• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №11(145) | 25.07.2024 р.

Сто сорок п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №11(145) | 25.07.2024 р.
Це – одинадцятий цього року (сто сорок пʼятий загалом і сорок сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
  • зазначимо, що ПФУ реалізував сервіс щодо інформування про рух працівників;
  • розповімо про плани влади ввести мінімальну базу ПДФО для зарплати та ставку ВЗ 5%;
  • нагадаємо, як відсканувати трудову книжку при зміні даних для подання на портал е-послуг ПФУ;
  • дізнаємося, скільки можна працювати у спеку;
  • зауважимо, що Міноборони затвердило критерії визначення підприємств, які є критично важливими;
  • проінформуємо, що на порталі Дії вже запрацювало е-бронювання;
  • повідомимо, що у серпні вперше потрібно буде індексувати зарплату.
Гарного вам читання!

У серпні вперше потрібно буде індексувати зарплату

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у червні 2024 р. порівняно із травнем 2024 р. становила 2,2%, з початку року – 4,3%. Отже, індекс інфляції за червень 2024 р. становить 102,2%. 
Звісно, хоча цей показник і менший за 103%, але він впливає на розрахунок індексу споживчих цін для нарахування індексації у серпні. 
За відповідними розрахунками виходить, що ті роботодавці, які не підвищували посадові оклади працівникам з грудня 2023 року, а також ті, які збільшували їх у січні та лютому 2024 року, у серпні 2024 року повинні будуть вперше нарахувати індексацію. Докладніше про це ми писали тут.

Мінімальна база ПДФО для зарплати та ставка ВЗ 5%: новації за законопроєктом №11416

18 липня Уряд ухвалив законопроєкти про збільшення витрат держбюджету на оборону у 500 млрд грн та про внесення змін до ПКУ задля цього. Коротко про основні новації, про які розповів Я. Железняк, ми писали тут. А про реєстрацію відповідного законопроєкту №11416 на сайті ВРУ – ось тут.
Зокрема, після набрання чинності Закону ставка утримання ВЗ зі зарплати збільшиться й становитиме 5%. При цьому всі правила оподаткування та звітування залишаються незмінними.
Тобто в правилах утримання ВЗ зі зарплати змін не буде. Але звісно доведеться перепрограмувати ПЗ задля правильного розрахунку ВЗ за новою ставкою.
До того ж за новою ставкою потрібно буде оподатковувати всі інші доходи, які нараховує податковий агент фізособам, в т.ч. додаткові блага.
І ще один сюрприз для роботодавців -  є в нас мінімальний страховий внесок з ЄСВ, а за законопроєктом №11416 заплановано введення мінімальної бази оподаткування ПДФО щодо зарплати. 
Її буде встановлювати місцева влада. При цьому, якщо фактична зарплата буде менша за цю базу, то різниця ПДФО сплачуватиметься за рахунок роботодавця. Про це все ми докладно розповіли у своїй новині - ось тут.

Послуга е-бронювання вже доступна на порталі «Дія»

17 липня на порталі Дія запрацювала послуга електронного бронювання. Керівники критично важливих підприємств та підприємств, які забезпечують потреби сил оборони, відтепер можуть бронювати співробітників онлайн через Дію.
Як працюватиме бронювання в Дії:
  1. Керівник компанії подає списки військовозобов’язаних співробітників та затверджує заяву електронним підписом.
  2. Система перевіряє, чи людина працевлаштована офіційно та чи є дані про неї у реєстрі Оберіг.
  3. Дія надішле сповіщення керівнику про результат розгляду протягом доби.
Система автоматично переведе військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік, після чого він вважатиметься заброньованим. Якщо рішення позитивне, інформація про бронювання співробітника зʼявляється у застосунку Резерв+. Витяг про бронювання можна буде завантажити на порталі Дія та за потреби роздрукувати.
Про це ми писали тут.
Зауважимо, що за позицією Мінекономіки, ті, хто не встигне отримати паперове бронювання до запуску послуги, також зможуть отримати е-бронювання через Дію. Але після отримання е-бронювання потрібно буде надіслати лист до міністерств та відкликати запит на попереднє бронювання в паперовому вигляді.

ПФУ реалізував сервіс щодо інформування про рух працівників

Раніше ми вказували, що 8 липня ПФУ реалізовано можливість подання роботодавцями в режимі реального часу відомостей про прийняття працівника на роботу, його переміщення з одного структурного підрозділу до іншого, переведення на іншу постійну посаду, звільнення, поновлення на роботі, тимчасове припинення, або відновлення дії трудового договору через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду. Й спочатку для подання тих відомостей граничною датою було 15 липня.
Підкреслимо, що подавати їх мають критично важливі підприємства та ті, хто бронює працівників.
Але згодом ПФУ передумав та вказав, що відомості про трудові відносини з працівниками, що були в період з 08.06.2024 року по теперішній час, роботодавці можуть подати до завершення апробації запровадженого на вебпорталі електронних послуг Фонду в кабінеті страхувальника нового сервісу, а саме до 01.08.2024 року.
А після 1 серпня можна буде подати лише відомості про рух кадрів, які відбулись не пізніше, ніж протягом наступного дня після настання відповідної події.
Про нюанси роботи сервісу можна почитати тут, а відповіді від ПФУ щодо правил подання відомостей ось тут.

Змінилися дані у трудовій книжці: як її відсканувати для подання на портал е-послуг ПФУ?

Фахівці ПФУ підкреслили, що у разі змін у трудовій книжці або виправлення неправильного чи неточного запису зараз не потрібно надавати скановану книжку повністю. При повторному поданні відомостей про трудову діяльність подаються лише титульна сторінка та сторінки зі змінами.

Скільки можна працювати у спеку: рекомендації роботодавцям

Під час робіт на відкритих майданчиках слід організувати раціональні режими праці та відпочинку. Так, сумарна тривалість робіт за температури понад + 28º С не повинна перевищувати 4-5 годин за зміну. 
Внутрішньозмінний режим праці та відпочинку організовують за рахунок тривалості робочого часу: тривалість регламентованих перерв має становити не менше 10% робочого часу на кожні 2º С перевищення.
Під час робіт на відкритих місцевостях і за температури зовнішнього повітря + 35° C і вище тривалість періодів безпечної роботи має становити 15-20 хвилин із подальшим відпочинком не менше 10 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. Про це ми докладно розповідали у своїй новині ось тут.

Міноборони затвердило критерії визначення підприємств, які є критично важливими

Міноборони наказом від 10.07.2024 №463 затвердило Критерії визначення підприємств, установ, організацій, а також юридичних осіб приватного права, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період.
При цьому підприємства, установи і організації, а також юридичні особи приватного права визначаються критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період, у разі відповідності одному або більше критеріям та за умови відсутності у статутному капіталі таких підприємств, установ чи організацій, а також юридичних осіб приватного права частки держави, визначеної ВРУ державою-агресором та/або державою-окупантом. Про це ми писали тут.

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»