• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 4 – 9 листопада

Що змінилося у бюджеті-2020 до другого читання? Якою буде (і чи буде взагалі) податкова реформа? Як функціонуватиме єдиний рахунок для сплати ЄСВ та податків? Чи потрібен РРО для безготівкових розрахунків «єдинників» (за новими законами)? Якими будуть нові штрафи для роботодаців? Про все це і не тільки ми писали минулого тижня.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 4 – 9 листопада

Держбюджет-2020 напередодні другого читання: основні показники
У неділю, 3 листопада, Уряд ухвалив проект Держбюджету-2020 до другого читання. У Верховній Раді його було презентовано 5 листопада. З презентацією законопроекту можна ознайомитися на сайті Уряду, а з самим текстом проекту тут.

Коротко про основні показники:

  • середній курс гривні до долара – 27 грн/долар;
  • мінімальна зарплата – 4 723 грн;
  • прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня – 2102 грн, з 1 липня – 2197 грн, з 1 грудня – 2270 грн;
  • пенсії будуть проіндексовані, проте фактично підвищення буде незначним;
  • витрати на обслуговування Уряду і центральних органів виконавчої влади будуть скорочені на 10%;
  • гральний бізнес легалізують, тощо.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук також запевнив, що у проекті бюджету Уряд не закладав підвищення податків. Водночас, як бачимо з пояснювальної записки, дохідна частина бюджету збільшена за рахунок плану з додаткового збору податків:

  • ПДФО збільшено на 4,7 млрд грн;
  • податок на прибуток – на 4,3 млрд грн;
  • ПДВ з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) – на 3,3 млрд грн.

Якою буде податкова реформа (та чи буде взагалі)
Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетманцев розповів, до яких змін готуватися бізнесу. За його словами, 2019 та 2020 роки є піковими з точки зору виплат за державним боргом – тож реформа податкового законодавства повинна враховувати ці моменти.

Водночас депутат О. Ковальов відкликав проекти Законів №1210-1 та №1209-1 зі змінами до ПКУ. Це були альтернативні законопроекти податкової реформи.

Проекти Гетманцева №1210 та №1209 залишаються. Щодо законопроекта №1210 зараз проводяться круглі столи у Комітеті ВРУ. Тож наразі говорити про відмову від впровадження нових податкових правил ще зарано.

Зі схемними товарними операціями будуть боротися по-новому
Незабаром можуть ввести нову комплексну систему контролю за ланцюжком постачання та реалізації товарів. Про цю систему розповіли у Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики.

Запровадження її заплановане в чотири етапи:

  1. впровадження електронної видаткової/товарно-транспортної накладної (е-ВТТН);
  2. інтеграція системи реєстрації е-ВТТН та СЕА ПДВ;
  3. запровадження Єдиної системи обліку руху товарів (ЄСОРТ);
  4. впровадження системи обліку переміщення обсягів постачання товарів.

Як функціонуватиме єдиний рахунок для сплати ЄСВ та податків?
Держказначейство повідомило, що у 2021 році перерахування коштів з єдиного рахунку до відповідних бюджетів буде здійснюватись на підставі реєстру платежів ДПС. Реєстр платежів буде формуватись з дотриманням черговості сплати, яка визначена у Законі №190-IX.

З 1 січня 2021 року платники матимуть право використовувати для сплати або єдиний рахунок, або сплачувати такі платежі на умовах, які діяли до 01.01.2021 року (на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до бюджетів, небюджетні рахунки для зарахування ЄСВ).

Чи потрібен РРО за новими правилами для безготівкових розрахунків?
Нещодавно Д. Гетманцев в своєму інтерв’ю говорив про обов’язок ФОП на 3 групі ЄП видавати чеки під час приймання безготівкової оплати. Тепер цю інформацію підтверджує й голова ДПС С. Верланов.

Як випливає з його слів, за новими правилами РРО потрібен буде при безготівкових розрахунках. При цьому передавати або відправляти касовий чек в такому випадку платнику не потрібно. Докладніше про це (а також позицію редакції) читайте тут.

ДПС також розповіла, що за новими законами для «єдинників» 1 групи РРО не потрібен, а для всіх інших буде безкоштовне ПЗ. Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон. При цьому безкоштовним буде не тільки її скачування, але й обслуговування.

