• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6 – 11 грудня

Ситуація з карантином в Україні поліпшується (більшість областей вже у «жовтій» зоні); Президент підписав Держбюджет-2022 та закон про 1000 грн за вакцинацію; Мінфін оновив декларації з податку на прибуток та рентної плати, а ДПС після закінчення амністії готується перевірити доходи фізосіб аж з 1995 року. А ще – новий індекс інфляції, підвищення облікової ставки НБУ та заборона пластикових пакетів

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6 – 11 грудня

Ситуація з карантином в Україні поліпшується
За даними МОЗ, станом на 11 грудня у «жовтій» зоні – вже 13 областей. Зокрема, з 7 грудня до цієї зони перейшов Київ. У «помаранчевій» залишилася лише одна область (Донецька), а решта 10 – у «червоній» зоні. Які саме – читайте тут.

Також завертаємо увагу:

  • з 6 грудня діють оновлені карантинні обмеження для всіх зон. З цього дня набрала чинності постанова КМУ №1240. Невакциновані громадяни не зможуть відвідувати концерти, кінопокази, спортзали, кав’ярні й ресторани навіть у «жовтих» зонах епідемічної небезпеки, а строк використання жовтого сертифіката, який свідчить про отримання першої з двох доз вакцинації, скорочено до 30 днів. Докладніше усі зміни редакція розглянула тут.
  • ті, хто не отримав карантинну допомогу через помилки у заяві, може подати повідомлення до 15 грудня (включно). Завдяки постанові КМУ №1267 у ФОПів та працівників з «червоної» зони, які неправильно вказали у своїх заявах банківські реквізити, з’явилася можливість отримати допомогу. Для цього слід подати повідомлення через «Дію» до 15 грудня 2021 р. включно.

 

1000 грн за вакцинацію від Covid-19: що про них відомо?
У середу, 8 грудня, Президент підписав Закон №1932-IX про виділення 8 млрд грн на виплати вакцинованим українцям у рамках програми «єПідтримка». Кошти будуть спрямовані на виплату заохочувальних 1000 грн кожному повністю (!) вакцинованому від Covid-19 громадянину.

На першому етапі програма реалізовуватиметься з 19 грудня. За словами Д. Шмигаля, отримати ці виплати в тестовому режимі можна буде вже цього року. Для цього необхідно подати відповідну заявку через «Дію» до 29 грудня.

Як розповіли у Мінцифри, зробити це можна буде в кілька кліків, якщо ви громадянин України, старший 18 років і маєте «зелений» сертифікат у застосунку «Дія».

Крім того, потрібно буде отримати спеціальну картку «єПідтримка». Про їх відкриття вже повідомили ПриватБанк, Монобанк та Альфа-Банк.

Для оформлення спецкартки у Приват24 треба зайти у вкладку «Гаманець», натиснути меню «Додати» та вибрати картку «єПідтримка». Для отримання карток у Монобанку треба оновити програму і у верхньому меню натиснути «Відкрити карту».

 

Держбюджет-2022 підписаний Президентом
Цього року головний документ країни на наступний рік ми отримали як ніколи швидко. 10 грудня законопроєкт №6000 підписав голова ВРУ Стефанчук, а слідом за ним, цього ж дня й Володимир Зеленський (про це тут).

Нагадаємо основні показники, закладені в ньому:

  • доходи – 1.322.126.951,5 тис. грн;
  • видатки – 1.497.672.973,7 тис. грн;
  • прожитковий мінімум (загальний показник): з 1 січня -- 2393 грн; 1 липня – 2508 грн; 1 грудня – 2589 грн.
  • мінімальна зарплата: з 1 січня — 6500 гривень, з 1 жовтня — 6700 гривень.

 

Увага! Оновлено декларації з податку на прибуток та рентної плати
Мінфін затвердив зміни до:

  • декларації з податку на прибуток (наказ від 17.11.2021 р. №601). Зокрема, для підприємств, які мають подавати аудиторський звіт разом з фінзвітністю після перевірки, з’явилась окрема графа.  Проте ДПС ще не висловилася, коли вперше застосовувати нову форму (про це повідомимо додатково);
  • декларації з рентної плати (наказ від 08.11.2021 р. №583). Її доповнено новим додатком 2-2, в якому здійснюється розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини під час виконання угоди про розподіл продукції.

