• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №22(31) | 21.12.2018 р.

Тридцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №22(31) | 21.12.2018 р.

Це – вже двадцять другий з початку року (і тридцять перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • нагадаємо, коли за несвоєчасну реєстрацію ПН  в ЄРПН не буде штрафів;
  • визначимося, як скласти ПН за щоденними підсумками за новими правилами;
  • проінформуємо, що з 2019 року індивідуальний податковий номер стане обов’язковим реквізитом ПН;
  • дізнаємося, що змінюється в оподаткуванні ПДВ з 2019 року;
  • наведемо поради податківців для виправлення показника ∑Перевищ у разі реєстрації зайвої ПН;
  • зазначимо, що одночасне коригування кількості і вартості у РК не допускається.

Гарного вам читання!

***

 

Одночасне коригування кількості і вартості у РК не допускається
В ІПК від 30.11.2018 р. №5067/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці зазначили, що розрахунок коригування до податкової накладної може бути не прийнятий на реєстрацію в ЄРПН у зв’язку з порушенням вимог порядку заповнення ПН та РК з причин, зазначених в квитанції, яка отримана платником податку.

Зокрема, такою причиною може бути «Одночасне заповнення граф «Коригування кількості (зміна кількості, ціна)» і «Коригування вартості (зміна ціни, кількість)» не дозволяється».

 

Несвоєчасно зареєстрували ПН на неплатника: коли не буде штрафу?
Запорізькі податківці навели норми ст. 120-1 ПКУ. За нею порушення платниками ПДВ граничного строку реєстрації ПН та/або РК в ЄРПН тягне за собою накладення на платника, на якого покладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі від 10 до 50%.

Але зазначений штраф не застосовується до ПН, яка не надається покупцю, складеної на постачання товарів/послуг для операцій, які:

  • звільнені від оподаткування;
  • оподатковуються за нульовою ставкою.

Тобто для незастосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію має виконуватися одразу дві умови: ПН має бути складена на покупця-неплатника ПДВ та на операції, які звільнені від оподаткування або оподатковуються за нульовою ставкою.

 

Алгоритм складання нової ПН за щоденними підсумками
У верхній лівій частині ПН за щоденними підсумками операцій робиться відповідна помітка «X» та зазначається тип причини «11».

У рядку «Особа (платник податку) – покупець» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний Індивідуальний податковий номер «100000000000». Рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.

Платник ПДВ згруповує в ПН в графі «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД/коду послуги згідно з ДКПП, та графи 4, 5, 6 та 7 не заповнює.

При складанні ПН для операцій, що оподатковуються ПДВ, у графі 10 відображається загальний обсяг постачання (база оподаткування) товарів/послуг без урахування ПДВ, а у графі 11 – сума ПДВ. Про це докладно ми писали тут.

 

З 2019 року індивідуальний податковий номер стане обов'язковим реквізитом ПН
За чинними нормами ПКУ серед обов’язкових реквізитів ПН є податковий номер платника.

А от за нормами Закону №2628-VIII перелік обов'язкових реквізитів податкової накладної буде доповнено індивідуальним податковим номером.

Зверніть увагу: ця норма запрацює вже з 1 січня 2019 року. Зміни форми ПН/РК вона не вимагатиме (оскільки в діючій формі цей реквізит вже є). Однак з наступного року в податківців з’явиться законодавча підстава для невизнання ПН/РК з помилками в ІПН. До чого призведе ця новація, ми докладно проаналізували тут.

 

Як виправити показник ∑Перевищ у разі реєстрації зайвої податкової накладної?
Податківці в індивідуальній консультації від 30.11.2018 р. №5063/6/99-99-15-03-02-15/ІПК вказали, що у разі складання до 01.12.2018 року РК для анулювання «зайво складеної» ПН з метою приведення показника СумПеревищ в СЕА ПДВ у відповідність до податкового обліку, можна скласти ще один «інформаційний» розрахунок коригування до такої ПН.

Але щодо анульованих ПН, які були складені без факту здійснення господарської операції, таке правило не діє. За ними, на жаль, подати інформаційні РК не можна. Про це докладніше ми розповідали тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Традиційно щороку до ПКУ вносяться зміни в частині оподаткування ПДВ. Цього разу не можна сказати, що змін багато. Основна з них - новий порядок оподаткування ввезення товарів із-за кордону у міжнародних поштових та експрес-відправленнях. Про це все тут.

 Великий Річний Семінар

ПДВ: невідомі особливості відомих операцій
На Великому Річному Семінарі 24 січня Вікторія Величко детально розкаже під час своєї лекції про «ПДВ: невідомі особливості відомих операцій».

А ще на вас чекають аж чотири зіркових лектори (Т. Мойсеєнко, В. Величко, О. Смирнов і М. Кавин), гарячі теми, додаткові відповіді на запитання, відеозапис семінару та вишукані подарунки!
Для учасників у залі приємним завершенням дня стане грандіозна комедійна вистава – «№13 або Олінклюзив».

Приєднуйтесь до залу або ставайте online-учасником семінару вже зараз!

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»