• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12 - 18 лютого

Наслідки продовження воєнного стану; зміна строків зберігання бухгалтерських і фіндокументів; розширення повноваження ТЦК та оновлення переліку ТОТ. А ще - до 10 березня Фонд осіб з інвалідністю визначиться з кількістю штрафів за невиконання нормативу

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12 - 18 лютого

Продовження воєнного стану до 14 травня 2024 року: які наслідки для бізнесу?

12 лютого Президент підписав закони про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації з 14 лютого ще на 90 днів (тобто до 14 травня 2024 року). 13 лютого їх офіційно опубліковано.

Як звітувати, сплачувати податки та які інші спецправила діятимуть у цей період, – читайте у статті від редакції.

 

З 15 лютого розширено повноваження ТЦК

15 лютого набрала чинності постанова КМУ від 09.02.2024  №147, якою внесено зміни до Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Зокрема, під час проведення мобілізації та на термін дії воєнного стану ТЦК надали право цілодобово розглядати справи про адмінправопорушення та накладати адмінштрафи. Більше читайте тут.

 

З 10 лютого змінилися строки зберігання деяких бухгалтерських і фінансових документів

Наказом Мін'юсту від 04.01.2024 №40/5 внесено зміни до Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів.

Так, у Порядку тепер прописано, що строки зберігання документів, що зазначаються у цьому Переліку та регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, застосовуються ФОПами, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин. Строк зберігання для документів та інформації, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, для ФОПів встановлюється відповідно до ПКУ та становить 3 роки.

Крім того, змінилися і строки зберігання окремих документів, які стосуються фінансово-господарської діяльності (переважно з 1 - 3 років збільшено до 5). Яких саме – читайте тут.

 

Що нового у ДПС?

  1. З 13 лютого діє оновлений порядок подання повідомлень про відкриття та закриття рахунків платників податків. Порядок приведено у відповідність до Закону №2888-IX у частині обов’язку повідомляти ДПС про відкриття або закриття рахунків/е-гаманців платників податків також небанківськими надавачами платіжних послуг/емітентами електронних грошей.
  2. Що зміниться у ПКУ з 1 березня 2024 року? З 1 березня 2024 року набирає чинності Закон №3553. Здебільшого ним норми ПКУ приводяться у відповідність до чинного Закону про Митний тариф (у частині кодів УКТ ЗЕД). Це стосується акцизного податку, пільг з ПДВ та податку на прибуток.
  3. З 15 лютого діє оновлена форма Звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній. Мінфін вніс зміни до форми Звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній та Порядку його заповнення відповідно до положень Закону №2970. Оновлена форма діє з 15 лютого, але застосовуватися буде при звітуванні за 2024 рік.

 

Військовий збір з негрошових доходів – із коефіцієнтом чи без?

Досить тривалий час ДПС консультувала, що при розрахунку військового збору «натуральний» коефіцієнт не застосовується. Аж раптом видала ІПК, за якою коефіцієнт застосовувати треба.

То треба чи ні, і що змінилося – у матеріалі від редакції.

 

Що ще цікавого розповіли податківці?

  1. Які штрафи застосовуються за несвоєчасну реєстрацію зведених ПН з датою складання з 16 січня 2023 року? ДПС наголошує, що з 16 січня 2023 року за несвоєчасну реєстрацію зведеної податкової накладної в ЄРПН, якщо її складено після 16.01.2023, штрафи застосовуються за загальними правилами у встановлених розмірах.
  2. Як платникам ПДВ дізнатися про показники податкової ефективності з ПДВ? На сайті ДПС публікується інформація щодо показників податкової ефективності з ПДВ з 2019 року (помісячно на дату граничного терміну подання декларації за видами економдіяльності згідно з КВЕД).
  3. Які нюанси подання розрахунку частки сільгосптоваровиробника у 2024 році? ДПС рекомендує «єдинникам» 4 групи подати до 20 лютого 2024 року Розрахунок частки сільгосптоваровиробника за новою формою звітності, а платникам, які вже подали Розрахунок, надати новий звітний Розрахунок.
  4. Які критерії перебування ФОПів на ІІІ групі єдиного податку? ІІІ група єдиного податку передбачає сплату податку за ставкою 3% із застосуванням ПДВ та 5% без ПДВ. Крім того, нормами ПКУ встановлено низку інших критеріїв. Зокрема, граничний обсяг доходу у 1167 розмірів МЗП.
  5. За якою ознакою доходу в додатку 4ДФ зазначати суму нецільової благодійної допомоги? Сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір, відображається у додатку 4ДФ до єдиної звітності за ознакою доходу «169».

 

20 лютого – граничний термін для звітування та сплати деяких податків

Нагадуємо, що у вівторок, 20 лютого, завершується строк:

  • подання юрособами оновлених форм декларацій з податку на нерухомість, плати за землю та транспортного податку на 2024 рік. Більше читайте тут;
  • подання податкової звітності за січень 2024 року. Якої саме – читайте тут;
  • сплати авансових внесків з єдиного податку за поточний місяць ФОП, що обрали спрощену систему оподаткування І та ІІ груп. Про це тут.

