• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №2(33) | 31.01.2019 р.

Тридцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №2(33) | 31.01.2019 р.

Це – другий з початку року (і тридцять третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • проінформуємо, чи буде штраф за порушення термінів реєстрації РК за результатами річного перерахунку ПДВ;
  • розповімо, чому у січні 2019 року не приходили квитанції щодо реєстрації ПН та РК в ЄРПН;
  • зупинимося на особливостях заповнення рядка ПН «Індивідуальний податковий номер»;
  • нагадаємо, як заповнювати графу 11 податкової накладної;
  • з’ясуємо, які наслідки чекають на покупця у разі несвоєчасної реєстрації постачальником ПН в ЄРПН;
  • дізнаємося, чому податківці не приймають декілька запитів щодо інформації з ЄРПН протягом одного дня;
  • визначимося, як правильно скласти РК до зайвої ПН.

Гарного вам читання!

***

 

Зробили декілька запитів на відомості з ЄРПН: чому їх не приймають?
M.E.Doc звернув увагу, що протягом доби дозволяється відправляти один Запит за параметром «за дату» з аналогічними відмітками.

У разі направлення протягом доби більше одного Запиту з однаковими відмітками він не буде прийнятий. Це пов’язано з механізмом обробки Запитів відповідно до вимог ДФС, яким обмежено кількість витягів, що може отримати платник на Запит, сформований «за дату» реєстрації ПН/РК в ЄРПН протягом дня.

А от запит за параметром «за списком» не має обмежень щодо кількості витягів протягом доби.

 

Складаємо РК до зайво складеної податкової накладної
При складанні розрахунку коригування до зайво складеної ПН слід врахувати, що:

  • продавець (постачальник) самостійно визначає, яка з кількох складених ним на одну і ту ж операцію податкових накладних є правильною, а яка (які) «зайво складеною(ними)»;

  • один РК можна скласти лише до однієї «зайво складеної» податкової накладної. Якщо на одну і ту ж операцію з постачання товарів (послуг) складено кілька ПН, розрахунки коригування складаються окремо до кожної ПН, яка визначена платником як «зайво складена», у тому числі і до ПН, що не надаються отримувачу (покупцю);

  • у результаті такого коригування на одну операцію з постачання товарів (послуг) в ЄРПН має залишитися одна (правильна) податкова накладна. Таке коригування не може бути проведене, якщо в ЄРПН за результатами операції з постачання товарів (послуг) не залишиться жодної податкової накладної;

  • складання розрахунка коригування до «зайво складених» податкових накладних передбачено окремо для випадків, коли розрахунки коригування до таких податкових накладних не було складено та зареєстровано в ЄРПН.

Про це та про те, як саме складати РК до зайвої ПН ми розповідали у своєму коментарі до ІПК від 11.01.2019 р. №95/ІПК/26-15-12-01-18.

 

РК за результатами річного перерахунку ПДВ: чи буде штраф за порушення термінів?
В ІПК від 16.01.2019 р. №175/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці нагадали, що терміни реєстрації ПН та РК в ЄРПН визначено п. 201.10 ПКУ. Вони поширюються на всі ПН та РК (окрім РК на зменшення, що реєструється покупцем).

Тому штрафні санкції застосовуються і за несвоєчасну реєстрацію (відсутність реєстрації) в ЄРПН ПН/РК, складених відповідно до ст. 199 ПКУ.

Зверніть увагу! Нещодавно податківці зазначали, що незалежно від факту реєстрації такого РК платник податку відображає результати такого перерахунку у декларації за останній звітний період 2018 року.

Про нюанси проведення річного перерахунку ПДВ ми писали у нашій аналітиці, а алгоритм складання таких РК від податківців ми наводили тут>>

 

Чому не приходили квитанції щодо реєстрації ПН та РК в ЄРПН?
15 січня ДФСУ повідомила, що у зв’язку із перенавантаженням серверу ДФС та необхідністю своєчасного прийому податкових накладних/розрахунків коригування, запити щодо отримання відомостей з ЄРПН оброблялися із затримкою в часі.

А от як завантажити квитанцію у M.E.Doc, якщо в Електронному кабінеті вона є, але у програмі її немає, ми розповідали тут.

 

Особливості заповнення рядка ПН «Індивідуальний податковий номер»
Тернопільські податківці зауважили, що заповнення рядка «Індивідуальний податковий номер» в ПН здійснюється залежно від статусу отримувача (покупця):

  • якщо отримувач є платником ПДВ –  у шапці ПН проставляється відповідний його ІПН;

  • якщо отримувач – неплатник ПДВ – у ПН проставляється умовний ІПН.

 

Як заповнювати графу 11 податкової накладної?
Податківці в ІПК від 14.01.2019 р. №117/6/99-99-15-03-02-15/ІПК вказали, що графа 11 розділу Б ПН (графа 14 розділу Б РК) заповнюється у гривнях з копійками, але з урахуванням особливостей здійснення окремих операцій з постачання товарів/послуг допускається зазначення в цій графі показника з урахуванням арифметичного округлення до 6 знаків включно після коми.

Графа 11 розділу Б ПН (графа 14 розділу Б РК) не заповнюється у разі здійснення операцій, які підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою, та звільнених операцій.

Якщо графа 11 розділу Б ПН (графа 14 розділу Б РК) не заповнюється, нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються. Про це докладніше читайте тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Платник ПДВ через технічні роботи або несправність серверу в ДФС не встиг зареєструвати ПН або РК. Яка подальша доля цих документів і чи буде штраф? Про це ми розповідали ось тут.

 Все про ПДВ у 2019 році

Все про ПДВ: як бути зі змінами у 2019 році?
Питання податку на додану вартість завжди є актуальними. Часто теорія значно відрізняється від практичного застосування і складні операції, їх облік, оподаткування та відображення у декларації викликають труднощі.

На семінарі «Все про ПДВ у 2019 році» 6 березня лектор Вікторія Величко розкаже про:

  • податкові зобов'язання та податковий кредит у податкових змінах, роз'ясненнях ДФСУ та судовій практиці;
  • практичні рекомендації щодо складання ПН та РК;
  • основні помилки та їх наслідки при складанні декларації з ПДВ.

Зараз діють знижки на квитки до залу та online-трансляцію, встигніть замовити! Більше про семінар за посиланням>>>

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»