 

Ще більше стат- та фінзвітів можна буде подавати електронно
Держстат доповнив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2022 році. Тепер їх 80 (першочергово було 22). Весь перелік можна переглянути за посиланням.

 

Після закінчення амністії ДПС перевірить всі доходи фізосіб з 1995 року
Після завершення періоду податкової амністії будуть запроваджені непрямі методи оподаткування. Концепція відповідного закону фактично готова. Про це заявив міністр фінансів.

«Автоматично податкова перевіряє наявність доходів, сплачених з 1995 року (…) потім зіставляє суму цих доходів з інформацією про купівлю об'єкта нерухомості та його вартістю. Якщо ця людина амністувала і задекларувала ще доходи, це підсумовується також і потім до такої людини або є питання, або їх немає», – сказав С. Марченко.

Крім того, стало відомо, що ДПС створить спецпідрозділ для перевірки доходів «заможних» фізосіб в межах кампанії «нульового декларування». Але це відбудеться лише після ухвалення ВРУ відповідного закону, який ще навіть не розроблено Мінфіном. Там, зокрема, мають бути визначені й критерії «заможності».

 

Продаєте технічно складні товари – готуйтесь до податкових перевірок
Наразі ДПС акумулює інформацію щодо порушень порядку проведення розрахунків, зокрема, на ринку електронної техніки. Після закінчення карантину будуть організовані відповідні перевірки, а порушників притягнуть до відповідальності. Така інформація з’явилася на сайті ДПСУ.

 

До уваги платників податків!

  1. Останній день для сплати податків за листопад – 30, а не 31 грудня. Хоча 31 грудня буде робочим днем та саме це число має бути граничним для сплати податків, але ДПС вважає інакше. Зокрема, за її календарем сплатити податки треба до 30 грудня включно.
  2. Не пропустіть! 16 грудня – останній день подання заяви про перехід на ЄП. Щоб перейти на «спрощенку» з I кварталу 2022 року, потрібно подати до ДПС заяву про перехід на спрощену систему оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік до цього четверга, 16 грудня (включно).

 

Облік товарних запасів – у нових роз’ясненнях ДПС

  1. Що чекає ФОПів у разі ведення обліку товарних запасів за невстановленою формою? Податківці зазначили, що у разі виявлення під час перевірки ФОПів факту реалізації товарів, які обліковані не за формою, визначеною додатком до Порядку №496, до нього застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів за цінами реалізації, але не менше 10 н.м.д.г. (170 грн), та адмінштраф.
  2. Як вести облік товарних запасів, якщо ФОП має декілька місць продажу? ДПС зазначила, що ФОП, який здійснює діяльність у декількох місцях продажу, веде облік товарних запасів за кожним окремим місцем продажу на підставі відповідної первинки.
  3. Облік товарних запасів для ФОП потрібно вести за всіма видами товарів. З роз’ясненням податківців, за наявності обов’язку ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації фізособи-«єдинники» мають здійснювати облік всіх товарів, які знаходяться в реалізації, а не лише визначених для обов'язкового застосування РРО.

 

НБУ оновив положення про касові операції
10 грудня набрала чинності постанова НБУ від 03.12.2021 р. №132, якою внесено низку змін до Положення про касові операції у нацвалюті. Зокрема:

  • деталізовано вимогу щодо забезпечення СГ наявності у касі достатньої кількості банкнот, обігової та/або розмінної монети для видачі здачі,
  • передбачено можливість використання е-паспорта під час видачі готівки за ВКО окремим фізособам.

 

Відсторонення працівників через відмову вакцинуватися від Covid-19 є правомірним, – Держпраці
Чимало працівників закладів освіти звертаються до Держпраці щодо правомірності їх відсторонення від роботи без збереження зарплати через відмову або ухилення від вакцинації від COVID-19 та ненадання медичних довідок щодо протипоказань.

