• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 - 17 березня

Нова мінзарплата з 1 квітня – наслідки для бізнесу; чи проводити індексацію зарплати у березні; податкові зміни з 16 березня; що передбачає законопроєкт про клуб білого бізнесу; зниження облікової ставки та оновлення переліку ТОТ і територій бойових дій

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 - 17 березня

З 1 квітня – новий розмір мінзарплати: на що це вплине?

За Законом про Держбюджет на 2024 рік з 1 квітня розмір мінімальної зарплати становитиме: у місячному розмірі — 8000 грн, у погодинному — 48,0 грн. У кількох аналітичних статтях ми розповіли, які наслідки це матиме для бізнесу. А саме:

  • Як це вплине на оплату праці та оподаткування виплат працівникам? У цій статті.
  • Як рахуватимемо лікарняні та декретні з квітня 2024 року? Про що треба пам’ятати бухгалтеру? Читайте тут.
  • Як зростуть штрафи за порушення трудового законодавства? Чи вплине ріст МЗП на розмір місцевих податків і зборів? Читайте у цій статті.
  • Скільки ЄСВ доведеться сплачувати з 1 квітня підприємцям та фізособам-«незалежникам» за себе? Чи зміняться розміри єдиного податку для І та ІІ груп? Які «воєнні» пільги залишаться чинними? Про це - в аналітиці.

 

Індексація зарплати у березні 2024 року - проводити чи ні?

Зміни у порядку індексації заробітної плати, внесені законами про Держбюджет у 2023 й у 2024 роках, викликали багато запитань у роботодавців. І ось маємо вже березень 2024 року, але запитань не меншає. Докладно (і з прикладами) ми їх розглянули у цій статті.

Якщо коротко, то зароблена у 2022 році та попередніх роках «фіксована» сума індексації не згоряє і право на неї переноситься на 2024 рік, коли Закон про індексацію знову запрацював і нараховувати індексацію стало знову потрібно.

У 2024 році поріг індексації ще не перевищено. Отже, у березні 2024 року всім, у кого базовим місяцем все ще є грудень 2022 р. (оклад з цього місяця не зростав), поточну індексацію ще не треба нараховувати!

Не треба її нараховувати й тим, хто піднімав оклади у січні 2024 р. або у березні 2024 р. (зокрема, у зв’язку зі зростанням розміру мінімальної заробітної плати). Для них базовими місяцями будуть, відповідно, січень та березень, і за правилами Порядку № 1078 їм нараховувати індексацію зарано.

Тобто по мірі офіційної публікації ми будемо помножувати індекси між собою і, як тільки виникне індекс, більший за 103, знатимемо, що за два місяці треба буде нараховувати працівникам індексацію.

 

З 16 березня діє закон про скасування штрафу за помилкову сплату податків та інші зміни до ПКУ

14 березня Президент підписав Закон №3603. 15 березня його офіційно опубліковано, а 16 березня він набрав чинності. За ним платникам податків надається можливість взаємодіяти з ДПС у режимі відеоконференції, а також скасовується штраф за помилкове зазначення у платіжках неправильного бюджетного рахунку (за умови своєчасної сплати). Докладно його норми ми раніше розглянули у таких статтях:

 

Клуб білого бізнесу: що передбачає новий законопроєкт?

13 березня Д. Гетманцев та ін. нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №11084 зі змінами до ПКУ. Ним, зокрема, пропонується запровадження терміна «комплаєнс (управління податковими ризиками)» та Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану.

До Переліку щокварталу включатимуться юрособи та ФОПи, які відповідатимуть низці вимог та критеріїв (зокрема, щодо рівня сплати податків, нарахування заробітної плати тощо). Водночас ці платники податків отримуватимуть такі переваги як мораторій на документальні перевірки; скорочення строків камеральної та документальної перевірок у цілях бюджетного відшкодування – 5 календарних днів; індивідуальні податкові консультації протягом 5 календарних днів тощо.

Цей законопроєкт Н. Южаніна назвала «новим колом знищення бізнес-клімату в країні». Про її позицію читайте тут.

 

Що нового у ДПС?

  1. З 11 березня діє оновлення до порядку повернення податкової знижки. Про зміни до Порядку інформаційної взаємодії ДПСУ, Держказначейства, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені читайте тут.
  2. Підкориговано Положення про реєстрацію фізичних осіб у ДРФО. Зміни є косметичними і пов'язані з приведенням Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків у відповідність до законів від 01.12.2022 №2801-IX та від 07.02.2023 №2918-IX.
  3. ДПС прозвітувала про завершення кампанії з декларування податку на прибуток за 2023 рік. Так, за 2023 рік декларацію з податку на прибуток підприємств подали 241232 СГ. Загалом по Україні такими суб’єктами господарювання задекларовано 13407,3 млрд грн доходу.

