• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21 - 27 жовтня

Закон про підвищення податків так і не підписано; нові рахунки для сплати ВЗ та авансу для торговців пальним; зміни в Порядку обліку платників податків і зборів та форма №20-ОПП, а Уряд запровадив повторну перевірку критичності підприємств при бронюванні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21 - 27 жовтня

Закон про підвищення податків так і не підписано: які наслідки?

Станом на 25 жовтня Закон №4015 про підвищення податків (законопроєкт №11416-д) так і не підписано Президентом. Для фізосіб-«єдинників» вже минув строк для сплати ВЗ за жовтень (проте обовʼязок поки що не діє). Підкреслимо, що до дня набрання чинності ставка ВЗ для всіх видів доходів діє тільки одна - 1,5%. Докладніше про усі наслідки ми розповіли у цій новині.

Крім того, редакція підготувала вже низку статей про новації цього Закону, до яких варто бути готовими ще до опублікування закону. Минулого тижня ми розповіли:

  • як застосовувати збільшену ставку ВЗ щодо зарплати працівників? Як «єдинникам» сплачувати ВЗ за IV квартал 2024 року? У цій статті;
  • про зміни щодо оподаткування податком на прибуток платників, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним, та для банків. Розглянули їх тут;
  • окремо про зміни для ФОПів - роздрібних торговців пальним – у цій статті;
  • про новації щодо земельного податку та мінімального податкового зобов’язання за сільськогосподарські земельні ділянки – ось тут;
  • як і з якої дати зміниться рентна плата за користування надрами для видобування корисних копалин – у цій аналітиці.

Тим часом вже готуються зміни у ще навіть не підписаний Закон №4105. Зокрема, на робочій групі при комітеті Д. Гетманцева було вирішено додати до законопроєкту №9319 провалену поправку до законопроєкту №11416-д стосовно окремих правил сплати ВЗ для ФОПів.

 

УВАГА! Зʼявилися нові рахунки для сплати ВЗ та авансу для торговців пальним

Фізособи-«єдинники», як і юрособи-«єдинники» отримали окремі рахунки для сплати ВЗ. Для ВЗ із зарплати та інших доходів фізосіб у рахунках - змін немає. Переглянути їх можна тут.

Проте звертаємо увагу, що доки не буде підписано та опубліковано Закон №4105, сплатити ВЗ за цими рахунками у фізосіб-«єдинників» не вийде.

Також нові рахунки запроваджено для сплати авансу з податку на прибуток та ПДФО для торговців пальним.

Змінилися Порядок обліку платників податків і зборів та форма №20-ОПП

Мінфін наказом від 27.09.2024 №470 (зареєстрований у Міністерстві юстиції 14.10.2024 за №1546/42891):

  1.  затвердив зміни до Порядку обліку платників податків і зборів;
  2.  виклав у новій редакції:
  • Заяву про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП;
  • Довідку про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру за формою №34-ОПП;
  • Відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів за формою №30-ОПП.

Коротко про зміни читайте тут, а тим часом редакція вже готує окремий матеріал з детальним аналізом внесених змін.

 

Що ще нового у ДПС?

По-перше, з 21 листопада діятиме оновлений Порядок блокування реєстрації ПН та РК. Нагадаємо, що Порядок №1165 доповнено ознаками безумовної реєстрації ПН та РК на операції з експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, та уточнено механізм проведення автоматизованого моніторингу для таких операцій.

По-друге, з 22 жовтня діють зміни до Положення про ДПСУ. Закріплено повноваження ДПС здійснювати комплаєнс та передбачено право отримувати від Нацбанку інформацію щодо дотримання граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

По-третє, затверджено Порядок формування та оприлюднення переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.

 

Що цікавого розповіла ДПС?

  1. На 2025 рік потрібно буде подавати оновлену форму декларації з податку на нерухомість. ДПС зауважує, що нова форма Декларації набере чинності з 01.01.2025. До цього для визначення ПЗ з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платники мають застосовувати поточну форму Декларації.
  2. Як відобразити в додатку 4ДФ суму поверненого авансу ФОПом? У разі повернення ФОПом при розірванні договору авансу, який було відображено у додатку 4ДФ за попередній квартал, таку суму повернення з від’ємним значенням слід зазначати у складі Розрахунку за будь-який наступний період, протягом якого відбулося повернення.
  3. Чи будуть наслідки у разі порушення нумерації податкових накладних? Якщо платник ПДВ протягом однієї доби склав дві або більше податкових накладних з однаковим номером, друга та наступні податкові накладні з таким номером не можуть бути зареєстровані в ЄРПН. Проте, на жаль, фактично це правило в ЄРПН не працює.
  4. ДПС нагадала про штрафи за недотримання вимог щодо надання звітності з ТЦУ. ПКУ передбачено відповідальність за неподання (несвоєчасного подання) звіту про ТЦУ та документації до нього, глобальної документації з ТЦ (майстер-файлу), звіту у розрізі країн МГК, повідомлення МГК, невключення всієї інформації до поданого звіту про КО.