Щодо цього у Держпраці зазначили, що таке відсторонення від роботи на термін до усунення причин відсторонення та ненадання відповідних медичних довідок щодо наявності відповідних протипоказань є правомірним та відповідає вимогам чинного законодавства про працю. Проте відмова працівника від проходження вакцинації не є підставою для його звільнення з ініціативи роботодавця.

У ФСС також роз’яснили: якщо застрахована особа захворіє до дня початку відсторонення, перший день такого відсторонення необхідно перенести на перший робочий день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності.

Нагадаємо, що з 9 грудня до переліку щодо обов'язкової вакцинації від COVID-19 включили також працівників центральних органів виконавчої влади та установ соцпослуг і соцзахисту.

 

З 10 грудня заборонені одноразові пластикові пакети
Минулого тижня набрав чинності Закон №1489, який спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів та обмеження їх розповсюдження. На першому етапі заборона стосуватиметься пакетів з товщиною стінок понад 50 мікрометрів. Саме в них зазвичай складають придбані товари (витримують вагу понад 7 кг).

З початком дії обмежень поліетиленові пакети повністю не зникнуть. У магазинах можна буде використовувати надтонкі пластикові пакети (товщина стінок до 15 мікрометрів), в які зазвичай набирають овочі та фрукти. Але з 10 березня 2022 року запрацює заборона і на їх використання. Придбати надтонкі пластикові пакети можна буде лише для особистих цілей за встановленими Урядом цінами.

З 1 січня 2023 року залишаться лише біорозкладні пакунки, а усі інші пластикові пакети будуть заборонені. Більше читайте у статті від редакції.

 

Інші новини

  1. З 10 грудня облікова ставка НБУ – 9%. Нацбанк ухвалив рішення щодо встановлення з 10 грудня 2021 року розміру облікової ставки на рівні 9% річних. Нагадаємо, з 5 березня облікова ставка зростала вже чотири рази. До цього ставка була на рівні 6%; вона діяла з 12 червня 2020-го і це був найнижчий рівень облікової ставки за всю історію незалежної України.
  2. Індекс інфляції за листопад – 100,8%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у листопаді 2021 р. порівняно з жовтнем 2021 р. становила 100,8%, з початку року – 7,4%.
  3. Запрацювали оновлені правила часу роботи та відпочинку водіїв. 10 грудня набрав чинності наказ Мінінфраструктури від 24.06.2021 р. №337, яким затверджено зміни до Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів. Що тепер вважається робочим часом водія? Яка різниця між часом відпочинку та перервою? Як обліковується робочий час та час, коли водій не працював? Про це читайте в аналітиці.
  4. Як працюватиме економічний паспорт українця? Президент Володимир Зеленський вніс до ВРУ пакет законопроєктів про економічний паспорт. За ними повнолітні українці, що народилися з 1 січня 2019 року, отримають понад 600 тис. грн кожен. Цю суму накопичуватиме Фонд майбутніх поколінь. Гроші планують почати перераховувати з бюджету з 2023 року.

РРО з 1 січня 2022 року. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «РРО з 1 січня 2022 року: все, що потрібно знати», яку проведуть Олександра Герасименко та Анастасія Волевач (Експерти онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 20 грудня. Що передбачає новий законопроєкт про скасування РРО, які норми діють на цю мить, кому потрібний РРО вже у 2022 році, коли можна працювати без РРО з 2022, у т.ч. за послугами, оплаченими онлайн, а також розглянете роз'яснення податкової та судової практики, щодо застосування розрахункових операцій.
  • 21 грудня. Які з’явились нові види РРО та ПРРО у 2021 році, а також отримаєте рекомендації, щодо вибору програми або сканера для роботи з РРО/ПРРО.
  • 22 грудня. Кого торкнулись зміни затверджені в новому порядку ведення товарного обліку, як вести товарний облік під час роботи з РРО/ПРРО, а також дізнаєтесь, які штрафи передбачені за відсутність первинних документів у єдинника.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»