 

20 березня – останній день для звітування за лютий 2024 року

ДПС нагадує, що платники податків мають відзвітувати з податків за лютий 2024 року до 20 березня (середа) включно. Слід подати декларацію з ПДВ, акцизного податку, рентної плати, плати за землю. Та виконати свій обов'язок можна й після війни, якщо поки що немає такої можливості.

Крім того, сьогодні, 18 березня, є останнім днем для подання заяви щодо переходу на ЄП з ІI кварталу 2024 року та розрахунку доходу за попередній календарний рік.

 

П’ять свіжих роз’яснень ДПС

  1. Як заповнюється таблиця 1 додатка 2 до декларації з ПДВ? При заповненні таблиці 1 додатка 2 зараховується значення рядка 21 декларації з ПДВ. Графи таблиці 1 додатка 2 доцільно заповнювати у хронологічному порядку виникнення від’ємного значення.
  2. Як у додатку 1 з ЄСВ до єдиної звітності зазначати перехідні відпустки? У графі 17 додатка 1 зазначається відповідний місяць в сумі, що припадає на дні відпустки у цьому місяці, з кодом типу нарахувань 10. Суми, що припадають на дні відпустки в наступних місяцях, включаються до поля наступних місяців кварталу за цим самим кодом 10.
  3. Коли неподання звітності до ДПС може призвести до позапланової перевірки? Документальна позапланова перевірка здійснюється, якщо платником податків не подано в установлений строк декларацію, розрахунки, звітність для податкового контролю за ТЦУ.
  4. Які нюанси заповнення розділу 3 повідомлення №20-ОПП? Розділ 3 ф. №20-ОПП заповнюють так: при першому наданні – зазначають всі об’єкти оподаткування; при наступному поданні – новий об’єкт оподаткування або об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.
  5. За якою формою подавати декларацію про майновий стан в е-формі за 2023 рік? На сайті ДПС у рубриці «Електронна звітність» для фізичних осіб розміщено електронну форму «Податкова декларація про майновий стан і доходи», яку потрібно застосовувати у разі звітування за 2023 рік, за ідентифікатором F0100214.

 

До уваги роботодавців!

  1. Коли ПФУ може скасувати звернення з оцифрування трудових книжок? Статус звернення «Скасовано виконання» означає, що звернення містить певні помилки, не опрацьовано та потребує повторного подання (опис причини відхилення вказано в реквізиті «Повідомлення»).
  2. Новий порядок нарахування та здійснення страхових виплат від нещасного випадку на виробництві. ПФУ затвердив новий Порядок нарахування та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та профзахворювань.
  3. Виконання нормативу щодо осіб з інвалідністю (останні зміни та судова практика). Хоча з 2023 року і скасували обов’язок реєстрації у Фонді осіб з інвалідністю та подання звітності, обчислення штрафу відбувається самим Фондом. І з’явилася можливість оскарження самого розрахунку штрафу. Про це читайте у статті від редакції.

 

Інші новини

  1. З 15 березня знижено облікову ставку НБУ. Нацбанк ухвалив рішення щодо зменшення розміру облікової ставки з 15 березня 2024 року до рівня 14,5%. Відповідне рішення було прийнято 14 березня 2024 року.
  2. Знову оновлено перелік ТОТ та територій бойових дій. Зміни стосуються, зокрема, Донецької, Луганської та Миколаївської областей. Про це читайте тут.
  3. З 1 травня 2024 року буде скасовано мораторій на митні перевірки – Южаніна. На додачу до відновлених податкових перевірок планують відновити тотальні митні перевірки (подано поправки до проєкту №9456). Скасування мораторію на такі перевірки заплановано на 1 травня.
  4. З 2025 року допомогу при народженні дитини пропонують прив’язати до прожиткового мінімуму. Розмір допомоги при народженні дитини не збільшувався вже 10 років. А оскільки це один зі стимулів, що впливає на демографічну ситуацію, підходи до таких виплат пропонують переглянути. Відповідний законопроєкт №11072 зареєстровано у ВРУ.
  5. Комітет ВР виключив із мобілізаційного законопроєкту норми про блокування рахунків ухилянтів. Під час засідання Комітету нацбезпеки, оборони та розвідки було підтримано правку про виключення пункту 2 першого розділу законопроєкту про мобілізацію, яким вносилися зміни до Кодексу адміністративного судочинства. Ці норми стосувалися введення заходів впливу (обмежень, блокування) щодо виїзду за кордон, водіння транспортних засобів та блокування рахунків.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»