 

До 10 березня Фонд осіб з інвалідністю визначиться з кількістю штрафів за невиконання нормативу

У 2024 році, як й у 2023 році, суб'єктам господарювання вже не треба звітувати про те, скільки осіб з інвалідністю вони працевлаштували, та самостійно рахувати суму штрафу, яку треба сплатити за невиконання нормативу. Але і норматив, і штраф зберігаються!

За яких умов Фонд осіб з інвалідністю може оштрафувати роботодавців? Як дізнатися про нараховані штрафи? Що буде за несвоєчасну сплату? Як виконати норматив працевлаштування осіб з інвалідністю? Читайте в аналітиці від редакції.

Також звертаємо увагу, що відтепер роботодавці, які найняли людину з інвалідністю, можуть одержати через портал Дія компенсацію за облаштування її робочого місця. Як це зробити, – докладно у новині.

 

Завантаження сканованої копії трудової книжки на е-портал: відповіді від ПФУ

У Пенсійному фонді розповіли, що завантаження е-варіанта трудової книжки до Реєстру застрахованих осіб відбувається після перевірки та опрацювання даних сканованих копій документів ПФУ. Термін опрацювання становить 30 днів.

 

До уваги роботодавців!

  1. Чи може директор уповноважити бухгалтера-непрацівника підписувати звітність? Керівник юрособи може надати право підпису податкової звітності в електронному вигляді фізособі, яка на підставі договору здійснює ведення бухгалтерського обліку та не є працівником такої юрособи. Як саме це зробити, – дивіться у новині.
  2. Нещасний випадок на виробництві: алгоритм дій роботодавця. Отримавши інформацію про нещасний випадок або гостре професійне захворювання, роботодавець зобов’язаний протягом однієї доби повідомити про це ПФУ та Держпраці за місцем настання нещасного випадку.
  3. Перевірки за порушення законодавства про працю в умовах війни. Держпраці зазначила, що підставами для проведення перевірок Держпраці в умовах воєнного стану є звернення працівника про порушення його трудових прав, доручення Прем’єр-міністра України та настання аварії, пожежі, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або профзахворювання.
  4. Чи можна вимагати від працівника взяти відпустку за власний рахунок? Держпраці наголосила, що будь-які форми тиску на працівника з метою змусити написати його заяву про надання відпустки без збереження заробітної плати є протиправними. Відповідальність за примус може бути не тільки дисциплінарною і адміністративною, але й кримінальною.
  5. Як роботодавцям ознайомлювати працівників з наказами під час війни? Ознайомлення працівників з наказами, повідомленнями про наступне вивільнення або іншими документами щодо прав та обов’язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронно-комунікаційних мереж.

 

Нагадування для юросіб: до 20 лютого (включно) слід зареєструватися в Е-суді

Нагадуємо, що для участі у господарському процесі (йдеться про судові спори з контрагентами, у т.ч. щодо укладення та виконання договорів, стягнення збитків у разі нереєстрації ПН/РК в ЄРПН, штрафних санкцій за порушення строків виконання грошових та інших зобов’язань тощо) треба зареєструватися в ЄСІТС. І граничний строк, коли це треба було зробити, визначено у Законі №3200 – до 18.10.2023 включно.

Щодо спорів з контролюючими органами та оскарження їхніх рішень в адміністративних судах, то цей строк для юросіб приватної форми власності встановлено на трохи довший проміжок часу – до 20.02.2024 включно.

З 21 лютого за невиконання обов'язку щодо реєстрації в Е-суді суди зможуть застосовувати негативні процесуальні наслідки у вигляді залишення процесуального документа без руху, без розгляду або повернення.

Також Е-суд навів правила роботи з Єдиним державним реєстром судових рішень.

 

Знову оновлено перелік ТОТ та територій бойових дій

Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні.

Так, новим наказом від 05.02.2024 №30 знову внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Зміни стосуються, зокрема, територіальних громад Сумської та Харківської областей.

 

Інші новини

  1. Мінфін встановив недоліки ПРРО щодо уникнення фіскалізації під час проведення розрахунків. За позицією Мінфіну, програмні РРО мають недоліки, які дозволяють уникати фіскалізації під час проведення розрахунків та призводять до зменшення надходжень до бюджету. Наразі шукають вихід із ситуації.
  2. Понад 200 тисяч підприємств можуть відтермінувати перевірки ДСНС. За словами директора Департаменту ДСНС, на підставі акта перевірки СГ можуть застрахувати своє підприємство від негативних випадків. Договір страхування вноситься до спецреєстру і протягом 6 - 10 років працівники ДСНС не здійснюють планових перевірок.
  3. Обережно! Від псевдодетективів БЕБ можуть надходити листи. Фахівці Бюро економічної безпеки України зафіксували випадки розсилки електронних листів невстановленими особами зі сторонніх email-адрес, начебто від імені БЕБ.
  4. З 1 березня фінустанови інформуватимуть ДПС про відкриття рахунків за новими формами. Починаючи з 01.03.2024 обмін електронними документами з фінустановами здійснюватиметься лише за новою формою. Поки що є можливість застосування старих форм.

Книгу «ПКУ-2024» надруковано!

Тож якщо у вас й досі немає нового «ПКУ» — це легко виправити. Свіжий наклад книги вийшов з друку 12 лютого, а на останні примірники зараз діє знижка.

Замовити  зі знижкою >>

Зверніть увагу! Передплатники паперового «Дебету-Кредиту» на І півріччя 2024 року отримають книгу в межах передплати.


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»