Ще три нові роз’яснення ДПСУ

  1. Складаєте ПН? Приділяйте особливу увагу номенклатурі! ДПСУ звертає увагу, що податкова накладна, яка містить помилку у номенклатурі товару чи послуги, не дає права покупцю на податковий кредит;
  2. Як виправити помилку у формі №1ДФ? Податківці вкотре наголосили, що помилки в ф. №1ДФ можна виправити шляхом подання уточнюючого розрахунку та навели особливості його складання;
  3. ФОП працевлаштував особу з інвалідністю: як нараховувати ЄСВ? За роз’ясненням ДПС у м. Києві, з 1 січня 2019 року ФОП до заробітної плати найманих працівників, що є особами з інвалідністю, мають право застосовувати ставку ЄСВ у розмірі 8,41%.

Скасовано 15 наказів, що обмежували господарську діяльність

Кабмін розпорядженням від 23.10.2019 р. №1018-р скасував деякі накази міністерств та інших центральних органів виконавчої влади як такі, що не відповідають законодавству. Серед них:

  • Положення про порядок підвищення кваліфікації фахівців, які займаються питаннями нормування праці на виробництві;
  • Критерії заборони поширення сортів в Україні;
  • Типовий договір про умови ведення мисливського господарства

… та ще 12 наказів. Які саме – читайте у новині.

Які ще зміни готує Уряд?

  • По-перше, Уряд планує відмовитись від груп інвалідності. Політика держави щодо людей з інвалідністю та виплат для них будуватиметься не на групах, а на розрахунку відсотка втрати працездатності. Про це повідомила голова Комітету ВРУ з питань соцполітики Галина Третьякова.
  • По-друге, за словами Д. Дубілета, КМУ планує зменшити кількість звітів, що подаються в Держстат, та спростити їх.
  • По-третє, Кабмін пропонує змінити механізм обробки персональних даних. У Раду подано законопроект, який зі слів Д. Дубілета, «повинен захистити українців в тому, як організації поводяться з їхніми даними, а також позбутися папірця, який насправді нікого ні від чого не захищає» (йдеться про письмову «Згоду на обробку персональних даних»).

Насамкінець – три аналітики від редакції

  • Якими будуть нові штрафи для роботодаців? Законопроект №1233 готовий до другого читання. Його суттєво доопрацювали та внесли правки. Зокрема, юрособи-платники податку на прибуток, фізособи-«загальники» та «єдинники» ІV групи за неоформлених працівників будуть сплачувати штраф при першому порушенні. А ось роботодавці-«єдинники» І-ІІІ груп (в т.ч. фізособи) отримуватимуть попередження. Докладно про заплановані зміни (на прикладі) читайте тут.
  • Згода на значні правочини – більше не квартальна! До Закону про ТОВ/ТДВ були внесені зміни у правила надання згоди від засновників керівництву товариства вчиняти значні правочини. Як це вплине на новостворені та діючі товариства? Читайте у цій статті.
  • Корпоративна картка – у запитаннях та відповідях. Про корпоративні картки і картки-ключі ми вже писали неодноразово. Але у щоденній роботі у бухгалтерів все ще виникають питання щодо використання платіжних карт у різних ситуаціях. У цьому матеріалі ми зібрали деякі з них.

Інші новини

  1. Індекс інфляції за жовтень – 100,7%. Згідно з повідомленням Держстату, інфляція на споживчому ринку в жовтні 2019 р. порівняно з вереснем 2019 р. становила 0,7%, з початку року – 4,2%.
  2. Держстат оприлюднив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2020 році. Наразі він налічує 47 звітів. Які саме? Дивіться за посиланням.
  3. Мін’юст повністю відкрив єдиний реєстр бізнесу.Тепер українці зможуть стежити за низкою нових параметрів: номером реєстрації ФОП, підписантами, філіями.

Безкоштовний online майстер-клас

Два БЕЗКОШТОВНИХ online майстер-класи «ТОП-13 помилок у кадрах: як не наразитись на штрафи» з Тетяною Мойсеєнко 18-19 листопада.
Реєструйтесь!

Не намагайтеся далі займатися кадрами, доки не побуваєте на цьому майстер-класі.

Реєструйтесь на майстер-класи прямо зараз та отримайте подарунок від Тетяни Мойсеєнко: Зразок письмового трудового договору.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»