 

Не пропустіть граничні терміни сплати податків та подання звітності

За даними ДПС, середа, 30 жовтня, є граничним терміном сплати податкових зобов’язань платниками податків за вересень 2024 року. Яких саме – дивіться тут. Але ті, хто поки що не має можливості сплатити податки та підтвердили це, зможуть сплатити після закінчення війни.

А вже 11 листопада закінчується термін подання звітності за III квартал 2024 року. Зокрема, декларації з податку на прибуток, єдиної звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ та ще з десяток звітів. Весь перелік – у новині.

 

Уряд запровадив повторну перевірку критичності підприємств при бронюванні працівників

Ми вже неодноразово наголошували, що до 15 листопада в Україні проведуть аудит підприємств, які мають статус критичних і отримали його від органів місцевого самоврядування. Але у Міноборони обіцяли, що бронювання працівників на цей час не призупинятимуть.

Натомість у ЗМІ з’явились повідомлення про наміри Уряду фактично призупинити процес бронювання співробітників до 15 листопада.

Окремо бізнес просив владу не зупиняти бронювання, оскільки це призведе до погіршення стану їх роботи.

Проте 22 жовтня КМУ на черговому своєму засіданні прийняв рішення наново перевірити відповідність підприємств, які бронюють працівників, критеріям критично важливих. Постановою №1204 вносяться зміни до Порядку №76, яким затверджено процес бронювання працівників.

У Порядку зʼявився новий пункт 6-1. Він присвячений додатковій перевірці відповідності підприємства критеріям, які встановлено Порядком №76. Докладніше читайте тут.

Щодо економічного бронювання, то Зеленський зазначив, що якщо його і застосовувати, то воно має бути справедливим. Знайти таку справедливість – завдання Мінекономіки та Шмигаля.

 

До уваги роботодавців!

  1. На час війни – окремий порядок трудових перевірок Держпраці. Оприлюднено проєкт постанови КМУ, яким пропонується затвердити Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та внести зміни до постанови КМУ №303. Ця постанова діятиме у період воєнного стану та протягом 12 місяців після нього.
  2. З 25 жовтня діє оновлене Типове положення про навчання з охорони праці. А саме діє оновлений Додаток 4 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці. Нагадаємо, що його доповнено новою темою «Психосоціальна підтримка та перша психологічна допомога на робочому місці».
  3. Як оплатити відрядження засновнику, який не є працівником підприємства? Засновник підприємства перебуває за кордоном. При цьому він проводить перемовини, домовляється про укладання договорів, шукає бізнес-партнерів. Чи можна це оформити як відрядження? Читайте тут.

 

Інші новини

  1. Зафіксовано масове розповсюдження небезпечних е-листів серед органів державної влади, підприємств е-листів з тематиками, присвяченими нібито питанням «інтеграції» з сервісами Amazon, Microsoft та впровадження архітектури «нульової» довіри (Zero trust architecture, ZTA).
  2. Надання ДПС доступу до даних про банківські рахунки українців: що заплановано? НБУ вважає, що норми ПКУ дають ДПС підстави для отримання даних, що становлять банківську таємницю. Але потрібні зміни з метою визначення оптимально потрібного обсягу інформації, що становить банківську таємницю, яку банки розкриватимуть на запит ДПС.
  3. Скасування деяких дозволів: Мінекономіки повторно оприлюднило проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції господарської діяльності».
  4. ПриватБанк запустив для клієнтів послугу зняття готівки на касах магазинів за кордоном. ПриватБанк у співпраці з Mastercard першим серед українських банків запустив послугу, що дозволяє клієнтам за кордоном знімати готівку без додаткових комісій іноземних банків-еквайрів.
  5. Уряд затвердив план ліквідації МСЕК. На черговому засіданні Кабмін затвердив план щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням серед МСЕК. Медико-соціальні експертні комісії у тому вигляді, в якому вони існують, будуть ліквідовані вже цього року.

 

Дебет-Кредит шукає консультанта з питань бухобліку та оподаткування

Редакція «Дебет-Кредит» шукає консультанта з бухгалтерського обліку та оподаткування.

  • Графік роботи – гнучкий.
  • Режим роботи – дистанційний (віддалено).
  • Вік, стать та місцезнаходження – не мають значення.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»