт товарів з оформленням кількох митних декларацій не може бути складено одну ПН. Окремо ДПС розповіла про складання РК до ПН з 1 жовтня для старих ПН у цій новині.

Також податківці вже оновили «Єдине вікно» до версії 1.32.10.0 станом на 30.09.2024. Зокрема, туди додано нові форми ПН та РК. Водночас в іншому роз’ясненні ДПС звернула увагу, що для операцій з постачання товарів, які здійснюватимуться в межах РЕЗ, та для інших операцій з постачання товарів/послуг Порядок визначає різні особливості складання, у зв’язку з чим розроблено окремі коди електронних форм ПН та РК:

  • J/F1211116, J/F1211216 – коди електронних форм ПН та РК для операцій з постачання товарів/послуг. У них не відображаються дані щодо експорту в межах РЕЗ;
  • J/F 1211101, J/F1211201 – коди електронних форм ПН та РК для операцій з постачання товарів, які здійснюватимуться в межах РЕЗ.

 

Ще три свіжі податкові роз’яснення

  1. В який строк мають відзвітувати та сплатити податок «єдинники» ІІІ групи за ІІІ квартал 2024 року? «Єдинники» ІІІ групи подають до ДПС декларацію за три квартали 2024 року у строки, встановлені для квартального періоду з граничним терміном – 11.11.2024, строк сплати ЄП за III квартал 2024 року – 19.11.2024.
  2. За яким кодом класифікації доходів слід сплачувати штрафи за неподання або несвоєчасне подання додатка 4ДФ ? При сплаті штрафів за неподання або несвоєчасне подання додатка 4ДФ до єдиної звітності у платіжці зазначається код класифікації доходів бюджету «11010100».
  3. Які нюанси реєстрації ПН та РК по операціях у межах РЕЗ? Реєстрація ПН та РК по РЕЗ та надсилання квитанції здійснюється протягом 3 операційних днів з дня їх подання для реєстрації. Реєстрацію таких ПН може бути скасовано через 30 к. дн. з дати реєстрації ПН, якщо не оформлено митну декларацію за даними ДМС.

 

Зміни у проведенні медоглядів

По-перше, з 1 жовтня діють зміни у проведенні профілактичних медоглядів окремих професій. Зміни торкнулися переліків професій працівників, до роботи в яких не можуть бути допущені не вакциновані особи або особи, хворі на визначені інфекційні хвороби.

По-друге, СПО профспілок оприлюднила проєкт Порядку організації та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій. Ознайомимося зі змінами, які чекають на роботодавців та працівників.

 

До уваги роботодавців!

  1. З 2 жовтня оновлено правила бронювання працівників через Дію. За новими правилами бронювання працівників через Дію, до списку мають включатися військовозобов’язані, які взяті на персональний військовий облік на підприємстві. Також змінено правила перевірки для позитивного рішення для бронювання та зміст списку працівників.
  2. Незабаром скасують форму трудового договору між працівником і ФОПом, який використовує найману працю. Оприлюднено проєкт наказу Мінекономіки, яким скасують Наказ Мінпраці від 08.06.2001 №260 про затвердження форми трудового договору між працівником і фізособою, яка використовує найману працю, та Порядку його реєстрації.
  3. Не пропустіть! 9 жовтня – останній день для звітування щодо заброньованих працівників. Згідно з Порядком №1487, одним із завдань військового обліку є організація своєчасного бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час. Звіт за ІІІ квартал потрібно встигнути підготувати та подати до відповідних органів до 10 жовтня.
  4. Уряд погодив економічне бронювання, чекають «рішення політичного керівництва». Як повідомив Я. Железняк, в Україні точно впроваджуватимуть модель економічного бронювання. Наразі розглядають три моделі, але очікується «рішення політичного керівництва». При цьому у Мінекономіки просять залишити перехід на щомісячну звітність ПДФО.
  5. Як виправити помилки та змінити страхувальника в е-лікарняних? За роз’ясненням ПФУ, за наявності помилки в особистих даних працівника в е-лікарняному, після усунення помилки в реєстрі застрахованих осіб страхувальнику потрібно звернутися з листом до ПФУ з питання виправлення даних в е-лікарняному.

 

Інші новини

  1. З 2 жовтня діють зміни до Переліку ТОТ та територій бойових дій. Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають у ТО. Наразі набрали чинності зміни, внесені ще наказом від 04.09.2024 №267.
  2. Для провайдерів фіксованого інтернету скасовано можливість перебувати на ЄП. За словами Д. Гетманцева, провайдери фіксованого інтернету після 1 жовтня не можуть бути платниками єдиного податку. Вони мають платити податки на загальних підставах. Чому саме з 1 жовтня всіх переводять на загальну систему – це питання залишається без відповіді.
  3. В Україні хочуть змінити принцип розрахунку пенсій (запровадити «бали»). За словами міністра соцполітики, в Україні хочуть змінити принцип розрахунку пенсій. Планується зараховувати бали за кількість років страхового стажу та розмір зарплати.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»