• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №5(13) | 23.03.2018 р.

Тринадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №5(13) | 23.03.2018 р.

Це – вже п’ятий у цьому році (і тринадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, які минули з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та корисного на цю тему.

 

Сьогодні ми:

  1. поговоримо про нарахування індексації зарплати у березні 2018 року;
  2. наведемо нове роз’яснення Мінсоцполітики щодо врахування індексації до розміру мінімальної зарплати;
  3. з’ясуємо, як змінився перелік витрат на охорону праці у зв’язку з затвердженням Постанови КМУ №134;
  4. визначимося, чи є порушенням щомісячне збільшення окладів на кілька гривень задля непроведення індексації;
  5. нагадаємо правила оплати лікарняних листків для догляду за хворими дітьми;
  6. розповімо про появу Урядового законопроекту щодо зниження ставок ЄСВ і ПДФО та самостійної їх сплати фізособами;
  7. зазначимо, яким у 2018 році є максимальний та мінімальний розмір допомоги у зв'язку з вагітністю;
  8. ...а наостанок – позиція ДФС щодо оподаткування витрат працівника, понесених за рахунок його власних коштів.

Гарного вам читання!

 

***

Індексуємо зарплату у березні 2018 року за новими коефіцієнтами
Індекс інфляції за січень 2018 року вплинув на розрахунок коефіцієнтів індексації у березні. Тому індексувати зарплату у березні 2018 року потрібно вже за збільшеними коефіцієнтами. До того ж у березні слід буде нараховувати індексацію вперше працівникам, яким підвищувались оклади у жовтні 2017 року за коефіцієнтом – 3,4%.

Традиційне щомісячне роз'яснення від Мінсоцполітики щодо цього питання читайте тут.

Звертаємо увагу: Порядок проведення індексації грошових доходів населення зазнав змін. Це пов’язано з новими правилами індексації пенсій.

 

Індексація враховується до розміру мінімальної зарплати: нове роз'яснення Мінсоцполітики
Мінсоцполітики у листі від 07.02.2018 р. №5/0/66-18 наголосило, що частиною 2 ст. 3-1 Закону про оплату праці визначений вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Серед них немає індексації.

Саме тому сума індексації має враховуватися для виконання гарантії щодо нарахування зарплати не нижче мінімальної.

Наш коментар про це читайте тут.



Як нараховувати ЄСВ у разі встановлення інвалідності працівнику
По-перше, підтвердженням встановлення працівнику інвалідності є завірена копія довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності. Але засвідчення копії довідки МСЕК здійснюється безпосередньо підприємством, установою або організацією, тобто роботодавцем.

По-друге, нарахування ЄСВ працівнику-інваліду за ставкою 8,41% здійснюється з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання завіреної копії довідки до акту огляду в МСЕК, та закінчується датою припинення інвалідності.

Тому, якщо працівник надав таку копію довідки зі запізненням, роботодавець не зобов’язаний проводити перерахунок раніше нарахованого цьому працівнику ЄСВ.

Про це ми пишемо у своєму коментарі до індивідуальної податкової консультації від 23.02.2018 р. №728/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

 

Підвищили оклади: як це вплине на розрахунок вже виплачених відпускних?
Фахівці Держпраці у своїй консультації наголосили, якщо підвищення окладів відбулося в періоді, коли працівник перебував у щорічній відпустці, його середній заробіток необхідно прокоригувати і нарахувати належні йому кошти.

Слід зауважити, що донарахування відпускних провадиться і у випадку, коли працівник відразу після відпустки звільняється, якщо в періоді його перебування у відпустці відбулося підвищення окладів.

 

Зниження ставок ЄСВ і ПДФО, самостійна їх сплата фізособами та плани Уряду щодо реформування ЄСВ
12 березня 2018 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №8109. Його авторами є колектив нардепів О. Продан, В. Романюк, О. Данченко та ін.

Законопроектом пропонується:

  • змінити процедуру адміністрування ПДФО та ЄСВ шляхом встановлення обов’язку самостійної сплати фізособами цих зобов’язань;
  • зменшити загальне фіскальне навантаження до 25% (10% ПДФО та 15% ЄСВ);
  • зняти обмеження розміру бази для сплати ЄСВ.

Про це детальніше читайте тут.

А от про плани Уряду щодо реформування ЄСВ заявив на засіданні парламентського комітету міністр соцполітики Андрій Рева. Зокрема, планується:

  • запровадити регресивну шкалу ставок для сплати ЄСВ. Тобто чим більша сума нарахованої зарплати, тим менша ставка буде застосовуватися для нарахування ЄСВ;
  • скасувати максимальне обмеження щодо нарахування ЄСВ. Тобто нараховувати ЄСВ слід буде на всю суму нарахованої зарплати, незалежно від її розміру.

 

Щомісячне збільшення окладів на кілька гривень задля непроведення індексації – порушення?
По-перше, наразі ст. 265 КЗпП не встановлено окремого виду відповідальності за щомісячне підвищення окладів замість нарахування індексації.

По-друге, Порядок №1078, яким встановлено правила проведення індексації, не забороняє проводити підвищення окладів щомісяця.

Тож допоки на законодавчому рівні не заборонять проводити таке підвищення, у роботодавців є повне право підвищувати оклади кожного місяця без наслідків.

З цим згодилися й фахівці Держпраці: «формально порушення законодавства у такому випадку не виникає». Хоча вони вважають, що такий механізм підвищення доходів працівників може свідчити про відсутність соціальної відповідальності роботодавця та його спроби зменшити витрати на оплату праці незважаючи на наявність інфляції. Але за це інспектори Держпраці при перевірках не зможуть притягнути роботодавців до відповідальності.

Про це все читайте у нашій новині.

 

Наостанок – три аналітики від редакції, а також роз’яснення від ФСС та від ДФС

  1. Якими у 2018 році є максимальний та мінімальний розмір допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами? Читайте про це у нашому коментарі тут.
  2. Нараховуєте премії та винагороди за рік своїм працівникам? Як їх враховувати при нарахуванні відпускних? – читайте у редакційній аналітиці.
  3. Уряд Постановою №134 вніс зміни до Постанови №994, якою затверджено перелік витрат на заходи та засоби з охорони праці. Метою змін було приведення цього переліку у відповідність до чинного законодавства. Що ж саме змінилося, – читайте тут.
  4. На який строк видається лікарняний листок для догляду за дитиною? Який порядок його оплати? За чий рахунок виплачуються лікарняні? Про це все читайте у нашій новині на підставі роз’яснення ФСС із Винницької області.
  5. А щодо справляння ПДФО і військового збору у разі придбання працівником товарів за власні кошти для підприємства читайте тут («До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти, отримані платником податку від роботодавця під звіт за умови дотримання усіх вимог, встановлених п. 170.9 ПКУ.
    Разом з тим оскільки фізичною особою (працівником) придбання товарів для потреб юридичної особи здійснено за рахунок власних коштів, тобто юридичною особою (працедавцем) попередньо не видавалися кошти під звіт, то сума коштів, виплачених такій фізичній особі за вказані товари, включається до її загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інші доходи та оподатковується на загальних підставах. При цьому зазначена сума коштів не є базою нарахування єдиного внеску»).

З нашою думкою щодо правомірності такого оподаткування можна ознайомитися за посиланням.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»